Πώς θα εφαρμοστεί η μείωση της προκαταβολής φόρου

Πώς θα εφαρμοστεί η μείωση της προκαταβολής φόρου
Κλειστά καταστήματα. Eurokinissi

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων που εφέτος καθίσταται απαραίτητο λόγω της κρίσης.

Κλιμακούμενη, ανάλογα με την μείωση του τζίρου που υπέστησαν από την κρίση και σε ποσοστό που θα φτάνει και το 100% , θα είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου που σχεδιάζεται για φέτος.

Το σκεπτικό της μείωσης βασίζεται κατ’ αρχήν στο προφανές: Ότι για φέτος η φοροδοτική ικανότητα στην πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολύ χαμηλή λόγω της κρίσης. Συνεπώς η διατήρηση της προκαταβολής φόρου στο 100% θα «στραγγίσει» στην κυριολεξία την όποια ρευστότητα διαθέτουν και θα τις οδηγήσει μοιραία σε απολύσεις ή και σε «λουκέτο».

Έχει όμως και μια δημοσιονομική βάση. Η μείωση της προκαταβολής φόρου ακόμη και στο 100% θα μειώσει μεν τα φορολογικά έσοδα για το 2020. Ωστόσο αυτό θα συμβεί σε μια χρονιά στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πιέζονται να πετύχουν κάποιο δημοσιονομικό στόχο.

Το 2021 όμως θα υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι – έστω και αν αυτοί για την Ελλάδα δεν θα είναι να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τότε – τα φορολογικά έσοδα θα παίξουν και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αν λοιπόν προεισπραχθεί φέτος για τα εισοδήματα του 2019 προκαταβολή φόρου 100% με τους παλιούς συντελεστές φόρου ( οι οποίοι για τις ατομικές επιχειρήσεις ξεκινά από το 22% από το πρώτο ευρώ και 24% για όλες τις υπόλοιπες ) θα μετατραπεί σε επιστροφή φόρου για το 2021, είτε έχουν σημαντική μείωση κερδών είτε έχουν ζημιές.

Όσες επιχειρήσεις παρουσιάσουν ζημιά το 2020, είναι σαφές πως θα πάρουν πίσω το σύνολο του φόρου που θα προκαταβάλουν το 2020. Ακόμη όμως και αυτές που έχουν σημαντικά μειωμένα κέρδη θα ισοσκελίσουν το φόρο που αναλογεί για τον επόμενο χρόνο με την 100% προκαταβολή που επιβάλλεται στα πολύ υψηλότερα κέρδη του 2019 και θα έχουν και αυτές επιστροφή φόρου. Tο αποτέλεσμα θα είναι μια τρύπα στα έσοδα από μεγάλες προκαταβολές φόρου λόγω μεγάλων επιστροφών φόρου.

Κλιμακωτή η μείωση της προκαταβολής

Ο υφυπουργός οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για προσωποποιημένη μείωση της προκαταβολής κάτι που δεν γίνεται εύκολα . Συνεπώς θα πρέπει να αναμένουμε μια κλιμακωτή μείωση φόρου ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου και των κερδών όπου επιβάλλεται ο φόρος εισοδήματος. 

Η ΑΑΔΕ μέσα από την πλατφόρμα my business support συλλέγει ήδη στοιχεία με το τζίρο και τα κέρδη σε μηνιαία βάση και έχει εικόνα της ζημιάς που έχουν υποστεί μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από την κρίση που πυροδότησε ο κορονοϊός.

Με βάση μια περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι και το τέλος Ιουνίου και το δεδομένο ότι το δεύτερο μισό του χρόνου η οικονομία δεν θα ξεπεράσει την κρίση, θα δημιουργήσει μια κλίμακα που σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινά από το 20% και θα φτάνει το 100% ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς σε κάθε κατηγορία επιχειρήσεων. 

Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι η μείωση του 100% της προκαταβολής φόρου μπορεί να ισχύσει για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δεν ξέρουν αν και πότε θα λειτουργήσουν λόγω χαμηλών- μέχρι στιγμής – κρατήσεων αλλά και δραστική συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου.

Τα κριτήρια

Το θέμα πρέπει να αποφασιστεί είναι με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα χτυπήθηκαν από την κρίση του κορονοϊού και θα πρέπει να τύχουν της μείωσης της προκαταβολής φόρου. Η μέθοδος της επιλογής μέσω των ΚΑΔ που έχουν ανακοινωθεί ήδη αφήνει έξω κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων οι οποίες αν και είχαν μείωση του τζίρου τους δεν περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων. 

Από την άλλη η οριζόντια επιλογή μέσω της μείωσης τζίρου αφήνει έξω ΚΑΔ δευτερευουσών δραστηριοτήτων επιχειρήσεων οι οποίοι είχαν αποδεδειγμένα μείωση του τζίρου. Πάντως οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες αφού και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ξέρουν τη μείωση της προκαταβολής ώστε να μπορεί να γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα