Πως θα πετύχει το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας

Πως θα πετύχει το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας

Πως θα ευημερήσει η ελληνική οικονομία, επιστρέφοντας σε τροχιά σταθερότητας και ανάπτυξης. Η πλήρης και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων η μεγάλη πρόκληση. Κοινωνικά δίκαιο το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Τι αποκαλύπτει νέα έκθεση της Κομισιόν

Τον κοινωνικό αντίκτυπο του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. ευρώ, μέσω του ESM, επιχειρεί να σκιαγραφήσει η Κομισιόν, σε ειδική έκθεσή της που διέρρευσε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη πλήρους και έγκαιρης υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η συμφωνία για την Ελλάδα, οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνουν πως μέσω του νέου προγράμματος της χώρας διασφαλίζεται η δίκαιη κατανομή των βαρών, μέσω των μέτρων που υιοθετούνται.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο ελληνικό πρόγραμμα, προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών είναι η διασφάλιση εντός σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα με στόχο τη συνέχιση στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής αποτελούν στην πραγματικότητα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία νέων και περισσότερων θέσεων εργασίας, τη θωράκιση βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και σε μια πιο αποτελεσματική πολιτική συγκράτησης των δημόσιων δαπανών.

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συνοδεύουν το νέο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν: ένας πιο αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός και ένα πιο λειτουργικό ασφαλιστικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά το νέο καθεστώς των συντελεστών ΦΠΑ, οι αρνητικές επιπτώσεις που θα βιώσουν τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα θα μετριαστούν από τους μειωμένους και υπερ-μειωμένους συντελεστές που έχουν καθιερωθεί για τα βασικά αγαθά. Σε ό,τι αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα, αυτά αναμένεται να συνδράμουν περισσότερο.

Ως προς το μέτωπο του συνταξιοδοτικού συστήματος, για να θωρακιστεί η μελλοντική του βιωσιμότητα, θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, μέσω ευθυγράμμισης των ορίων συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής και την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Κατά κύριο λόγο, οι συνταξιούχοι του σήμερα δεν αναμένεται να επηρεαστούν.

Η πλήρης υλοποίηση των φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορούν να ισχυροποιήσουν τη δυναμική του ελληνικού ΑΕΠ, ήτοι τη δυναμική της ανάπτυξης, να συγκρατήσουν τα επίπεδα του πληθωρισμού, να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

Η τόνωση της ανάπτυξης θα επιτρέψει την ενίσχυση των επενδύσεων, αλλά και τη δημιουργία δημοσιονομικού αέρα.

Η ενίσχυση της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προστασίας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του νέου ελληνικού προγράμματος.

Ειδική μνεία, στο σημείο αυτό, κάνει η έκθεση της Κομισιόν στη θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και στις παρεμβάσεις για ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

Η μεγάλη πρόκληση ως προς την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι η εξής: Η υλοποίησή τους να είναι επαρκής και άμεση, χωρίς καθυστερήσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Συμπερασματικά, οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνουν πως, εάν η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι πλήρης και έγκαιρη, τότε το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, μέσω του ESM, είναι ικανό να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά σταθερότητας και ανάπτυξης, με τρόπο οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο.

Υπό το πρίσμα αυτό, η κατανομή της προσαρμογής που προβλέπει το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας κρίνεται ισότιμη και δίκαιη, καθώς λαμβάνει υπόψιν του τις κοινωνικές ανάγκες και προκλήσεις που καταγράφονται στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα