Πού θα κριθεί η νέα αύξηση του κατώτερου μισθού

Πού θα κριθεί η νέα αύξηση του κατώτερου μισθού
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Περιθώριο για περαιτέρω αύξηση από 4% έως και 5% στο κατώτερο μισθό δίνει o σχεδιασμός της κυβέρνησης. Ποιο είναι το κριτήριο

Με δεδομένο ότι η ανάπτυξη για το 2019 φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει το 2% τα 650 ευρώ του κατώτατου μισθού μπορούν να αυξηθούν από τα 676 έως και τα 682 ευρώ . Από την αύξηση θα επωφεληθούν περίπου 500.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και περίπου 150.000 που εργάζονται με μερική απασχόληση που θα έχουν και αυτοί μια αναλογική αύξηση.

Πρακτικά όμως μετά την περσινή εφάπαξ του κατώτερου μισθού κατά 10,8% υπάρχουν πολλοί και μέσα στο οικονομικό επιτελείο αλλά και από την πλευρά των εργοδοτών που έχουν δεύτερες σκέψεις.

Συγκεκριμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημείωναν ότι με την εφάπαξ αύξηση μπορεί να έχουν ξεπεραστεί τα περιθώρια για την αύξηση του κατώτερου μισθού. Μάλιστα τόνιζαν ότι μια αύξηση της τάξης του 0,9% είναι από τώρα σίγουρη μετά την ψήφιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς.

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ ζητάει τη σύνδεση της αύξησης με την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και μείωση στη φορολογία της εργασίας και στο μισθολογικό κόστος.

Πριν όμως ληφθεί κάποια απόφαση από το καθ ύλην αρμόδιο υπουργείο εργασίας θα προηγηθεί μια τρίμηνη διαβούλευση που θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα και στην οποία θα συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, τα ερευνητικά Ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ, ΙΟΒΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), το ΚΕΠΕ, ο ΟΜΕΔ, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Όλοι αυτοί οι φορείς θα πρέπει να καταλήξουν σε μια έκθεση ως την 31η Μαρτίου που θα εξετάζουν την επίδραση του σημερινού κατώτερου μισθού στην οικονομία και τα προϊδεάζουν για μια μελλοντική αύξηση.

Στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσει η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ στα τέλη Απριλίου διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Το ΚΕΠΕ συντάσσει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με πενταμελή Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες.

Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαΐου, μπορεί να αποκλίνει από τις εκθέσεις που υποβάλλονται. Εντός του τελευταίου 15ημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγησή του.

Άγνωστος Χ ο παράγοντας τριετίες

Σημαντικό ρόλο στο πως και πότε θα δοθεί νέα αύξηση στον κατώτερο μισθό θα παίξει η απόφαση του ΣτΕ για τα επιδόματα προϋπηρεσίας ( τις λεγόμενες τριετίες) , που αναμένεται στις αρχές Απριλίου που μπορεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό έως και 30% για τους παλαιούς εργαζόμενους Αν όμως η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζόμενους (γίνει δηλαδή δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων) τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, για τα οποία ισχύει πλαφόν προσαύξησης στο 30% του μισθού, κάτι που θα σημάνει απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα.

Η επιτάχυνση της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών

Ένα δεύτερο στοιχείο που θα κρίνει την απευθείας αύξηση των μισθών είναι και η απόφαση που θα ληφθεί αργότερα μέσα στο χρόνο για το αν τελικά θα προχωρήσει η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% ή θα προχωρήσει ταχύτερα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την οποία θα προκύψει μια έμμεση αύξηση των εισοδημάτων των μισθωτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα