Πού το πάει το ΔΝΤ: Τι θα λέει η έκθεση του Ταμείου

Πού το πάει το ΔΝΤ: Τι θα λέει η έκθεση του Ταμείου

Κρίσιμο στοιχείο για την έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα παρουσιαστεί στις 6 Φεβρουαρίου και φέρεται να αμφισβητεί τη γερμανική πίεση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% σε βάθος δεκαετίας

Το περιεχόμενο της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επηρεάσει καθοριστικά την κατάληξη της διαπραγμάτευσης και παρόλο που δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, θα αποτελέσει ένα από τα στοιχεία που θα παίξουν ρολο και στο σημερινό Eurogroup, στον πρώτο άτυπο γύρο του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν με Τόμσεν τις απαιτήσεις του Ταμείου για να παραμεινει στο ελληνικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση  για την βιωσιμότητα του χρέους, που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου αναφέρεται ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών.

Η θέση αυτή των συντακτών της έκθεσης, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι είναι οριστική, δημιουργεί το εύλογο ερώτημα εάν το Ταμείο προετοιμάζει την οριστική του απόφαση για μη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Και αυτό καθώς ή παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προϋποθέτει -βάσει του καταστατικού του- ότι έχει εκτιμήσει ως  βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Η πολιτική διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος είναι όμως ακριβώς αυτό που προκαλεί τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να έχει αποσείσει κάθε ευθύνη έχοντας δηλώσει επανειλημμένα δημοσίως τη δική της προσήλωση στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και μάλιστα γρήγορα. Εξάλλου, πέραν των εκλογικών συμπληγάδων στην Ευρώπη την άνοιξη, ή Αθήνα επιθυμεί σφοδρά ένταξη την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τόσο ο Σόιμπλε όσο και η Λαγκαρντ στο Νταβός, δήλωσαν ότι χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα, ενώ ξεκάθαρο είναι πλέον ότι την παραμονή του Ταμείου επιθυμούν και οι Βρυξέλλες.

Η Αθήνα μυχίως θα προτιμούσε την αποχώρηση του ταμείου ή την παραμονή του μόνο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, αλλά σε κάθε περίπτωση δημοσίως έχει καλέσει πολλάκις το τελευταίο διάστημα το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του, ελπίζοντας προφανώς ότι προκειμένου να παραμείνει, θα δεχτεί η Γερμανία την επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών και προσδιορισμό μεσοπρόθεσμο για χρέος.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σήμερα το πρώτο «άτυπο» Eurogroup , θα γίνει μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών των μεγάλων οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ , το οποίο θα εκπροσωπεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος κ. Πόουλ Τόμσεν . Οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν μια βάση συνεννόησης , σε δύο θέματα ώστε το ταμείο να ενταχθεί στο πρόγραμμα

Το πρώτο την λύση για το χρέος Αν δηλαδή οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να δώσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε το Ταμείο να γνωμοδοτήσει θετικά για την βιωσιμότητα του.

Το δεύτερο θα είναι ποιες θα είναι οι τελικές απαιτήσεις προς την Ελλάδα ,σε ότι αφορά στις επιπλέον εγγυήσεις που θα πρέπει να παρέχει για την διασφάλιση του μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ .

Ένα τρίτο θέμα είναι καθαρά «εσωτερικό» και αφορά αποκλειστικά τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης και αφορά την περίοδο για την οποία θα κληθεί η Ελλάδα να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ .

Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου η Γερμανία ζητούσε να μην αλλάξει ο στόχος για 10 χρόνια η Γαλλία ζήτησε το μεσοπρόθεσμο να μεταφραστεί σε τρία χρόνια ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί μοιράστηκαν ανάμεσα στα τρία τα πέντε και τα επτά χρόνια . Σε αυτήν τη συνεδρίαση θα πρέπει να αποφασιστεί τι ακριβώς σημαίνει μεσοπρόθεσμός στόχος .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα