“Πράσινο τέλος”: Στο τραπέζι η ανταποδοτικότητα για τον τουρισμό
Διαβάζεται σε 5'Το πλάνο για βιωσιμότητα κοινωνιών και περιβάλλοντος μπαίνει σε προτεραιότητα για το υπουργείο Τουρισμού, που σε συνεργασία με το Υπ. Εθνικής Οικονομίας, επεξεργάζεται τη το πώς θα “κλειδώσουν” πόροι προς την κατεύθυνση αυτή.
- 18 Οκτωβρίου 2023 08:39
“Κουμπαρά” για τον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας και καταλύτη ανάπτυξης και για άλλους κλάδους επιχειρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να “χτίσει” η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και άλλα συναρμόδια, σε μια προσπάθεια “θωράκισης’ της αειφορίας προορισμών, αλλά και διασφάλισης της βιωσιμότητας κοινωνιών και φυσικού περιβάλλοντος.
Ο κουμπαράς αυτός βασίζεται σε πολλαπλούς “πυλώνες”. Ειδικότερα “πατά” στη θεσμική θωράκιση, για πρώτη φορά, της ανταποδοτικότητας του υπό “θεσμικό μετασχηματισμό” τέλους διαμονής, που πλέον ονομάζεται μεταφορικά “Πράσινο Τέλος” (αναλυτικά ονομάζεται Τέλους Αντιμετώπισης των Συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής) και μετά τη σχετική νομοθέτηση θα επιβάλλεται στα τουριστικά καταλύματα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με διασφάλιση της μέγιστης δυνατής απορροφητικότητας, αλλά και με ένταξη κι άλλων έργων σε δράσεις – “στόχους” του Ταμείου, αλλά και σε ενίσχυση των συνεργιών με Περιφέρειες ή χρήση “εργαλείων” ΣΔΙΤ για την βελτίωση των υποδομών, ειδικά, των δομών τουριστικής εκπαίδευσης του Υπ. Τουρισμού.
Ειδικά, σε σχέση με το “Πράσινο Τέλος”, ο στόχος είναι, μέρος των εισπράξεων από αυτό το τέλος να κατευθύνεται σε υποδομές που αφορούν τον τουρισμό. Άλλωστε, καθώς τα τελευταία γεγονότα, σε Ρόδο, Πήλιο αλλά και ‘Εβρο απέδειξαν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν μια διαρκή απειλή για κοινωνίες αλλά και το σύνολο των κλάδων της οικονομίας και δη του τουρισμού επιδιώκεται, τα έσοδα από την αναμόρφωση των τελών διαμονής που μπαίνουν στον “κουμπαρά” του Ταμείου Φυσικών Καταστροφών, να πάψουν να αποτελούν απλώς ένα κρατικό έσοδο, αλλά να επιστρέφουν ως δράσεις ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών, των κατά τόπους υποδομών και βέβαια του τουρισμού.
Σημειώνεται, ότι με βάση τα όσα έχει αναφέρει μέχρι τώρα το οικονομικό επιτελείο το νέο τέλος που αντικαθιστά το φόρο διαμονής, θα ισχύει και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις των εκμισθωτών/υπεκμισθωτών φυσικών προσώπων (ιδιωτών) με ένα ή δύο ακίνητα. (περισσότερες πληροφορίες για το τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στο τέλος του σημειώματος, στην ενότητα για τις φυσικές καταστροφές).
Η παλιά κλίμακα του φόρου διαμονής και το νέο τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος έχουν ως εξής:
“Εποχική” η αναφορά του Τέλους;
Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι με βάση πληροφορίες ο κλάδος της διαμονής έχει ζητήσει το τέλος διαμονής να επιβάλλεται σε εποχιακή βάση, κατά την περίοδο αιχμής, οπότε και υπάρχει η κορύφωση του εισερχόμενου τουρισμού, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πελάτης αλλά και προορισμοί που μειονεκτούν, όπως οι ορεινοί σε σχέση με τους “ώριμους”.
Ωστόσο, με βάση εκτιμήσεις, μια τέτοια διάρθρωση του Τέλους συναντά δυσκολίες και μένει να φανεί το τι θα κατατεθεί στο “χαρτί” ως νομοθετική ρύθμιση εντός των επομένων ημερών.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Παράλληλα, η υπουργός Τουρισμού σε συνεχή επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου “τρέχει” τα προγράμματα, όπου έχει ευθύνη, από το Ταμείο Ανάκαμψης, προσπαθώντας και το “κάτι παραπάνω” από του πόρους του εν λόγω Ταμείου.
Στο πλαίσο, αυτό με βάση όσα ανέφερε η Όλγα Κεφαλογιάννη, την Τρίτη σε δημοσιογραφική ενημέρωση, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να δημοσιευτεί το σύνολο των προκηρύξεων που αφορούν έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, αναμένεται αφενός η δημοσίευση της πρόσκλησης για ενίσχυση των υποδομών, με αιχμή την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες, και αφετέρου η διακήρυξη έργων που άπτονται της ψηφιοποίησης του κλάδου στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των οργανικών μονάδων του υπουργείου Τουρισμού.
Παράλληλα, εντείνεται η προσπάθεια για συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Όπως επεσήμανε, μάλιστα, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, θα δοθεί έμφαση στο υπό σύσταση, Περιφερειακό Συμβούλιο για τον τουρισμό, που έχει ενταχθεί στο ερανσιτικό νομοσχέδιο του Υπουργείου που αναμένεται να περάσει προς ψήφιση στη Βουλή.
Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα
Με τις δράσεις αυτές, αλλά και μια σειρά άλλες κινήσεις με αιχμή ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο, που αναμένεται να “ντεμπουτάρει” στη μεγάλη Λονδρέζικη έκθεση τουρισμού World Travel Market σε λίγες μέρες, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη επιδιώκει αλλαγή σελίδας.
“Θα βγάλουμε τη νέα φιλοσοφία στο Λονδίνο, έκλεισε ο κύκλος μετά από 10 χρόνια. Ο τουρισμός στα δύσκολα χρόνια στήριζε την κοινωνία. Έχουμε τώρα σε πρώτο πλάνο το μέτρο, την ισορροπία και τη βιωσιμότητα” ανέφερε και τόνισε, με αφορμή και τα όσα συνέβησαν στη Ρόδο με την άμεση παρέμβαση για την εκκένωση μονάδων και μεταστέγαση τουριστών, αλλά και τη αναστροφή του αρχικά αρνητικού επικοινωνιακού κλίματος που πήγε να διαμορφωθεί, ότι “πλέον είμαστε μάχιμο υπουργείο δεν είμαστε μόνο για τη στρατηγική, όπως βλέπετε, εν όψει και των μελλοντικών προκλήσεων”