Πρόεδρος Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας: Μεγάλη κοινωνική αδικία οι πλειστηριασμοί – Προκαλούν ζημιά και στις τράπεζες
Οι τράπεζες θα έχουν υψηλό κόστος εφαρμόζοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Οι πλειστηριασμοί είναι κοινωνικά άδικοι. Αν οι δεκάδες χιλιάδες κατοικίες περιέλθουν στις τράπεζες, η αξία τους θα εκμηδενιστεί. Η συμβολική καταβολή ενός μικρού ποσού που μπορεί να γίνεται με παρακράτηση από μισθό, σύνταξη, επίδομα, κλπ., είναι δίκαιη και αντικειμενική. Να μην αλλάξει το όριο προστασίας των αξιών των κατοικιών που θα πρέπει να απαλλάσσονται από πλειστηριασμούς. Ο λόγος που επιμένει η τρόικα είναι ο περιορισμός του «ηθικού κινδύνου». Για την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς είπε ότι υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι θα υπερκαλυφθεί η απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα
- 25 Οκτωβρίου 2015 16:44
Κατά των πλειστηριασμών α’ κατοικίας τάσσεται ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας ο οποίος τονίζει ότι οι λόγοι είναι και οικονομικοί και κοινωνικοί. Ο επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς εξηγεί ακόμη, με μία ξεκάθαρη τοποθέτηση, ότι οι πλειστηριασμοί είναι κοινωνικά άδικοι και πως παράλληλα προκαλούν ζημία στις τράπεζες.
Ειδικότερα, ο κ. Σάλλας ερωτηθείς για το αν οι τράπεζες βρίσκονται πίσω από την τρόικα αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τα “κόκκινα” δάνεια και ιδιαίτερα για τους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας απάντησε κατηγορηματικά ότι αυτό είναι “μεγάλο λάθος”.
“Οι τράπεζες θα έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος εφαρμόζοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών και μάλιστα στις σημερινές πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων” τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος και πρόσθεσε επιπλέον ότι αποτελεί “μία μεγάλη κοινωνική αδικία και προκαλεί ζημία στις τράπεζες”.
Ο κ. Σάλλας επισήμανε ακόμα ότι η αγορά ακινήτων θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα εφόσον οι τράπεζες προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα τόνισε ότι “αν όλα αυτά τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα περιέλθουν στις τράπεζες, θα εκμηδενιστεί η αξία τους”. Ο ίδιος είπε ότι “για να μην πάμε όμως στο άλλο άκρο, θα μπορούσε όσο διαρκεί η κρίση, ακόμα και αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από ένα ορισμένο ύψος, να πληρώνουν κάτι μικρό και συμβολικό, πάντοτε μιλώντας για την α’ κατοικία. Ας πούμε 1,2% επί του υπολοίπου του δανείου μπορεί να καταβάλλεται για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση έναντι εκείνων που νοικιάζουν σπίτια από ιδιώτες και βρίσκονται ενδεχομένως στην ίδια ή χειρότερη εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση”. Ο Πρόεδρος της Πειραιώς κατέληξε πως “έτσι αν το υπόλοιπο δανείου κάποιου σήμερα είναι ας πούμε 100.000 ευρώ, ποσό που είναι πάνω από τον μέσο όρο δανείου των δανειοληπτών α’ κατοικίας, θα επιβαρύνεται το πολύ με 1.200 ευρώ το χρόνο ή με 100 ευρώ το μήνα, υποκαθιστώντας το όποιο επιτόκιο, με παράλληλη αναστολή των δόσεων του κεφαλαίου. Παράλληλα με την πρόταση αυτή θα αποκατασταθεί μίας μορφής κοινωνική δικαιοσύνη, έναντι όσων δεν έχουν κατοικία και πληρώνουν ενοίκιο, καθώς επίσης και έναντι των συνεπών δανειοληπτών, που αισθάνονται ιδιαίτερα αδικημένοι”.
Ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς, ερωτηθείς αν είναι κατά των πλειστηριασμών α’ κατοικίας είπε: “Αναμφισβήτητα ναι, για οικονομικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους. Η έναρξη διαδικασίας πλειστηριασμών στην α’ κατοικία καταλήγει να είναι σε βάρος των τραπεζών”. “Η συμβολική καταβολή όμως ενός μικρού ποσού όπως είπα που μπορεί να γίνεται με παρακράτηση από μισθό, σύνταξη, επίδομα κλπ. είναι δίκαιη και αντικειμενική”, τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι “είμαι απόλυτα αντίθετος να στερηθούν τα σπίτια τους βιοπαλαιστές, μικροσυνταξιούχοι και άνεργοι και να επωμισθούν ένα τέτοιο βάρος, ηθικό και οικονομικό, οι τράπεζες”.
Ο κ. Σάλλας εξήγησε ακόμη γιατί δεν πρέπει να αλλάξει το ύψος των αξιών των κατοικιών που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα είπε: “Γίνεται, όπως γνωρίζετε, πολύς λόγος και για το ύψος των αξιών των κατοικιών αν είναι στις 120.000 ή στις 250.000 που θα πρέπει να απαλλάσσονται από πλειστηριασμούς. Το σημερινό ύψος κάθε δανείου αυτής της κατηγορίας είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία κάτω από 100.000 ευρώ, ανεξάρτητα από την αξία του σπιτιού ή του αρχικού ύψους του δανείου. Πιστεύω πως το όριο που είχε υιοθετηθεί στο παρελθόν, ως αξία σπιτιού, δεν έχει νόημα ν’ αλλάξει, πρέπει να παραμείνει το ίδιο”.
Επιπλέον, ερωτηθείς για την επιμονή της τρόικας όσον αφορά τους πλειστηριασμούς ο κ. Σάλλας απάντησε ότι πιστεύει ότι η “επιδίωξή τους είναι ο περιορισμός του «ηθικού κινδύνου» (moral hazard). Αλλά σας λέω με βεβαιότητα ότι τα στεγαστικά δάνεια έχουν το μικρότερο πρόβλημα, σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα”.
Σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και συγκεκριμένα για την Τράπεζα Πειραιώς, απάντησε ότι : “Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει ξεκινήσει επικοινωνία με σημαντικό αριθμό διεθνών θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι έχουν αξιολογήσει σε βάθος τη χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας και τις προοπτικές της. Όπως διαπιστώνεται από τη Διοίκηση της Τράπεζας, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς ξένους θεσμικούς επενδυτές για την συμμετοχή τους στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Με δεδομένο το ισχυρό αυτό ενδιαφέρον υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι θα υπερκαλυφθεί η απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν με βάση το βασικό σενάριο του stress test”.