Πρόγραμμα Σταθερότητας: Με αναθεωρημένους στόχους αποστέλλεται στις Βρυξέλλες
Οι νέοι στόχοι για ανάπτυξη, πληθωρισμό και πλεονάσματα τίθετναι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
- 28 Απριλίου 2023 07:33
Την Κυριακή το απόγευμα αναμένεται να στείλει το οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καλύπτει την περίοδο 2023-2026. Εκεί, αναμένεται να τα καταγράφει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, την πορεία του χρέους και του πληθωρισμού αλλά και τον οδικό χάρτη για τη διαμόρφωση των πλεονασμάτων. Μάλιστα, με βάση πληροφορίες, αναμένεται να αναθεωρεί προς το καλύτερο τις προβλέψεις, “πατώντας” και στην πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού τόσο το 2022 όσο και τους πρώτους μήνες του 2023, αλλά και στο ότι το 2023 θα είναι το τελευταίο έτος εφαρμογής της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Από το 2024, βέβαια, ξεκινά σταδιακά η επαναφορά στον “ορθόδοξο” δρόμο με την πλήρη εφαρμογή των νέων κανόνων να τοποθετείται το 2025.
Με δεδομένη, επίσης, και τη νέα αρχιτεκτονική του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά και το ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, το ό,τι συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργοποιηθεί μετά τις εκλογές, από τη νέα κυβέρνηση, που θα έχει και την ευθύνη για την τήρηση των στόχων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων την επόμενη τετραετία.
Πρωτογενές πλεόνασμα
Έτσι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και πληροφορίες, το Πρόγραμμα Σταθερότητας που αποστέλλεται Κυριακή στην Κομισιόν, θα θέτει αυστηρούς στόχους στις δαπάνες ώστε να τεθεί σε τροχιά το βασικό σενάριο για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 0,7% του ΑΕΠ.
Όπως τονίζεται, βέβαια, για φέτος υπάρχει πιθανότητα να διαμορφωθεί μεγαλύτερο πλεόνασμα λόγω των αισθητά καλύτερων σε σχέση με τις προβλέψεις επιδόσεων το 2022. Ήδη, ο προϋπολογισμός έκλεισε με οριακό πλεόνασμα 0,1% έναντι εκτίμησης για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ. Για το 2024, βέβαια, θα απαιτηθεί εκτεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει στο 2% του ΑΕΠ για να διαμορφωθεί στο 2,2% από το 2025 και μετά.
Ωστόσο ο τελικός μεσοπρόθεσμος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που αναμένεται να καταλήξουν στο οριστικό πλαίσιο το Φθινόπωρο. Το θέμα του Συμφώνου θα συζητηθεί, επίσης, στις συνόδους του Eurogrοup και του Ecofin, σήμερα και αύριο στη Στοκχόλμη στο φόντο και των αντιδράσεων από την Γερμανία και τους δορυφόρους της, που ζητούν μεγαλύτερη αυστηρότητα στους δημοσιονομικούς κανόνες.
Σε σχέση με την ανάπτυξη, που αναθεωρείται προς τα πάνω, ο πήχης μπαίνει στο 2,3% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,8%, ενώ για το 2024 προβλέπεται οριακή επιτάχυνση στο 2,5%. Βασικός “μοχλός” για την πορεία της οικονομίας, με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας, είναι ο τουρισμός, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Όπως, μάλιστα, αναφέρεται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι προβλέψεις είναι συγκρατημένες λόγω και των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν διεθνώς.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού καταγράφεται μια αισιοδοξία κι έτσι ο πήχης κατεβαίνει στην περιοχή του 4,5% για το σύνολο του έτους από 5% που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό για να υποχωρήσει στο 2,4% το 2024 και στο 2,2% το 2025.
Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,6% από 6,1% τον Φεβρουάριο και 7% τον Ιανουάριο και όλα δείχνουν ότι περνάει σε τροχιά σταθερής αποκλιμάκωσης μετά την εκρηκτική αύξηση το 2022. Βέβαια, συνεχίζουν οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη και ειδικά σε τρόφιμα, ο δείκτης των οποίων τρέχει με ρυθμό 14%.
Σε σχέση με το χρέος το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα προβλέπει ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί φέτος στο 162% για να μειωθεί περαιτέρω το 2024 στο 155% ενώ η ανεργία θα κατέλθει στο 11,8% το 2023 και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2026 και σε κάτω από το 8% το 2027.
Πάντως στον οικονομικό επιτελείο αλλά και στο αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι μετά και τα νέα δεδομένα και τις τελικές αποφάσεις για το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, θα χρειαστεί ένας ρυθμός μείωσης του χρέους που να αντιστοιχεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, για να διατηρηθεί σε βιώσιμη πορεία η όλη προσπάθεια εξυπηρέτησής του.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις