Προϋπολογισμός 2021: Στη Βουλή συμπληρωματικά μέτρα και δαπάνες 3 δισ. ευρώ
Ο λογαριασμός για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων έχει ξεπεράσει τα 14 δισεκ. ευρώ.
- 13 Απριλίου 2021 12:11
Με τη σφραγίδα της εθνικής αντιπροσωπείας επεκτείνεται ο κρατικός προϋπολογισμός στο σκέλος των κρατικών δαπανών καθώς μέτρα 3 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών για την οικονομική διαχείριση των οικονομικών καταστροφών που κατατέθηκε στην Βουλή με ημερομηνία 12/4.
Ουσιαστικά η κίνηση αυτή βάζει σε διαδικασία νομοθέτησης και ελέγχου από τη Βουλή την επέκταση του πακέτου που είχε προϋπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2021 και έφταναν τα 7,5 δισ.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί ήδη ο λογαριασμός έχει ξεπεράσει τα 11 δισεκ για τα οποία κλείνει με το τελευταίο νομοσχέδιο η νομοθέτηση και έχει φτάσει σε ποσά πάνω από 14 δισ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» νωρίτερα σήμερα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή προβλέπει αύξηση του προϋπολογισμού των μέτρων στήριξης κατά 3 δισ. ευρώ «γιατί πλέον οι εκτιμήσεις μας είναι πως μέσα στο έτος θα στηρίξουμε την οικονομία με περίπου 14 δισ. ευρώ, έναντι 7,5 δισ. ευρώ αρχικής πρόβλεψης του Προϋπολογισμού». Όπως είπε αφού «το lockdown κράτησε περισσότερο σε πολύ πιο μεγάλο τμήμα της οικονομίας» προχωράμε σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική με ευθύνη «για να μην έχουμε προβλήματα στο δημοσιονομικό πεδίο».
Παράλληλα στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπ. Οικονομικών προβλέπονται ρυθμίσεις για βελτίωση της οικονομικής στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένων που πλήττονται από μεγάλες φυσικές καταστροφές ώστε να μην καθυστερεί η οικονομική βοήθεια για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Επίσης έχουν ενταχθεί:
• Η θέσπιση της δυνατότητας χορήγησης ενίσχυσης, ως μέτρου στήριξης με τη μορφή “αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού”, σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.
• Η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2020 (ίσχυε για το φορολογικό έτος 2019), των αγροτών κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων.
• Η παράταση του χρόνου αναστολής έως και τις 31-12-2021 (λήγει στις 30-6-2021), της υποχρέωσης καταβολής στο ελληνικό Δημόσιο ποσοστού 5% των νοσηλίων που εισπράττουν όλες οι ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και ορίζεται, έως και τις 31-12-2021, ο συντελεστής ΦΠΑ σε ποσοστό 6%, για τα αναγκαία είδη (π.χ. φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθισης, αιμοδιαδίθησης).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις