Προϋπολογισμός: “Νάρκη” στο έλλειμμα – Νέες δαπάνες για την κάλυψη των ζημιών
Οι νέες δαπάνες που καλείται να κάνει το κρατικό ταμείο για την επούλωση, κατά το δυνατόν των ζημιών από τις πυρκαγιές θέτουν άλλη μια παράμετρο αύξησης του πρωτογενούς ελλείμματος, που ήδη λόγω των μέτρων για την πανδημία είναι στα ύψη.
- 06 Αυγούστου 2021 08:21
Νέες πιέσεις αναμένεται να αντιμετωπίσει ο προϋπολογισμός που καλείται πέρα από το να σηκώσει το βάρος των μέτρων για την στήριξη της οικονομίας λόγω πανδημίας να προσφέρει «καύσιμα» για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών, από τις πυρκαγιές κι εν γένει τις φυσικές καταστροφές.
Να σημειωθεί ότι χτες το πρωί, ώρες πριν ξεσπάσει το νέο μέτωπο στη Βόρεια Αττική, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Αντ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» τόνισε, ότι, μέχρι στιγμής, με βάση εκτιμήσεις, περίπου 500 εκατομμύρια είναι το πρόσθετο βάρος στον εθνικό προϋπολογισμό από τις φυσικές καταστροφές.
Δαπάνες και έργα 1 δισεκ.
Λίγες ώρες αργότερα το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του για τα 10 πρώτα μέτρα στήριξης των πυροπλήκτων έσπευδε να αναφέρει ότι το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν προβεί σε χρηματοδοτήσεις και εντάξεις έργων ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ για αποκατάσταση και στήριξη περιοχών και πληγέντων από φυσικές καταστροφές από τον Ιανουάριο του 2020 έως σήμερα.
Συγκεκριμένα:
- Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε έκτακτες επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό για αποζημιώσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων (Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) συνολικού ύψους 352,1 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2020 έως τις 4 Αυγούστου 2021, εκ των οποίων 209,6 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκαν εντός του 2020 και 142,5 εκατ. ευρώ εντός του 2021.
- Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς Περιφέρειες και Υπουργεία, έχουν ενταχθεί νέα έργα αποκατάστασης και στήριξης περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές συνολικού ύψους 787,2 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο 2020 έως το πρώτο εξάμηνο του 2021, εκ των οποίων 398,9 εκατ. ευρώ το 2020 και 388,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι πόροι που ήδη εκταμιεύτηκαν για φυσικές καταστροφές από το ΠΔΕ από τον Ιανουάριο του 2020 έως το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανέρχονται σε 269,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 156,7 εκατ. ευρώ το 2020 και 112,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.
- Στο πλαίσιο την αξιοποίησης των πόρων του λογαριασμού 128/75 για την κάλυψη της επιδότησης επιτοκίου για τη στεγαστική συνδρομή, από το Υπουργείο Οικονομικών έχουν διατεθεί 3,2 εκατ. ευρώ.
- Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε έκτακτη ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) από το τακτικό αποθεματικό εντός του 2021 με 45,5 εκατ. ευρώ για προληπτικές δαπάνες δασοπροστασίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σε συνέχεια της κακοκαιρίας «ΜΗΔΕΙΑ», το Υπουργείο Οικονομικών ενίσχυσε την ΓΓΠΠ με 14,6 εκατ. ευρώ για δαπάνες καθαρισμού δασών και απομάκρυνσης εύφλεκτων υλικών. Επιπλέον, εκταμιεύτηκαν 2,8 εκατ. ευρώ για την ομαλή λειτουργικότητα των κέντρων 112 της Μονάδας Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων. Επιπλέον 3 εκατ. ευρώ από το τακτικό αποθεματικό δόθηκαν για κάλυψη δαπανών διάνοιξης αντιπυρικών ζωών και την προμήθεια υδατοδεξαμενών ανοιχτού τύπου – μεγάλου όγκου και την προμήθεια ερπυστριών, ελαστικών επισώτρων για τη συντήρηση του μηχανοκίνητου στόλου του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπλέον εκταμιεύτηκαν από το αποθεματικό 17 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών μίσθωσης έντεκα (11) επιπλέον πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης και 8,1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών υπερωριακής απασχόλησης του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μεγάλες ανάγκες για στήριξη – Πιέσεις στο χρέος
Πλέον βέβαια οι καταστροφές σε 6 περιφέρειες της χώρας και ειδικά σε Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα ανεβάζουν το λογαριασμό. Σε μια τέτοια συγκυρία και όταν τελειώσει ο εφιάλτης, η κυβέρνηση και για λόγους πολιτικής αντιμετώπισης της έντονης δυσαρέσκειας για τα ελλείμματα στην αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, θα κληθεί να ανοίξει, κατά το δυνατόν, το «πορτοφόλι». Βέβαια όλα αυτά γίνονται σε μια συγκυρία λόγω πανδημίας όπου οι δημοσιονομικές πιέσεις είναι έντονες και οι μόνες πηγές ελπίδας για έσοδα βρίσκονται στον τουρισμό, έστω κι αν αυτός κινείται επί «ξυρού ακμής» λόγω πανδημίας. Εναλλακτικά θα πρέπει είτε το μαξιλάρι των 38 δισεκ. ευρώ είτε ο νέος δανεισμός να αποτελέσει εναλλακτική λύση την ώρα πάντα που η πανδημία έχει οδηγήσει το χρέος στα ύψη και σε ποσοστά που φτάνουν το 205% του ΑΕΠ.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 12.221 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 12.950 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025 και ελλείμματος 9.232 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 9.093 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9.919 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6.101 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.
Πάντως οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 ανήλθαν στα 34.192 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 641 εκατ. ευρώ ή 1,8% έναντι του στόχου (34.834 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025. Μένει βέβαια να φανεί πώς διαμορφωθούν στην πορεία.
Στο μεταξύ φέτος η κρίση και η κατάσταση που έφερε η πανδημία έχει οδηγήσει σε κάθετη μείωση των εισοδημάτων και σε μείωση συνακόλουθα της φοροδοτικής ικανότητας τω πολιτών. Άλλωστε δύο στους τρεις φορολογούμενους δεν πληρώνουν φόρο καθώς – το παρόν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αντιστοιχούν στο 31,27% του συνόλου. Επίσης έστω κι αν αλλάξει ως αναμένεται αυτή η αναλογία εκτιμάται ότι θα υπάρξει και αύξηση των επιστροφών φόρου, λόγω μείωσης των εισοδημάτων. Αυτό όμως οδηγεί σε παράλληλη αύξηση του δημοσιονομικού κόστους.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις