Προϋπολογισμός: Το δίπολο κινδύνου με ανατιμήσεις και “αποσωλήνωση” της οικονομίας

Προϋπολογισμός: Το δίπολο κινδύνου με ανατιμήσεις και “αποσωλήνωση” της οικονομίας
SOOC

Με ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό για νέα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών αναμένεται το φινάλε της συζήτησης του Προϋπολογισμού. Η αξιωματική αντιπολίτευση εγείρει το θέμα της έντασης των ανισοτήτων αλλά και των κινδύνων από την "αποσωλήνωση" της οικονομίας.

Μπορεί το θέμα των ΜΕΘ να κυριάρχησε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2022 ωστόσο δύο είναι τα κεντρικά ζητήματα σε οικονομικό επίπεδο, που αναδύονται από την όλη διαδικασία για τον οικονομικό οδικό χάρτη του 2022 και αφορούν τα νοικοκυριά. Το ένα έχει να κάνει με την προβλεπόμενη από τον Προϋπολογισμό για το 2022 μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 6 ποσοστιαίων μονάδων, που αναμένεται να οδηγήσει σε δραστικές περικοπές των μέτρων στήριξης της οικονομίας αλλά και αύξηση των εισπράξεων από φόρους. Και το άλλο έχει να κάνει με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Το «αβέβαιο δίπολο»

Το δίπολο, όμως, αυτό, που βασίζεται για το σκέλος των φόρων, σε ένα σενάριο ανάπτυξης στο 4,5% και για το σκέλος των δαπανών, σε προβολές «εκτόνωσης» της πανδημίας,  πατά σε ένα έντονα αβέβαιο κλίμα. Άλλωστε η πανδημία «δείχνει» τα δόντια της και βέβαια η εκτόξευση του ενεργειακού και ου μεταφορικού κόστους και το κύμα ακρίβειας που προξενούν έχουν φέρει «μεγάλους πονοκεφάλους» σε όσους προσπαθούν να δουν κατά πόσο θα επηρεαστεί η ζήτηση και βέβαια το ΑΕΠ.

Χαρακτηριστικό του όλου κλίματος το τι ανέφερε μιλώντας στη Βουλή χτες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας παρέθεσε ένα παράδειγμα από τα λειτουργικά κόστη επιχείρησης λιανεμπορίου από τη γειτονιά που κατοικεί. «Δεν είναι ο Σκλαβενίτης είναι ένα μικρομεσαίο σούπερ μάρκετ, που το 2020 στα τέλη Νοέμβρη είχε λογαριασμό ρεύματος στα 3150 ευρώ και φέτος έχει το κόστος στα 6200 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά αναδεικνύοντας το μείζον ζήτημα των ανατιμήσεων αλλά και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα των ανισοτήτων.

«Βusiness as usual»

«Η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στο business as usual. Όταν ο εισηγητής της ΝΔ λέει ότι γίνεται μια σταδιακή αναπροσαρμογή στον προυπολογισμό και από 7% το έλλειμμα πάει στο 1% το 2022, τη στιγμή που δεν υπάρχουν περιορισμοί στο Σύμφωνο Σταθερότητας, είναι σαν να μας δέχεται ότι υπάρχουν ανάγκες στο σύστημα υγείας ή στην Παιδεία και στα μέσα μεταφοράς. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε την ελαστικότητα ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία; Ο λόγος είναι όπως τον περιέγραψα με τρείς λέξεις στον κ Μητσοτάκη, ότι η κυβέρνηση κάνει business as usual. Δεν διδάχθηκε τίποτα από την πανδημία και την οικονομική κρίση, γιατί έχει την πλάνη ότι τα φαινόμενα αυτά είναι παροδικά. Πιστεύει ότι θα περάσουν σύντομα και θα επιστρέψει στη γνωστή τακτική βοήθειας στις μεγάλες επιχειρήσεις, γεγονός που διευρύνει τις ανισότητες. Δυστυχώς έχουμε Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και δεν  κάνουμε τίποτα για την ανθεκτικότητα» ανέφερε χτες μιλώντας τόσο στη Βουλή όσο και Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Ο προϋπολογισμός του 2022 με ξεπερνάει γιατί θεωρεί ότι δεν πρέπει να έχουμε μέτρα στήριξης για την υγεία, για τις μεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Μάλιστα ισχυρίζονται  συνεχώς ψέματα. Ισχυρίζονται ότι πουθενά δεν αυξάνονται οι κατώτατοι μισθοί . Όμως έχουμε προσκομίσει ένα πίνακα στον οποίο αναφέρεται ότι οι μοναδικές χώρες που δεν έκαναν αξιοσημείωτη αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι η Ελλάδα και η Εσθονία.

Δεν υποστηρίζω ότι στην Ευρώπη τα κάνουν όλα καλά, αλλά τουλάχιστον στην Ευρώπη έχουν καταλάβει από αυτή την κρίση, ότι η στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων δεν είναι μόνο κοινωνική πολιτική, αλλά αναπτυξιακή ανάγκη» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και προσέθεσε:

«Το σχέδιο του επιτελικού κράτους για την Παιδεία, την Αστυνομία, την Οικονομία, προωθεί  πολιτικές που ευνοούν τους δικούς τους ανθρώπους και πολλές φορές μάλιστα, με την πολύ στενή έννοια του όρου. Είναι ενδεικτικό ότι καταξιωμένες κατασκευαστικές εταιρείες καταγγέλλουν ότι μόνο τρεις-τέσσερις επιχειρήσεις από τον κατασκευαστικό τομέα παίρνουν όλες τις δουλειές. Δεν έχουμε συναντήσει ξανά αυτό το πράγμα, μας λένε. Κι όλα αυτά από μια κυβέρνηση που υποτίθεται υποστηρίζει τα μεσαία στρώματα. Επίσης για πρώτη φορά έχουμε εργαζόμενους που δεν πληρώνονται γιατί αποφασίστηκε αναστολή πληρωμής του ΕΣΠΑ. Καθυστερούν πληρωμές 1 δισ. ευρώ, σε ανθρώπους που έχουν δουλέψει και που έχουν κάνουν μελέτες. Τους λένε ότι δεν θα πληρωθεί κανένας το 2021, κάτι που ξεπερνά τη λογική όλων μας» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα»

Στον αντίποδα κατά την ομιλία του χτες στη Βουλή, αναφερόμενος στο θέμα των ανατιμήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε «ότι το πρόβλημα στις ανατιμήσεις είναι κυρίως αυτό που αφορά το φυσικό αέριο» που επηρεάζει και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς στο πετρέλαιο οι ανατιμήσεις τους κινούνται κοντά στις ιστορικές τιμές αυτής της δεκαετίας. Το πρόβλημα της ακρίβειας, είπε, «οφείλεται κυρίως στις τιμές του ηλεκτρισμού, που είναι και το πιο δύσκολο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Αξιολογώντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, είπε πως δημοσιονομικά αυτό «σημαίνει ότι θα χάναμε περίπου 600 εκατ. ευρώ φόρους από τη βενζίνη, 190 εκατ. ευρώ από το πετρέλαιο θέρμανσης, 160 εκατ. ευρώ από το πετρέλαιο κίνησης και 4 εκατ. ευρώ από το φυσικό αέριο. Δηλαδή ενώ το πρόβλημά μας είναι το φυσικό αέριο εδώ μας ζητούν να βάλουμε απίστευτα χρήματα, γιατί τα 600 εκατ. ευρώ είναι πολλά χρήματα για να μειώσουμε τη βενζίνη». Μια πολιτική, που όπως σημείωσε «είναι κοινωνικά άδικη καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 1,3 εκατομμύριο δεν έχουν καθόλου αυτοκίνητο, δύο εκατομμύρια έχουν ένα αυτοκίνητο και ένα εκατομμύριο έχουν περισσότερα από ένα αυτοκίνητο. Άρα από ένα τέτοιο μέτρο, οι φτωχότεροι δεν θα είχαν κανένα όφελος και οι πραγματικά κερδισμένοι θα ήταν οι πλουσιότεροι που έχουν δύο και τρία αυτοκίνητα». «Κατά τα άλλα αυτή είναι κοινωνική πολιτική του “ευαίσθητου αριστερού” και εγώ είμαι ο “ανάλγητος νεοφιλελεύθερος”, νομίζω ότι κάπου τα έχουμε μπερδέψει τα πράγματα…» σχολίασε.

Ο αναπληρωτής υπουργός, τόνισε πως «λεφτόδεντρο δεν υπάρχει, ό,τι δαπανούμε εφέτος από έλλειμμα θα το πληρώσουμε στο μέλλον. Μαγικές συνταγές, δεν υπάρχουν για να δαπανούμε χρήματα, πρέπει να είμαστε σώφρονες και αυτό προσπαθούμε. Το χρέος μας είναι σημαντικό. Υπάρχει εμπιστοσύνη -αναφέρθηκε η κυρία Λαγκάρντ χθες στην ελληνική οικονομία και αυτό δείχνουν τα σπρέντ και τα επιτόκια- αλλά αυτή η εμπιστοσύνη υπάρχει στους θεσμούς, στην ΕΚΤ, στις αγορές και στους εταίρους μας, επειδή δεν λέμε τρέλες και κάνουμε μεταρρυθμίσεις».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα