Προωθείται ο ιστορικός – στρατιωτικός τουρισμός
Προς ενδυνάμωση της προβολής του ιστορικού - στρατιωτικού τουρισμού, υπογράφηκε μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού, ειδικό Μνημόνιο Συνεργασίας.
- 01 Ιουνίου 2021 10:13
Είναι αλήθεια ότι η εμπειρία είναι η λέξη κλειδί για τον τουρισμό του μέλλοντος. Κι αυτή η εμπειρία πρέπει να προέρχεται από τον βιωματικό τουρισμό, μέσα από τις ειδικές μορφές του.
Μία από αυτές, είναι ο στρατιωτικός τουρισμός, με την ιστορική προέκταση που φέρει. Μάλιστα, προς την ενδυνάμωση της προβολής της θεματικής αυτής ενότητας, υπογράφηκε μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού, ειδικό Μνημόνιο Συνεργασίας.
Μάλιστα, κεντρικό ρόλο θα αναλάβει το Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών, με σκοπό να προωθηθεί η προστασία, η ανάδειξη, η προβολή, η αναγνωρισιμότητα και η επισκεψιμότητα κάθε Μουσείου, συλλογής και Μνημείου Στρατιωτικού ενδιαφέροντος από την ιστορία όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας).
Διεθνώς, ο στρατιωτικός τουρισμός αναπτύσσεται ταχύτατα και η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί σε μέγιστο βαθμό, καθώς η χώρα μας διαθέτει πλήθος αξιοθέατων σε όλη την επικράτεια, από διαφορετικές περιόδους της ιστορικής πορείας του Έθνους.
Με το Μνημόνιο, δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιηθούν τοποθεσίες όπου έχουν συντελεστεί σημαντικά, για την ελληνική ιστορία, πολεμικά γεγονότα (μάχες, ναυμαχίες, συρράξεις, κ.λπ).
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, «γίνεται καταγραφή για το πόσα σημαντικά μνημεία διαθέτουμε στο σύνολο της Επικράτειας, τα οποία -κατά τη γενική αίσθηση- δεν αναδεικνύονται όσο θα έπρεπε προκειμένου να τονωθεί η επισκεψιμότητά τους και ν’ αποτελέσουν πόλο έλξης ανθρώπων που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα για να δουν μεταξύ άλλων ιστορικές τοποθεσίες, μνημεία, σημεία μαχών, αναρίθμητα σημεία αναφοράς της μεγάλης και ένδοξης Στρατιωτικής Ιστορίας της Ελλάδος. Το βασικό πρόβλημα που εντοπίσαμε, είναι η απουσία πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να προωθηθούν οι δράσεις του Πολεμικού Μουσείου. Θεωρώ ότι σε συνέργειες με τα συναρμόδια Υπουργεία, θα μπορούσαμε να δώσουμε λύση σ’ αυτό το πρόβλημα ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα.»
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επισημαίνει ότι «ο πολιτιστικός και ο ιστορικός – στρατιωτικός τουρισμός είναι οι δύο μορφές τουρισμού που έχουν τεράστια αναπτυξιακή δυναμική και αφορούν το 40% του συνόλου του τουρισμού. Είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε όλοι μαζί, ώστε αυτός ο θησαυρός της πατρίδας μας να αναδειχθεί και να συμβάλει στην τοπική και στην Εθνική Οικονομία», ενώ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τονίζει ότι: «η προβολή των αντίστοιχων σημείων ανά την Ελλάδα, θα ενταχθεί στην προσπάθειά μας για την προώθηση νέων, σύγχρονων και ειδικών μορφών τουρισμού, την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης πέρα από τους γνωστούς προορισμούς, αλλά και την επέκταση της τουριστικής περιόδου».
Για την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας, τα τρία Υπουργεία και το Πολεμικό Μουσείο, ως Φορέας Συντονισμού και Υλοποίησης της Συνεργασίας, θα καταρτίσουν από κοινού Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσεων Ανάδειξης, Προώθησης και Προβολής του στρατιωτικού τουρισμού.
Βασικοί τομείς ανάπτυξης των κοινών δράσεων είναι επιγραμματικά:
– Συντήρηση, αποκατάσταση, μακροχρόνια διατήρηση και διαχείριση μνημείων και κειμηλίων στρατιωτικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος.
– Η προαγωγή της επιστημονικής ιστορικής γνώσης.
– Η προσέλκυση και ανάπτυξη ταξιδιών και επισκέψεων με αντικείμενο το στρατιωτικό ενδιαφέρον και τη γνώση επί της ιστορικής μνήμης στρατιωτικών και πολεμικών γεγονότων, στοιχείων και περιοχών
– Η συνεχής βελτίωση της γενικότερης τουριστικής εικόνας της Ελλάδας ως προορισμού με δυνατότητες φιλοξενίας δραστηριοτήτων στρατιωτικού τουρισμού
Τα τρία υπουργεία ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παραγωγή του κατάλληλου και εξειδικευμένου προωθητικού και διαφημιστικού υλικού, την παραγωγή εκδόσεων και οπτικοακουστικού υλικού, με την αξιοποίηση σύγχρονων και καινοτόμων επικοινωνιακών μέσων και τεχνολογιών.
Ειδικότερα, το Υπουργείο Τουρισμού θα μεριμνήσει για τη δημιουργία, τη διαμόρφωση και στη συνέχεια την ανάρτηση του σχετικού πληροφοριακού υλικού, συμπεριλαμβανομένων και όλων των σχετικών χρηστικών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Το Πολεμικό Μουσείο αντιστοίχως θα μεριμνήσει για τη δημιουργία υπερ-συνδέσμου (link), ως προς το ως άνω πληροφοριακό υλικό, στην επίσημη ιστοσελίδα του. Αφ’ ενός για να αναδειχθούν δράσεις σχετικές με την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αφ’ ετέρου, για την προβολή όλων των επισκέψιμων μουσείων, μνημείων και συλλογών στρατιωτικού και πολεμικού ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) κ.ά.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις