Προς μετωπική με την τρόικα η κυβέρνηση. Επιμένει στις 100 δόσεις για τις οφειλές στο δημόσιο

Προς μετωπική με την τρόικα η κυβέρνηση. Επιμένει στις 100 δόσεις για τις οφειλές στο δημόσιο
Last meeting of Minister for Finance Gikas Hardouvelis with the representatives of the country`s lenders, at the Greek Ministry for Finance, before their departure. In Athens, on Oct. 7, 2014 / , , 7 , 2014 Sooc

Επιμένει στη ρύθμιση για τις οφειλές στο δημόσιο η κυβέρνηση. Οι δανειστές φέρεται να απαιτούν να αποσυρθεί ο σχετικός νόμος. Σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

“Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί”.

Αυτό αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με δημοσιεύματα στον σημερινό Τύπο, ότι η τρόικα ζητεί να αποσυρθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ειδικά δε για την τρόικα, το υπουργείο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι: «η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης».

Το ζήτημα αναδείχθηκε μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου. Η νέα οικονομική εφημερίδα “Αγορά” φέρει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Πάρτε πίσω τις 100 δόσεις». Σε αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι “με ένα e-mail ‘φωτιά’ προς το υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλείς της τρόικας στέλνουν δυο τελεσίγραφα στην κυβέρνηση ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων”. Όπως προσθέτει η εφημερίδα, “οι εκπρόσωποι των δανειστών αξιώνουν από το οικονομικό επιτελείο”…”να πάρει πίσω τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές” και ” να μην προχωρήσει σε ρύθμιση για τις οφειλές των επιχειρήσεων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία…”.

Παράλληλα, δημοσίευμα της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, υπό τον τίτλο “Βέτο της τρόικας στη ρύθμιση οφειλών”, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι, “θέμα απόσυρσης των ρυθμίσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία έθεσε, και μάλιστα γραπτώς, η τρόικα στην κυβέρνηση, διότι εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι υψηλό και δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλα μέτρα”.

ΣΥΡΙΖΑ: Όμηρος της στρατηγικής της η κυβέρνηση

 “Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει την είσοδο της χώρας στη μετά μνημόνιο εποχή, η τρόικα τον προσγειώνει μέσω e-mail απαγορεύοντάς του να έχει γνώμη για το κρίσιμο θέμα των ρυθμίσεων στο δημόσιο. Η κυβέρνηση όμηρος της μέχρι τώρα στρατηγικής της εισπράττει τα αποτελέσματα των επιλογών της”, σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με την στάση της τρόικας στο θέμα των 100 δόσεων.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει από το βήμα της ΔΕΘ τη δικιά του πρόταση για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών η οποία, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η κυβέρνηση, λαμβάνει υπόψη της το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των οφειλετών. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπαίνει υπό διαπραγμάτευση με παράγοντες και κέντρα εκτός χώρας”.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα