Προσδοκίες για αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων ως το Eurogroup του Μαρτίου

Προσδοκίες για αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων ως το Eurogroup του Μαρτίου
Στιγμιότυπο από το υπουργείο Οικονομικών. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Με αναλυτική περιγραφή των τριών από τα πέντε αιτήματα της ελληνικής πλευράς για την αύξηση του δημοσιονομικού χώρου από φέτος φεύγουν οι επικεφαλής των θεσμών.

Αρμόδια πηγή του υπουργείου οικονομικών που παρακολούθησε από κοντά τις συναντήσεις της 5ης αξιολόγησης εμφανίζονταν αισιόδοξη ότι όλα πήγαν καλά.

Από πλευράς σχεδιασμού η ίδια πηγή είπε ότι η ελληνική πλευρά παρέδωσε μια αιτιολογημένη πρόταση για τρεις από τις ελληνικές θέσεις: Τη χρήση των περίπου 4 δις ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων για επενδυτικές δαπάνες με την συνέργεια ιδιωτών, της μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο και την απαλοιφή για φέτος δαπανών 200 εκ ευρώ που δόθηκαν για την εξυπηρέτηση των προσφυγικών ροών και άρα θα πρέπει να εξαιρεθούν.

Η εκτίμηση είναι ότι από τα αιτήματα αυτά μπορούν να υπάρξουν θετικές αποφάσεις για ένα ή δύο μέχρι και το Eurogroup στις 16 Μαρτίου. Τα σύνολο όμως των 5 ελληνικών αιτημάτων που περιλαμβάνει επίσης και την πρόταση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης δεν αναμένεται να εξεταστούν πριν τον Ιούνιο μαζί με ότι θα έχει απομείνει από το πρώτο πακέτο αιτημάτων.

Η ελληνική πλευρά δεν είναι ακόμη έτοιμη να θέσει ως επίσημη πρόταση συγκεκριμένο στόχο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ που ισχύει σήμερα, ωστόσο ως κυβερνητική πρόθεση παραμένει ο στόχος του 2%. Οι θεσμοί φέρεται να συμφώνησαν ότι το 2019 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης περί το 2% και επεξεργάζονται ακόμη τα στοιχεία για το 2020, παραμένοντας πιο αισιόδοξοι όπως αναφέρθηκε και στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας. 

Παράλληλα βέβαια θα υπάρξει εκ μέρους της ελληνικής πλευράς νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα επισυναφθεί και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024 ώστε να ενισχυθούν τα ελληνικά επιχειρήματα. Πάντως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, τέθηκε επί τάπητος με τη συνδρομή του ΟΔΔΗΧ, το θέμα της αλλαγής παραμέτρων στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους την οποία θα ξεκινήσουν να τρέχουν και οι θεσμοί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που κλιμακώνεται. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή από το Υπουργείο Οικονομικών στόχος της κυβέρνησης είναι τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί να το διαθέσει κατά 70% σε μειώσεις φόρων (ΕΝΦΙΑ, Εισφορά Αλληλεγγύης και τα λοιπά) και το υπόλοιπο 30% σε δαπάνες με πρόθεση να υπάρξει ενίσχυση και της αμυντικής ικανότητας της χώρας. 

Τέλος, η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι το νέα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δόθηκε την Πέμπτη στην δημοσιότητα για διαβούλευση το υπουργείο εργασίας οι θεσμοί ενημερώθηκαν αναλυτικά και δεν είχαν κανένα αρνητικό σχόλιο δημοσιονομικής ή άλλης υφής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα