Προστασία πρώτης κατοικίας: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις – Αργά το βράδυ ή την Τρίτη το νομοσχέδιο
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επαφές μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και δανειστών για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
- 22 Μαρτίου 2019 16:54
Σβήσε γράψε για το νομοσχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και παρά την πρόοδο που υπάρχει σε επιμέρους θέματα, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες.
Με αυτό το δεδομένο, η κατάθεση του στην Βουλή είναι πιθανό να αναβληθεί για την Τρίτη με δεδομένη την βούληση και των δύο πλευρών να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε όλα τα θέματα.
Η τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ και ολοκληρώθηκε στις τρεις το πρωί μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών εκτός από τις συγκλίσεις που υπήρξαν σε ότι αφορά την περίμετρο δηλαδή το ύψος των κόκκινων δανείων που θα περιληφθεί στο νέο σύστημα , άφησε και «κενά».
Το πιο σημαντικό είναι το νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει την παράλληλα λειτουργία του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, που έχει ως ουρά τους 170.000 δανειολήπτες που περιμένουν να δικαστούν οι αιτήσεις του και ο εξωδικαστικός μηχανισμός με το νέο καθεστώς που θα περιλαμβάνει και στεγαστικά δάνεια ιδιωτών αλλά και επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση της πρώτης κατοικίας.
Εκτός γραμμής οι θεσμοί εξέφρασαν και την δυσαρέσκεια τους για την πρόθεση που φάνηκε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει μονομερώς στην ψήφιση του νέου νόμου ακόμη και χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς.
Ωστόσο η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι σε αυτή την φάση υπάρχει νομικό κενό μετά την λήξη της ισχύος του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη άρα επείγει η άμεση αντικατάστασή του.
Ωστόσο, το θέμα με την ενδιάμεση νομοθεσία είναι πιο δύσκολο να λυθεί καθώς η ελληνική πλευρά είχε υπολογίσει τη ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης που θα συνδέει τα καθεστώτα προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την ψήφιση του βασικού νόμου.
Ο σχεδιασμός σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου παραμένει ως έχει. Ο νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης που βρίσκεται στην Βουλή την Τετάρτη.
Η ιδέα είναι η τροπολογία να αποτελεί ένα πλαίσιο το οποίο θα μπορεί να συμπληρώνεται ακόμη και μετά την ψήφιση της ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξασφαλίσει και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.