Προστασία της πρώτης κατοικίας: Τι συμφωνήθηκε, τι άλλαξε και τα κενά στον δρόμο για τη Βουλή
Οι τραπεζίτες ζήτησαν να ισχύσει ένα ενιαίο πλαίσιο με βάση το οποίο θα μπορεί ένα φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται σε οικονομική δυσκολία να ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών του σε τράπεζες και Δημόσιο, στο οποίο θα ενταχθεί και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
- 22 Φεβρουαρίου 2019 07:30
Τη σύνδεση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας με το πτωχευτικό για φυσικά πρόσωπα, τον χρόνο ζωής του νέου πλαισίου και τη δυνατότητα επιδότησης ως και 50% της δόσης των ρυθμισμένων δανείων, συμφωνήσαν την Πέμπτη κυβερνητικό επιτελείο και τραπεζίτες.
Οι δύο πλευρές προσήλθαν το μεσημέρι με βασικό θέμα την «ενοποίηση» προστασίας της πρώτης κατοικίας που αναμένεται να κατατεθεί ως νομοσχέδιο στην Βουλή ως την Τρίτη με τον νόμο για την πτώχευση φυσικών προσώπων.
Οι τραπεζίτες ζήτησαν να ισχύσει ένα ενιαίο πλαίσιο με βάση το οποίο θα μπορεί ένα φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται σε οικονομική δυσκολία να ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών του σε τράπεζες και Δημόσιο, στο οποίο θα ενταχθεί και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η κυβερνητική πλευρά – που εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό επικρατείας κ, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Δημήτρη Λιάκο – δέχθηκε τη σύνδεση των δύο πλαισίων αλλά σε δεύτερο χρόνο: Αφού δηλαδή ψηφιστεί το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα συνδέει τα δύο καθεστώτα.
Η σύνδεση αυτή, θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους της ρύθμισης που θα προκύψει από τον αυτόματο εξωδικαστικό μηχανισμό (λόγω και άλλων οφειλών εκτός του στεγαστικού του δανείου) να έχει τη δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να δώσουν αρχική διάρκεια ζωής ενός έτους στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι αν η εφαρμογή ξεκινήσει από τον Απρίλιο ή τον Μάϊο, ο νόμος θα αναθεωρηθεί τον ίδιο μήνα του 2020.
Το ποσοστό επιδότησης των δόσεων
Κάτι που διευκρινίστηκε χθες, ήταν ότι η επιδότηση των δόσεων των ρυθμισμένων δανείων θα ξεκινά μεν από το 33% αλλά θα μπορεί να αυξηθεί στο 40% ή και το 50%, αν έτσι ο δανειολήπτης μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και να «πρασινίσει» το δάνειο του
Όπως είναι φυσικό, οι τραπεζίτες δεν έφεραν καμμία αντίρρηση στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς όσο μεγαλύτερη επιδότηση υπάρχει τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εγγύηση για την αποπληρωμή των δόσεων.
Μάλιστα στην πλήρη εφαρμογή του, το νέο πλαίσιο θα φέρει στα ταμεία των τραπεζών συνολικά 600 εκατ. ευρώ από ρυθμισμένα δάνεια που σήμερα είναι ακάλυπτα.
Ανοιχτό έμεινε το ερώτημα που απευθύνουν οι θεσμοί για τον έλεγχο του νέου καθεστώτος. Συγκεκριμένα μια από τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί είναι τι ακριβώς θα αλλάζει για τον συνεπή δανειολήπτη αν η οικονομική του κατάσταση αλλάξει προς το καλύτερο σε ένα ή δύο χρόνια μετά την ρύθμιση. Μάλιστα προτείνεται εντός ορίων η επιδότηση της δόσης να διακόπτεται αν ο δανειολήπτης μπορεί (βάσει κριτηρίων) να αποπληρώσει την δόση τους.
Η μετάβαση από τον νόμο Κατσέλη
Σχετικά με τη διαδικασία μετάβασης συμφωνήθηκε ότι:
– Όσοι δανειολήπτες έχουν κάνει αίτηση στον νόμο Κατσέλη (υπολογίζονται σε 20.000 από την αρχή του χρόνου) αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος για την υπόθεσή τους, θα μπορούν να μεταφερθούν στο νέο καθεστώς και να ρυθμίσουν τα δάνεια τους.
– Οι ακάλυπτοι δανειολήπτες (περίπου 160.000) θα προστατευτούν από πλειστηριασμούς μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
– Τα όρια εισοδηματικών κριτηρίων παρέμειναν αμετάβλητα. Το ίδιο και το ανώτατο ύψος οφειλής που παραμένει στις 130 χιλιάδες και η αντικειμενική αξία του καλυπτόμενου ακινήτου η οποία έκλεισε οριστικά στις 250 χιλιάδες ευρώ. Τούτο παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σχόλια από τους θεσμούς στο σχέδιο της Κυβέρνησης σχετικά με την σκοπιμότητα του μεγάλου ορίου κάλυψης.