Προτεραιότητα η αξιολόγηση – Στις 14 Μαΐου οι θεσμοί στην Ελλάδα
Το Eurogroup χαιρέτισε την πρόοδο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και επιβεβαίωσε το στόχο για συνολική συμφωνία τον Ιούνιο.
- 27 Απριλίου 2018 14:33
Στις 14 Μαΐου επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση. Στο Eurogroup του Μαΐου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν το κείμενο τεχνικής συμφωνίας (SLA) , έτσι να προχωρήσουν περαιτέρω τις συζητήσεις τους για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την μεταμνημονιακή περίοδο της ελληνικής οικονομίας.
Αυτά προέκυψαν από την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το τέλος του άτυπου Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Σόφια σήμερα το πρωί. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η Ελλάδα και το κλίμα που εξέπεμψαν οι υπεύθυνοι ήταν θετικό.
«Τα κλιμάκια θα επισκεφθούν ξανά την Ελλάδα στις 14/5 και αυτό είναι καλά νέα», είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πορτογάλος Μάριο Σεντένο. «Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις και καλά νέα πρόσφατα από το δημοσιονομικό μέτωπο. Η Ελλάδα παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην ατζέντα του προγράμματος. Είχαμε καλό feedback από τους θεσμούς. Προτεραιότητα αποτελεί η εφαρμογή των προαπαιτουμένων και η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης». Ο ίδιος παρέπεμψε στο Eurogroup Ιουνίου για τις συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις για χρέος και μετά-Μνημόνιο εποχή.
«Είχαμε μια καλή συζήτηση για την Ελλάδα. Οι θεσμοί πάνε ξανά για μια σύντομη και αποτελεσματική αποστολή που θα κλείσει την αξιολόγηση», επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. «Η 21η Ιουνίου είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι πρέπει να είναι η μέρα που πρέπει να πάρουμε την απόφαση που θα οδηγήσει το τέλος του προγράμματος. Είμαστε στην τελική ευθεία, υπάρχει ξεκάθαρη βούληση για επιτυχές τέλος του προγράμματος».
«Τα σημαντικά θέματα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο εξωδικαστικός μηχανισός και η μείωση των κόκκινων δανείων. Αν και υπάρχει πρόοδος, χρειάζονται και άλλες προσπάθειες», είπε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.
«Για το τι θα γίνει μετά το πρόγραμμα, είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης. Το μόνο μήνυμα είναι ότι όσο πιο δυνατός θα είναι ο μηχανισμός μεταμνημονιακής εποπτείας, το σχέδιο ανάπτυξης θα είναι και καλύτερος. Η συζήτηση μετά δεν θα διεξάγεται μεταξύ του Eurogroup και της Ελλάδας, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και των αγορών και αυτό είναι εντελώς διαφορετική συνθήκη».
«Το σχέδιο ανάπτυξης είναι σημαντικό, γιατί στόχος όλων των προγραμμάτων είναι να υπάρξει μια νέα βάση για καλή και υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα», τόνισε ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ. «Επόμενες εβδομάδες θα είναι έντονες, γιατί πρέπει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να προετοιμάσουμε την συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και την μεταμνημονιακή εποχή. Όλα σημαντικά θέματα. Η τελική εκταμίευση δεν θα καλύψει κενά στον προϋπολογισμό, αλλά θα χρησιμεύσει ως «μαξιλαράκι» ρευστότητας της Ελλάδας για τις αγορές και τη μετά-μνημόνιο εποχή».
Σε σχέση με το χρέος πάντως, οι υπεύθυνοι είπαν ότι δεν μπήκαν στο θέμα αναλυτικά, καθώς διαπίστωσαν ότι θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά από το Euro Working Group.