Πρώτη η Ελλάδα σε μόχλευση κεφαλαίων για επενδύσεις μέσω του πακέτου Γιουνκέρ
Στην πρώτη θέση σε ότι αφορά την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων του πακέτου Γιούνκερ κατατάσσεται η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία τους τρέχοντος μήνα.
- 21 Ιουνίου 2019 08:09
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα μέσα από την χρηματοδότηση ύψους 2,716 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτο Γιούνκερ) μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα υλοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 11,53 δισ. ευρώ.
Η δεύτερη σε κατάταξη χώρα είναι η Εσθονία η οποία μέσω χρηματοδοτήσεων ύψους 158 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προχωρήσει επενδύσεις 1,338 δισ. ευρώ, ενώ τελευταία σε κατάταξη είναι η Μάλτα με χρηματοδοτήσεις 11 εκατ. ευρώ που αναμένεται να οδηγήσουν σε στρατηγικές επενδύσεις ύψους 34 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, μέσα από του Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών επενδύσεων χρηματοδοτούνται συνολικά 33 έργα και δράσεις. Στον κλάδο της βιομηχανίας του τουρισμού και των υπηρεσιών χρηματοδοτούνται 19 επενδυτικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα με αρχική χρηματοδότηση 2,3 δισ. ευρώ που θα ολοκληρώσουν επενδύσεις συνολικού ύψους 7,3 δισ. ευρώ.
Στο πεδίο της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 14 επιχειρηματικά σχέδια χρηματοδοτούνται με 434 εκατ. ευρώ και αναμένεται να οδηγήσουν σε επενδύσεις συνολικούς ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Από τα προγράμματα αυτά, τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης, αναμένεται να επωφεληθούν 25.820 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, εξασφαλίζοντας ευκολότερη πρόσβαση στην Τραπεζική χρηματοδότηση.
Ενδεικτικά αναφέρονται χρηματοδοτούμενα project όπως:
– Της Agrifarm: Ενός κόμβου πέντε μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες καλλιεργούν βιολογικά γεωργικά προϊόντα – κυρίως όσπρια και ρύζι . Επικεντρώνονται στις επιπτώσεις του μικροκλίματος και στον κοινωνικό αντίκτυπο της επιχείρησης και βασίζουν την παραγωγή τους στην έξυπνη γεωργική διαχείριση, διατηρώντας φυσικούς πόρους χωρίς την εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων. Είναι επίσης οι πρώτοι αγρότες στην Ελλάδα που πωλούν τα προϊόντα τους σε επαναχρησιμοποιούμενες βαμβακερές σακούλες. Προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα, η Agrifarm έλαβε χρηματοδότηση από την Eurobank, που εγγυάται το σχέδιο Γιούνκερ.
– Την βιομηχανία μπαταριών Sunlight systems: Με ένα δάνειο ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ θα επεκτείνουν την παραγωγική τους ικανότητα κατά 65% στα 2,5 εκατομμύρια μπαταρίες ετησίως. Το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ξάνθη θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής καθώς και αύξηση του φάσματος των προϊόντων, με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των εξαγωγών. Η εταιρεία χρησιμοποιεί επίσης τη χρηματοδότηση για να επενδύσει έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων μπαταρίας. Σήμερα, οι συσσωρευτές της Sunlight Systems βρίσκονται συνήθως στα αυτοκίνητα και τα περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα.
– Το αιολικό πάρκο Βοιωτίας: Η ΕΤΕπ χορήγησε 24 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση στον ελληνικό όμιλο Terna Energy, υποστηρίζοντας την κατασκευή και εκμετάλλευση τριών αιολικών πάρκων. Οι 18 τουρμπίνες θα κατασκευαστούν στο Δερβενοχώρια και την Τανάγρα στη Βοιωτία της κεντρικής Ελλάδας. Βρίσκονται στην κορυφή των βουνών βορειοδυτικά της Αθήνας, σε υψόμετρο μεταξύ 800 και 1000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα αιολικά πάρκα θα δημιουργούν πάνω από 120 GWh ετησίως.
-Την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων υψηλής ταχύτητας: Η ΕΤΕπ χορήγησε δάνειο στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό φορέα Cosmote 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η χρηματοδότηση θα αυξήσει σημαντικά την απόδοση του δικτύου από την άποψη της ταχύτητας, της χωρητικότητας και της κάλυψης και θα βελτιώσει την απόδοση του δικτύου σε πιο αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Στο σύνολο της Ευρώπης
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των 28 κρατών-μελών από το Σχέδιο Γιούνκερ, ανέρχεται σε 75 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις 408,4 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως περίπου 952.000 νεοσύστατες επιχειρήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Επισημαίνεται επίσης πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 55,2 δισ. ευρώ για έργα υποδομής και καινοτομίας, τα οποία θα οδηγήσουν σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 252,5 δισ. ευρώ, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), το οποίο αποτελεί μέρος του Ομίλου ΕΤΕπ, έχει εγκρίνει συμφωνίες ύψους 19,8 δισ. ευρώ με ενδιάμεσες τράπεζες και ταμεία για τη χρηματοδότηση ΜμΕ, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 155,9 δισ. ευρώ.