Πρώτη κατοικία: Ένα βήμα πριν τη συμφωνία – Πώς προσαρμόζονται τα κριτήρια του νέου νόμου

Πρώτη κατοικία: Ένα βήμα πριν τη συμφωνία – Πώς προσαρμόζονται τα κριτήρια του νέου νόμου
Θέα από τους ορίζοντες του Λυκαβηττού Eurokinissi

Μετά και τη χθεσινή δήλωση του επιτρόπου κ. Πιέρ Μοσχοβισί περί προόδου στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών τα τεχνικά κλιμάκια είναι πιθανό να φτάσουν σε συμφωνία ακόμη και σήμερα.

Ένα βήμα πριν την συμφωνία βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Μετά και τη χθεσινή δήλωση του επιτρόπου κ. Πιέρ Μοσχοβισί περί προόδου στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών τα τεχνικά κλιμάκια είναι πιθανό να φτάσουν σε συμφωνία ακόμη και σήμερα.

Σε ότι αφορά στα κριτήρια των υποψήφιων δανειοληπτών προκειμένου να ενταχθούν στο νέο αυτοματοποιημένο σύστημα χθες το βράδυ είχε συμφωνηθεί ότι στο νέο καθεστώς θα ενταχθούν δάνεια ύψους 9,5 δισ. ευρώ.

Στο περιουσιακό κριτήριο το ανώτατο όριο σε όρους αντικειμενικής αξίας το όριο θα μειωθεί παραμένει στα 250.000 που είχε αρχικά διαρρεύσει ή μπορεί να μειωθεί στις 230.000 αν δεν δεχθεί η ΕΚΤ αλλά η εμπορική αξία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 130 .000 ευρώ.

Στα ακίνητα πέραν της πρώτης κατοικίας που θα καλύπτονται το όριο σε όρους αντικειμενικής αξίας αυξάνεται στα 70.000 από 50.000 ευρώ της αρχικής πρότασης.

Στα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας θα εντάσσονται στο νέο πλαίσιο αν η αντικειμενική αξία της υποθήκης φτάνει μέχρι και 180.000 ευρώ.

Στο κριτήριο των καταθέσεων το όριο μειώνεται από τα 50.000 ευρώ τη ελληνικής πρότασης στα 20.000 ευρώ.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι τα κριτήρια θα επανεξετάζονται ανά τριετία και όσοι δανειολήπτες έχουν βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης σε βαθμό που να ξεπερνούν τα κριτήρια του νόμου θα χάνει την κρατική επιδότηση της δόσης.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά δεσμεύεται μέχρι και το τέλος Απριλίου να έχει ψηφίσει δευτερεύουσα νομοθεσία ώστε να συνδέει τις εκκρεμούσες αιτήσεις του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη (περίπου 170.000) με το νέο καθεστώς καθορίζοντας και τους τρόπους μετάβασης από το παλιό στο νέο καθεστώς.

Επίσης δεσμεύεται να εντάξει πρόβλεψη για το κόστος του που προκύπτει από την επιδότηση της δόσης του δανείου για κάθε δανειολήπτη που θα ενταχθεί στην ρύθμιση και στο νέο ΜΠΔΣ 2020-2023 που αναμένεται να κατατεθεί τον Μάιο.

Με τον τρόπο αυτό για σήμερα μένει η οριστικοποίηση των κριτηρίων και κάποιες πρόσθετες λεπτομέρειες του νέου νόμου (πχ τα επιτόκια των ρυθμισμένων δανείων ή το ποιος θα έχει την ευθύνη της απόρριψης κάποιας αίτησης) ώστε να μπει στην τελική φάση η σύνταξη του νόμου και η κατάθεσή του στη Βουλή την Παρασκευή.

Αν όλα πάνε καλά ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά την ψήφισή του θα έχει αναδρομική ισχύ από 1 Μαρτίου οπότε έληξε και η ισχύς του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη μετά την δίμηνη παράταση που είχαν ζητήσει οι ελληνικές αρχές.

Πάντως η επεξεργασία του νόμου για την πρώτη κατοικία θα είναι μεταβατικό στάδιο αφού ως γνωστό θα έχει ισχύ για ένα χρόνο Αν δηλαδή ψηφιστεί ως τις 28 του μήνα, όπως αναμένεται, θα ισχύει μέχρι και τις 28 Μαρτίου του 2020.

Τον επόμενο χρόνο η ελληνική πλευρά έχει ανακοινώσει στους δανειστές την πρόθεσή της να σχεδιάσει από την αρχή και να προωθήσει ένα νέο συνολικό ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο με βάση τα νέα δεδομένα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα