Πρόβλεψη αναπτυξιακής έκρηξης με σφραγίδα ΔΝΤ

Πρόβλεψη αναπτυξιακής έκρηξης με σφραγίδα ΔΝΤ

Ρεκόρ ανάπτυξης, που θα φτάσει στο 3,7% του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα ενώ εμφανίζεται πιο αισιόδοξο ακόμη και από το υπουργείο οικονομικών

Μια απροσδόκητη, θετική έκπληξη, κάνει το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεση προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας ( World Economic Outlook ) για την Ελλάδα . Στις προβλέψεις για την χώρας μας μια αναπτυξιακή έκρηξη με συνεχή οικονομική μεγέθυνση για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα , ξεκινώντας πρόβλεψη για θετική ανάπτυξη 0,7% του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2016 , η οποία θα πενταπλασιαστεί ένα χρόνο αργότερο στο 3,7% στο τέλος του 2017 .

Αν επαληθευτεί στο ακέραιο η πρόβλεψη του ΔΝΤ , στο τέλος του επόμενου χρόνου , η Ελλάδα θα είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες μετά την Ιρλανδία , για την οποία το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6% τους ΑΕΠ της . Ακόμη όμως και με το «ασημένιο μετάλλιο», η Ελλάδα θα έχει πετύχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης το μέσο ρυθμό ανάπτυξης των ανεπτυγμένων χωρών που δεν θα ξεπεράσει το συγκεκριμένο διάστημα το 1,8% .

Μαζί με την Ελλάδα θα είναι το «τραπεζοκίνητο» Λουξεμβούργο με ανάπτυξη επίσης 3,7% του ΑΕΠ του και ένα σκαλί κάτω η και η Μάλτα και η Λιθουανία με ανάπτυξη στο 3,3% του ΑΕΠ τους Η πρόβλεψη για το τέταρτο τρίμηνο της Γερμανίας θέλει ανάπτυξη 1,6% , της Γαλλίας 1,5% και της Ιταλίας 1,2% . Η πιο κοντινή σε εμάς Πορτογαλία , θα έχει ανάπτυξη κατά 1,1% του ΑΕΠ της και η Κύπρος 2,2% του ΑΕΠ της

Σε ετήσια βάση το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον 0,4% του ΑΕΠ από τις επίσημες προβλέψεις για το 2016 . Αυτό μεταφράζεται σε μια μικρή αλλά θετική μεταβολή του ΑΕΠ κατά 0,1% έναντι της μικρής ύφεσης κατά 0,3% του ΑΕΠ που προβλέπει ακόμη και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του . Για το 2017 ξεπερνάει επίσης – έστω και οριακά – το ΥΠΟΙΚ προβλέποντας ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ έναντι ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ του προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού .

Προϋπόθεση η εφαρμογή του προγράμματος

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των προβλέψεων για την Ελλάδα είναι όπως αναφέρει η έκθεση , η Ελλάδα , να εκπληρώσει στο ακέραιο τα πρόγραμμα και κυρίως τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για τα οποία έχει δεσμευτεί .

Σε συνέχεια της πρόβλεψης για την ανάπτυξη , το ΔΝΤ προβλέπει για την Ελλάδα και την υπέρβαση και από καθεστώς του αποπληθωρισμού ( δηλάδη αρνητικού πληθωρισμού με χαμηλή ή αρνητική ανάπτυξη ) στο οποίο βρίσκεται εδώ και 40 συνεχόμενους μήνες η ελληνική οικονομία . Προβλέπει ετήσιο πληθωρισμό οριακά αρνητικό (-0,1% ) το 2016 και θετικό πληθωρισμό που θα έχει μάλιστα αύξηση κατά 0,6% το 2016.

Ένα ακόμη στοιχείο με το οποί στηρίζει την πρόβλεψη της για ανάπτυξη θα συμβαδίσει και με αύξηση της παραγωγικότητας είναι ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι μηδενικό μέχρι και το 2021 και όχι ελλειμματικό όπως ήταν τα χρόνια μέχρι και το 2014.

Στο κρίσιμο μέγεθος της ανεργίας τονίζει από την κορυφή με το ποσοστό να προσεγγίζει το 28% πριν δύο χρόνια το 2016 δείχνει να προσγειώνεται έστω και με πολύ αργούς ρυθμούς κοντά στα 22 % για το 2016 .

Κρίσιμη η φετινή ετήσια σύνοδος

Μετά από αυτές τις προβλέψεις που έγιναν μετά την αξιολόγηση του άρθρου IV του καταστατικού του Ταμείου για την Ελληνική οικονομία η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος θα εκπροσωπήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 7 του μήνα την Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να μάθει για τα δημοσιονομικά μέτρα που λέει έκθεση .

Αν πρόκειται για αυτά που έχουν ήδη υιοθετήσει και εφαρμόζει η Ελλάδα , ή αυτά που άφησε ως σημείωση η κ. Βελκουλέκσου φεύγοντας από την Ελλάδα πριν από 10 ημέρες στα οποία περιλαμβάνονταν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις και νέα μείωση στο αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους .

Ένα δεύτερο κρίσιμο θέμα της συνόδου για την Ελλάδα θα είναι φο θέμα του χρέους και ειδικότερα η συμφωνία μεταξύ ταμείου και ευρωπαίων για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα