Προβληματισμός και ελπίδες στις ελληνικές τράπεζες

Προβληματισμός και ελπίδες στις ελληνικές τράπεζες
A pedestrian walks past of the Commercial Bank of Greece branch in Thessaloniki, Greece on December 1, 2016. Sooc.gr

Με ιδιαίτερη προσμονή, οι τράπεζες της χώρας, παρακολουθούν την αλλαγή της πορείας των διαπραγματεύσεων, που δίνει τροφή σε νέα σενάρια για Συμφωνία μέχρι το Εurogroup. Τι συμβαίνει με τα κόκκινα δάνεια

Και ξαφνικά, το Eurogroup που έχει προγραμματισθεί για τις 20 Μαρτίου αποκτάει νέα σημασία. Οι μεταμεσονύκτικες πληροφορίες της Τρίτης, θέλουν τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται και τους θεσμούς να παραμένουν, όχι μόνο σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και σε υψηλότερο οικονομικό status, με νέα συνάντηση νωρίς σήμερα το απόγευμα.

“Μοιάζει με σκωτσέζικο ντους, αλλά τουλάχιστον ας είναι για καλό”, σχολίαζε τραπεζικό στέλεχος στο news247. «Εκεί που πάλι πιστέψαμε ή μάλλον διαπιστώσαμε ότι για άλλη μια φορά δεν θα υπάρξει συμφωνία, φαίνεται ένα ανοιχτό παράθυρο. Θα το αξιοποιήσουμε όμως; Εκεί είναι το θέμα». Και πράγματι, η άποψη και ταυτόχρονα η απορία αυτή, ταυτίζεται με την πλειοψηφία των τραπεζικών στελεχών.

Αναμονή στους τραπεζικούς κύκλους

Το ενδεχόμενο μιας Συμφωνίας Επί της Αρχής (Staff Level Agreement) – αν και η αξιολόγηση περιλαμβάνει μια συμφωνία σε όλα –  κυκλοφόρησε σαν πραγματικά ένα καινούριο, μη αναμενόμενο νέο, με βάση τις χθεσινές εξελίξεις. Όμως, η τραπεζική αγορά δεν βιάζεται να χαρεί, παρόλο που πολύ θα το ήθελε! Ένα συνεχές παιχνίδι ανατροπών, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, με τους θεσμούς να φεύγουν, χαρακτηρίζει τους τελευταίους μήνες, από το προχωρημένο φθινόπωρο του 2016 έως σήμερα.

Η αβεβαιότητα «μαστίζει» την αγορά και προκαλεί ανισορροπία, με όλες τις γνωστές επιπτώσεις. Από την άλλη υπάρχει και μια ολοένα και πιο εντεινόμενη ανάγκη να «πιαστούμε από κάπου». Προφανώς και η διαφαινόμενη από τα ξημερώματα αλλαγή κλίματος που θέλει τους θεσμούς να παρατείνουν την παρουσία τους και τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται με στόχο μια Συμφωνία ως τις 20 Μαρτίου, «ζωντανεύει» τα πνεύματα και δίνει ουσία σε πιο αισιόδοξα σενάρια.

Όμως,  οι αλλεπάλληλες αναβολές έχουν καταστήσει την αγορά να είναι πιο μουδιασμένη και επιφυλακτική. « Θα υπάρξει τελικά συμφωνία;» διερωτώνται στις τράπεζες, που φοβούνται πλέον ότι μία νέα παράταση, ειδικά, αν δεν ευοδωθεί κάτι μέσα σε ένα μήνα, θα αποτελούσε νέο πλήγμα.

Τα όποια θετικά έχουν ήδη συμβεί στο τραπεζικό γίγνεσθαι, τείνουν να ανατιναχθούν, αν η ευκαιρία αυτή δεν αποτελέσει αντικείμενο σωστής εκμετάλλευσης. Ο δανεισμός των τραπεζών από τον πανάκριβο  (ΕLA Εκτακτος Μηχανισμός Ρευτσότητας) έχει σημαντικά μειωθεί και υπάρχει πλέον χρηματοδότηση της αγοράς μέσω φθηνότερης μορφής άντλησης ρευστότητας (repos). Θα εδραιωθεί όμως η κατάσταση αυτή; Μία Συμφωνία, θα βελτιώσει το κλίμα αισθητά. Μια ανατροπή, θα δυναμιτίσει κάθε θετικό βήμα.

Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια;

Και τα κόκκινα δάνεια; Η «αχίλλειος πτέρνα» του τραπεζικού συστήματος , το πιο ευάλωτο κομμάτι που συνδέετεαι άμεσα με την κεφαλαιακή τους ισχύ, πόσο μπορεί να προστατευθεί; «Μία Συμφωνία θα προωθήσει τις εκκρεμότητες» εξηγεί τραπεζική πηγή. « Θα προχωρήσει το θέμα με τη διαχείριση των Μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα διευκρινισθεί το τοπίο με τον εξωδικαστικό διακανονισμό».

Θα ήταν κρίμα κάτι να πάει για πολλοστή φορά στραβά. Οι τράπεζες κατάφεραν παρά την ύφεση και τις δυσκολίες, να γυρίσουν τη σελίδα στην κερδοφορία τους και να παραμείνουν κεφαλαιακά ισχυρές. Αυτό θα ενταθεί ακόμη περαιτέρω με την καλύτερη διαχείριση των επισφαλειών. Όλα αυτά όμως, δεν είναι ασύνδετα με την αξιολόγηση.

Ήδη, χθες στο Λουξεμβούργο, δόθηκε η ευκαιρία από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών να διαμηνύσει στον  επικεφαλής του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ) Ρέγκλινγκ, ότι οι ελληνικές τράπεζες από πλευράς τους, είναι θωρακισμένες. Προοπτικές υπάρχουν , η κερδοφορία είναι οργανική, τα κόκκινα δάνεια υπό έλεγχο διαχείρισης. Αρκεί, να επέλθει συμφωνία- το γρηγορότερο- ώστε να μην χάσουν «τον οπλισμό τους».

Η άρση της αβεβαιότητας και η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, θα βοηθήσει στο γύρισμα της σελίδας. Αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμα των επικεφαλής χθες της Ενωσης – τόσο του προέδρου, κ. Νικ. Καραμούζη, όσο και των κκ. Βασ. Ράπανου, Σπύρου Παπασπύρου, Χαρ. Απαγαλάκη και Βασ. Ψάλτη προς τον κ. Ρέγκλιγκ, αλλά και κάθε κατεύθυνση….

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα