Ψάλτης: Ανταμείβει τους μετόχους με 1,1 δισ. ευρώ την 3ετία 2024 – 2026

Διαβάζεται σε 3'
Ο κ. Ψάλτης
Ο κ. Ψάλτης EUROKINISSI

Το ποσό θα καταβληθεί συνδυαστικά, συνδυάζοντας διανομή μερίσματος και επαναγορά μετοχών, την οποία θα κρίνει κάθε φορά η κατάσταση στις αγορές. Αύξηση χορηγήσεων 6% και μείωση του Δείκτη κόκκινων δανείων κάτω του 5%.

Με το ποσό του 1,1 δις. ευρώ σχεδιάζει η διοίκηση της Alpha Bank να ανταμείψει τους μετόχους της τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Β. Ψάλτη.

Το ποσό θα καταβληθεί συνδυαστικά, συνδυάζοντας διανομή μερίσματος και επαναγορά μετοχών, την οποία θα κρίνει κάθε φορά η κατάσταση στις αγορές και η βέλτιστη χρήση των κεφαλαίων της Τράπεζας. Οι διανομές μερισμάτων της περιόδου 2024-2026 θα αντιστοιχούν στο 35% από τα κέρδη του 2024, ποσοστό το οποίο θα ανέλθει στο 50% το 2025 και το 2026.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2024, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η απόφαση για διανομή φέτος 122 εκατ. ευρώ στους μετόχους, 50% με τη μορφή μερίσματος και το υπόλοιπο 50% με τη μορφή επαναγοράς μετοχών (buyback) δεν θα βρει εμπόδια για έγκριση από τον επόπτη, καθώς δεν αλλάζει το συνολικό ύψος επιβράβευσης των μετόχων που έχει υποβάλει ως αίτημα στον SSM η Alpha Bank. H απάντηση του SSM αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού και η επαναγορά μετοχών θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη γενική συνέλευση προς τα τέλη Ιουλίου.

Αύξηση χορηγήσεων 6%

Η Διοίκηση αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 6% και στις ισχυρές εκταμιεύσεις που αναμένει εντός του έτους και οι οποίες θα ωφελήσουν περαιτέρω το σκέλος των εσόδων από προμήθειες.

Σε ότι αφορά στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου, η Διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε ότι ταξινόμησε στα μη εξυπηρετούμενα (Stage 3) δάνεια 110 εκατ. ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η σχεδιαζόμενη πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων 100 εκατ. ευρώ θα ρίξει τον δείκτη NPE κατά 25 μ.β. Συνολικά η Τράπεζα θα προχωρήσει σε πωλήσεις NPE 500 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας σε μείωση του δείκτη NPE κάτω του 5%.

Υλοποίηση των στόχων

Παράλληλα ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι οι οικονομικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν τους στόχους που είχαν τεθεί καθώς η δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους είναι ελαφρώς καλύτερη των αρχικών προβλέψεων ενώ και τα υπόλοιπα βασικά μεγέθη διαμορφώνονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τους στόχους της Διοίκησης της Alpha Bank, τα συνολικά έσοδα αναμένονται φέτος σε 2,1 δισ. ευρώ, 2,2 δισ. το 2025 και 2,3 δισ. το 2026. Ο δείκτης εξόδων/εσόδων από περίπου 40% το 2024 αναμένεται να υποχωρήσει στο 37% τις επόμενες δύο χρονιές. Σημαντική αναμένεται η μείωση του κόστους των προβλέψεων, με τον δείκτη κόστους πιστωτικού κινδύνου να μειώνεται από περίπου 75 μ.β. φέτος, σε περίπου 70 το 2025 και κάτω των 65 μ.β. το 2026.

Εναρμονισμένες με τους στόχους είναι και οι επιδόσεις του Δείκτη RoTE 13,5% (η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να ξεπεράσει το 14% το 2026) με τον Δείκτη Κόστους Εσόδων να μειώνεται στο 38,4%, χαμηλότερα από τον στόχο της Διοίκησης για το 2024 (40%). Παράλληλα, ενισχύθηκαν τα κεφάλαια της Τράπεζας με τον Δείκτη CET1 να ανέρχεται στο 14,6%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης θα βρεθεί υψηλότερα από 17,5% το 2026.

Σε ότι αφορά τέλος στην πρόσφατη στρατηγική συμμαχία με την Unicredit η έμφαση θα δοθεί στο asset management και στο bancassurance, αλλά και σε άλλους τομείς συνεργασίας που εξετάζονται όπως π.χ. κοινοπρακτικά δάνεια, εργασίες συναλλάγματος κ.ά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα