ΠΣΕ: Εθνική προτεραιότητα η εξωστρέφεια της οικονομίας
Οι εξαγωγές έχουν μεγάλο περιθώριο να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εφόσον ανεβαίνει στο μείγμα η πράσινη φτηνότερη ενέργεια.
- 02 Μαρτίου 2023 07:45
Με στόχο νέα ρεκόρ το 2023 και εκπέμποντας μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία και την προοπτική των ελληνικών εξαγωγών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) διοργάνωσε σήμερα, 1η Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens το ετήσιο Φόρουμ με θέμα «Επανασχεδιασμός του Χάρτη των Ελληνικών Εξαγωγών, οι Χώρες-Στόχοι των Ελλήνων Εξαγωγέων».
Μετά το νέο ρεκόρ του 2022, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν βάλει πλώρη για νέα υψηλά τα οποία μπορούν να υπερβούν, με στοχευμένες κινήσεις, τα 70 δις ευρώ.
Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, όπως και όλοι οι ομιλητές στο προγραμματισμένο φόρουμ, εξέφρασαν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα και τη συμπαράστασή τους στους τραυματίες και στους οικείους των θυμάτων και των τραυματιών.
Στην ομιλία της η κυρία Σακελλαρίδη καταρχήν σημείωσε στον χαιρετισμό της: «Όλα δείχνουν πως οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας» αν και πρόσθεσε ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις».
Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα και εκτίμησε ότι οι εξαγωγές μας φέτος μπορούν να φτάσουν στα 70 δις ευρώ. Υπενθύμισε ότι πέρυσι, οι εξαγωγές μας, για άλλη μια χρονιά σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ. Ανήλθαν σε 54,68 δισ. ευρώ από 40 δισ. ευρώ το 2021 με αύξηση 36,7% σε σχέση με το 2021, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες και παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον.
Η κυρία Σακελλαρίδη έδωσε έμφαση στην ανάγκη αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την μείωση του εμπορικού ελλείμματος, για την αναβάθμιση των παραγωγικών υποδομών, για την επέκταση σε νέες αγορές και για την διερεύνηση των ευκαιριών στις υφιστάμενες αγορές που δραστηριοποιούνται οι εξαγωγείς.
Η Αντιπρόεδρος του ΠΣΕ και Πρόεδρος της Soya Mils International Μαρίνα Οφλούδη – Γιαβρόγλου στον χαιρετισμό της τόνισε πως, για να αυξηθούν οι εξαγωγές, υπάρχει μόνο ένας τρόπος, να αυξηθούν οι παραγωγικές επενδύσεις.
Από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος του ΠΣΕ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μέλι Αττική, Αλεξάνδρα Πίττα – Χαζάπη, επεσήμανε τη σημασία της προετοιμασίας των εξαγωγέων για τις νομοθετικές και άλλες απαιτήσεις των χωρών -στόχων.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το 2009-2010 ο συνολικός όγκος εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ ήταν κάτω από 10% ενώ σήμερα βρίσκεται πάνω από 23%, γεγονός,που καταδεικνύει τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εξαγωγές χωρίς αύξηση των εισαγωγών, λόγω των πρώτων υλών αλλά, όπως πρόσθεσε, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο μέλλον με την αυξητική συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και κατ’ επέκταση, στη μείωση του κόστους ενέργειας που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Οι εξαγωγές έχουν μεγάλο περιθώριο να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω του ενεργειακού κόστους το οποίο διευρύνθηκε μέσα στην κρίση, αλλά όσο ανεβαίνει στο μείγμα η πράσινη φτηνότερη ενέργεια, στην επόμενη πενταετία το μειονέκτημα, θα μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Σε σχέση με σήμερα θα έχουμε τριπλάσια παραγωγή ΑΠΕ, άρα η βιομηχανία θα λαμβάνει φτηνότερο ρεύμα την επόμενη πενταετία, όπως σημείωσε ο Υπουργός.
Ακόμη, σημείωσε ότι, για πρώτη φορά, υπάρχει οδικός χάρτης για να οδηγηθεί η Ελληνική βιομηχανία σε νέα εποχή αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή, το ενεργειακό κόστος, τα προβλήματα στο εργατικό δυναμικό, με την Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική ενώ επιπλέον αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για ταχύτερη ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην παραγωγή και επανέλαβε ότι σύντομα ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ για πράσινη ενέργεια στις ΜμΕ. Η κυβέρνηση δούλεψε πολύ για να φτιαχτεί ένας νέος εξαγωγικός προορισμός στον αραβικό κόσμο.
Στο «διττό στοίχημα» που «η χώρα μας κέρδισε, το 2022» καταγράφοντας «θετική πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη» αλλά και στην συνέχεια της εξωστρεφούς τροχιάς ανάπτυξης το 2023, αναφέρθηκε στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στην έναρξη του Φόρουμ ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Παραθέτοντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Φραγκογιάννης εξήγησε ότι «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα βρισκόμαστε πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ούτε και είναι υπερβολή να πούμε ότι, με εξαγωγές που φτάνουν τα 74 δισ. ευρώ και άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, η ανάπτυξη και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην εξωστρέφεια και τις επενδύσεις, τους στρατηγικούς δηλαδή στόχους της Οικονομικής Διπλωματίας» και πρόσθεσε ότι «πρόκειται, προφανώς, για μια συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια» ενώ ανακοίνωσε ότι «το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2023».
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε στον ρόλο των τελωνειακών υπηρεσιών και στα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι εξαγωγείς ενώ υπογράμμισε ότι προχωράει η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση των διαδικασιών εξαγωγής για περιορισμό της φυσικής παρουσίας του συναλλασσόμενου στο τελωνείο.
Η αύξηση των τελωνειακών εσόδων μας οδηγεί σε μεγαλύτερο στόχο 16 δις ευρώ για το 2023.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, σημείωσε ότι στόχος είναι η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στο έργο του Υπερταμείου ενώ ειδικά για το κομμάτι της εξωστρέφειας γνωστοποίησε ότι, ήδη, υπάρχει συνεργασία με αντίστοιχα Ταμεία άλλων χωρών προκειμένου να αναπτυχθούν συνέργειες και ειδική αναφορά έκανε στο αντίστοιχο «Ταμείο» της Ουκρανίας το οποίο περιλαμβάνει 3.600 δημόσιες εταιρείες οι οποίες θα ιδιωτικοποιηθούν, όταν τελειώσει ο πόλεμος και στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης «θέλουμε να είμαστε παρόντες» όπως σημείωσε. Τέλος, σημείωσε ότι στόχος του Υπερταμείου είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 15% όλων των θυγατρικών του.
Η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Βίκυ Λοΐζου, ανέφερε ότι 270 δράσεις, από τις συνολικά περισσότερες από 600 δράσεων που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2023, αφορούν απευθείας τους εξαγωγείς.
Αναφέρθηκε στις αισιόδοξες προοπτικές των Ελληνικών εξαγωγών με καλύτερο συντονισμό των δράσεων των συναρμόδιων φορέων και με την αγορά. Ανακοίνωσε ότι θα γίνει πιο διαδραστική η ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών για τον εξαγωγέα και ότι θα αυξηθούν οι ενημερωτικές και διαφημιστικές εκστρατείες και οι εκδηλώσεις για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας.
Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Εφραίμογλου, σημείωσε ότι ο εξωστρεφής μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας είναι ζωτικής σημασίας συνθήκη, αν θέλουμε στα επόμενα χρόνια να έχουμε ισχυρή, αλλά ταυτόχρονα βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΒΕΑ, όπως είπε, χτίζει μια «εργαλειοθήκη» η οποία καλύπτει κάθε βήμα της εξαγωγικής προσπάθειας, από την επιχειρηματική πληροφόρηση και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, μέχρι τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία ενώ συνεργάζεται με τους φορείς της Πολιτείας, όπως είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι στην καλλιέργεια της εξαγωγικής κουλτούρας θα πρέπει να ενυπάρχει και το ψηφιακό στοιχείο. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα πρέπει να καταστήσουν ορατή την παρουσία τους στο διαδίκτυο και τις ψηφιακές πλατφόρμες. Να παρουσιάσουν τις δεξιότητές τους, αλλά και τα προϊόντα τους, μη φοβούμενες να «εκτεθούν» σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Κατά συνέπεια, η ψηφιοποίηση είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος» του εξαγωγικού πυλώνα στον οποίο θα πρέπει να στηριχθεί η ελληνική επιχείρηση».
Στην ενότητα για την συμβολή των Τραπεζών στη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Γενικός Διευθυντής Commercial Banking, Eurobank, Ανδρέας Χασάπης, η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Χάρης Λαμπρόπουλος.
Οι ομιλητές υπογράμμισαν την, στρατηγικής σημασίας, διεύρυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας και ότι είναι εφικτή η ετήσια μέση αύξηση εξαγωγών 5%-6%. Τόσο ο κ. Χασάπης, όσο και η κυρία Θεοφιλίδη, ανακοίνωσαν νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, μεγάλο μέρος των οποίων μπορεί να αξιοποιηθεί από τις μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ο κ. Λαμπρόπουλος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι αναμένεται στην χώρα μας μία σειρά νέων επενδυτικών funds, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από υπάρχουσες αλλά και καινούργιες ομάδες διαχειριστών.
Από τον Σεπτέμβριο του 2023 θα βγουν στην αγορά τα νέα προϊόντα, όπως ανακοίνωσε ο Γρηγόρης Σταματόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε. Υπενθύμισε ότι σκοπός της νέας Ανώνυμης Εταιρείας είναι ο εκσυγχρονισμός του κρατικού Export Credit Agency (ECA) στα βέλτιστα Ευρωπαϊκά πρότυπα και η παροχή προϊόντων στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε, ο νέος φορέας θα προσφέρει νέα προϊόντα trade finance και χρηματοδοτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, προς τις εξαγωγικές, ή εν δυνάμει εξαγωγικές επιχειρήσεις, λειτουργώντας ως ένα one-stop shop για τη δραστηριοποίησή τους στις διεθνείς αγορές.
Στην ενότητα για τη σημασία των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Αραβικού Κόσμου τοποθετήθηκαν ο Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας Σάαντ Αλμάρ, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλαϊμάν Αλμαζρουί και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Αναπτύξεως Ρασάντ Μαμπγκέρ. Αναφέρθηκαν στις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών σε όλα τα επίπεδα, αλλά και στο μεγάλο περιθώριο που υπάρχει να αυξηθούν οι εμπορικές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο.
Στην ενότητα προκλήσεις και ευκαιρίες στις σχεσεις Ελλάδας και Αραβικού κόσμου ο Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β’, πρ. Γραφείο ΟΕΥ Τζέντα, Αλέξανδρος Οικονόμου, σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι ιδιαίτερα απαιτητική αγορά αλλά διαρθρωμένη μέσα σε ένα ασφαλές μακροοικονομικό φιλικό περιβάλλον για συνεργασίες ενώ στις σχέσεις εμπιστοσύνης αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο Δημήτρης Θωμόπουλος, Γραμματέας ΟΕΥ Ά, Γραφείο ΟΕΥ Ντουμπάϊ.
Στην εμπορευματική κοινότητα του ΔΑΑ ως αρωγός στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο Διευθυντής Ανάπτυξης Επίγειας Εξυπηρέτησης και Εμπορευματικών Υπηρεσίων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Αλέξιος Σιώρης. Τον ρόλο της Περιφέρειας στην Εξωστρέφεια ανέδειξε ο Νίκος Παπαγεωργίου, Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής.
Στην ενότητα με θέμα η Συμβολή των Επιχειρήσεων στην Ανάπτυξη και στις Εξαγωγές μίλησαν ο Εμπορικός Διευθυντής του κλάδου Αλουμινίου της ElvalHalcor, Χαράλαμπος Χάικος, o Μανώλης Κουτελιάς, Head of Investment Projects Department της NOISIS Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ο Νικόλαος Μαυρίκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΙΣΑΓΩΓΑΙ ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΑΕ και μέλος Δ.Σ. ΠΣΕ και ο Φάνης Ματσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Universal Carriers S.A.
Το Φόρουμ του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Μεγάλοι Χορηγοί του Φόρουμ ήταν η Tράπεζα Eurobank και η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε., Χορηγοί ήταν η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., η Εθνική Τράπεζα, η Enterprise Greece και η NOISIS Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ενώ Υποστηρικτές ήταν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (HDBI), η Παγκρήτια Τράπεζα, η Μύλοι Σόγιας, η GF Energy, η Hellenic Crops και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις