Ψηφιακό Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer: Η ακτινογραφία του αποτυπωματος σε ΑΕΠ και Απασχόληση

Ψηφιακό Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer: Η ακτινογραφία του αποτυπωματος σε ΑΕΠ και Απασχόληση
Ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Finance Partner, Pfizer Center for Digital Innovation in Thessaloniki (CDI)

Θέσεις υψηλής ειδίκευσης και σημαντικές υπεραξίες προσφέρει στην εθνική οικονομία το Ψηφιακό Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη με βάση όσα αναφέρει η διοίκησή του. Τι δηλώνει ο Δ. Παπακωνσταντίνου στο NEWS 24/7.

Έναν σύντομο απολογισμό των τριών πρώτων χρόνων λειτουργίας του Ψηφιακού Κέντρου Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη κάνει, μιλώντας στο NEWS 24/7, ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Finance Partner, Pfizer Center for Digital Innovation in Thessaloniki (CDI).

Με βάση όσα αναφέρει, ήδη, 400 εργαζόμενοι απασχολούνται σε διεθνή έργα βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Παράλληλα τονίζει ότι η λειτουργία του CDI με βάση σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ, θα υποστηρίξει συνολικά 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημειώνει η άμεση συμβολή του Κέντρου στην απασχόληση για το ίδιο διάστημα εκτιμάται, σε 3.600 ετήσιες θέσεις εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι κάθε 1 θέση στο CDI υποστηρίζει 2,3 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Επιπλέον με βάση πάντα το ΙΟΒΕ η συνολική συμβολή του CDI στο ΑΕΠ της χώρας για το συγκεκριμένο διάστημα θα ανέλθει στα 486 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικός αντίκτυπος από τη λειτουργία του CDI στην τοπική οικονομία την περίοδο 2020-2030 θα φτάσει στα 447 εκατ. ευρώ.

Το CDI (Center for Digital Innovation) της Pfizer έχει εισέλθει στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του στη Θεσσαλονίκη. Έχετε μια εκτίμηση για τη συνεισφορά του στην τοπική και την εθνική οικονομία;

Έχουμε σαφή εκτίμηση, η οποία προκύπτει από ειδική μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που έχει ως στόχο να καταγράψει ακριβώς τη συνεισφορά του CDI στην οικονομία και την αγορά εργασίας της Ελλάδας – και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας, έχοντας ως βάση το επιχειρηματικό σχέδιο του CDI για την περίοδο 2020-2030. Όπως προκύπτει από αυτά τα στοιχεία, η συνολική συμβολή του CDI στο ΑΕΠ της χώρας για το συγκεκριμένο διάστημα θα ανέλθει στα 486 εκατ. ευρώ. Επίσης, η συνεισφορά του Κέντρου σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές εκτιμάται από το ΙΟΒΕ στα 169 εκατ. ευρώ. Από τη μελέτη προκύπτει ότι κάθε ένα ευρώ προστιθέμενης αξίας από τη λειτουργία του CDI έχει διπλάσια συνεισφορά (δύο ευρώ) στο ΑΕΠ της Ελλάδας, στοιχείο που επιβεβαιώνει τη δυναμική που αναπτύσσει το Κέντρο συνολικά για την οικονομία της χώρας.

Στο πεδίο της απασχόλησης, πόσες θέσεις εργασίας έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα το Κέντρο και πού βάζετε τον πήχη για τα επόμενα χρόνια;

Το CDI κατέκτησε ήδη το ορόσημο των 400 εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του στη Θεσσαλονίκη, κάτι που ήταν ανάμεσα στους βασικούς στόχους της διοίκησης και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επίτευξή του. Πρόκειται για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, με τους 400 εργαζόμενους να απασχολούνται σε διεθνή έργα βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Η δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας είναι σταθερός στόχος του CDI και της Pfizer. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, την περίοδο 2020-2030 η λειτουργία του CDI θα υποστηρίξει συνολικά 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Η άμεση συμβολή του Κέντρου στην απασχόληση για το ίδιο διάστημα εκτιμάται από την έρευνα σε 3.600 ετήσιες θέσεις εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι κάθε 1 θέση στο CDI υποστηρίζει 2,3 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής αγοράς εργασίας. Άρα ο πήχης έχει μπει ψηλά και θα παραμείνει ψηλά για τα επόμενα χρόνια.

Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, ποια εκτιμάται ότι είναι η συνεισφορά του Κέντρου στην τοπική οικονομία;

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι απλώς η έδρα του CDI. Το Κέντρο δημιουργεί και αναπτύσσεται μέσα στην πόλη και μαζί με την πόλη, αντλεί από το ανθρώπινο δυναμικό της και από τα ταλέντα της, συνεργάζεται με το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας και στηρίζει την Θεσσαλονίκη αναγνωρίζοντας ότι η πρόοδος της πόλης αποτελεί κέρδος και για όσους δραστηριοποιούμαστε σε αυτήν. Και όλο αυτό δεν είναι απλά θεωρητική προσέγγιση: επικαλούμαι και πάλι τη μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία ο συνολικός αντίκτυπος από τη λειτουργία του CDI στην τοπική οικονομία την περίοδο 2020-2030 θα φτάσει στα 447 εκατ. ευρώ! Αυτή είναι στήριξη στην πράξη, με προστιθέμενη αξία και κοινωνικό μέρισμα.

Γιατί είναι σημαντικό για το CDI να ενισχύει την ελληνική οικονομία και την τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης;

Όπως ήδη ανέφερα, για εμάς η Θεσσαλονίκη –και κατ’ επέκταση η Ελλάδα– δεν είναι απλώς η έδρα του CDI. Είναι οι άνθρωποι της, ανάμεσα στους οποίους θα βρούμε τα αυριανά στελέχη και συνεργάτες μας, είναι οι υποδομές της, που υποστηρίζουν τη λειτουργία και την καθημερινότητά μας, είναι η αύρα της, που ιστορικά την έχει αναδείξει σε σταυροδρόμι ιδεών και πολιτισμού. Αντιλαμβανόμαστε ότι ανταποδίδοντας στην πόλη και τη χώρα αυτά που μας προσφέρουν, έχουμε και εμείς όφελος από την πρόοδό της, από τον πλούτο που δημιουργείται, από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης που επιτυγχάνονται. Η ενίσχυση της ελληνικής και της τοπικής οικονομίας από τη δραστηριότητά μας είναι μια κατάσταση από την οποία όλοι είμαστε κερδισμένοι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα