Ψύχραιμη αντίδραση

Ψύχραιμη αντίδραση
Στιγμιότυπο απο το νέο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών,σήμερα 14 Οκτωβρίου 2008 ( EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ ) EUROKINISSI

Καλή σχετικά συμπεριφορά παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου, στον απόηχο της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody΄s. "Ατυχής η υποβάθμιση", τονίζει ο Όλι Ρεν

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά, παρά το χθεσινό χτύπημα του οίκου Moody’s με την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά τέσσερις βαθμίδες. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:45, διαμορφώνεται στις 1.540,95 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,02%.

Η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει ανθεκτική, καθώς αφού κάλυψε άμεσα τις αρχικές απώλειες που ξεπερνούσαν το 2%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 64,76 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,05 %, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,85% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,74%.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών +3,25% και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας +2,15%..

Από τις μετοχές, 83 κινούνται ανοδικά, 79 πτωτικά και 54 παραμένουν σταθερές.

Την ίδια στιγμή τα Spread των ομολόγων διευρύνθηκαν έναντι των γερμανικών Bunds. Λίγο πριν τις 11 το πρωί, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων διευρυνόταν στις 642,9 μονάδες βάσης από 592 μονάδες βάσης που ήταν χθες.

Χθες ο οίκος Moody’s με μια αιφνιδιαστική κίνηση ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τη θέση “Α3”, στη θέση “Ba1”, τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία εκείνων που θεωρητικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο τόνισε ότι η ανακοίνωση του οίκου Moody’s δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήρισαν ως “αδικαιολόγητη” και ως “χτύπημα κάτω από τη ζώνη” την υποβάθμιση και ανέφεραν ότι  δεν δικαιολογείται σε μια περίοδο που παρατηρείται πρόοδος στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους της ελληνικής οικονομίας, και η οποία αναγνωρίζεται και από διεθνείς παράγοντες.

Διαφορετική στάση κράτησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, καθώς κορυφαίος αναλυτής της εταιρίας, δήλωσε ότι ο οίκος δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να υποβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Δηλώσεις Όλι Ρεν

“Αιφνιδιαστική και ατυχή” χαρακτήρισε ο Όλι Ρεν την απόφαση της Moody’ s να υποβαθμίσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε Ba1 από Α3.

“Ο διεθνής οίκος δεν έλαβε υπόψη του τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και ήγειρε για μια ακόμα φορά αμφιβολίες σχετικά με τους οίκους αξιολόγησης”, τόνισε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Η Fitch διαβεβαίωσε, πάντως, από την πλευρά της ότι δεν σκοπεύει να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στην κατηγορία junk στο άμεσο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα