Ψυχραίμια στις τράπεζες: ‘Γνωστή η θέση του ΔΝΤ’

Ψυχραίμια στις τράπεζες: ‘Γνωστή η θέση του ΔΝΤ’

Διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των κόκκινων δανείων, διαπιστώνει ανώτατος τραπεζικός παράγοντας, σχολιάζοντας τα όσα ανακοίνωσε το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Δεν αιφνιδιάστηκαν οι τράπεζες από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμειλου (ΔΝΤ) που τις αφορούν, στο βαθμό της ρύθμισης των κόκκινων δανείων και πιθανών έξτρα κεφαλαιακών απαιτήσεων.

“Είναι γνωστή η θέση του ΔΝΤ” σχολίαζε στο News 24/7 ανώτατος τραπεζικός παράγοντας, εξηγώντας ότι επι της ουσίας, πρόκειται για διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της εξυγίανσης των ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια, μεταξύ ΔΝΤ και του καθ ύλην αρμόδιου επόπτη για τις ελληνικές τράπεζες, που δεν είναι άλλος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Θεωρητικώς, το κεφαλαιακό απόθεμα των 10 δις ευρώ που προτείνει στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους το ΔΝΤ και αποτελεί πάγια θέςη του, είναι “στα υπ όψιν” του τραπεζικού τομέα, που με τη συμβολή, την καθοδήγηση και τη συνεργασία των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, ´εχει δρομολογήσει τόσο τη σταδιακή απομείωση των θέσεων από τα κόκκινα και μη εισπράξιμα δάνεια, όσο και την εξασφάλιση κεφαλαικής επάρκειας και ισχύος, ακόμη και σε καθεστώς ακραίων stess tests.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί, αντιδρώντας στις εκτιμήσεις της του ΔΝΤ , εκπρόσωπος της ΕΚΤ προέβη σε συγκεκριμένη δήλωση- απάντηση. Οπως επισημάνθηκε  ” η τραπεζική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει αποφασίσει για τις εποπτικές προτεραιότητές της, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες. Είναι γνωστές και περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των διάφορων ελληνικών τραπεζών».

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κλήθηκε από το ΑΠΕ ΜΠΕ να σχολιάσει τη δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, περιλαμβανομένων επικαιροποιημένων asset quality review και stress test, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος».

Η δήλωση του εκπροσώπου της ΕΚΤ, έχει ως εξής:

«Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ έχει αποφασίσει για τις εποπτικές προτεραιότητές της, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες.

Είναι γνωστές και περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των διαφόρων ελληνικών τραπεζών. Εάν/όταν γίνει αίτημα για την προσθήκη επιπρόσθετων δραστηριοτήτων, σε αυτό το εποπτικό της πρόγραμμα, η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα