Ρέγκλινγκ: Εργαζόμαστε σκληρά για την παραμονή του ΔΝΤ
O επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στον ελληνικό πρόγραμμα σε συνέντευξή του στην ισπανική El Pais . Το απαισιόδοξο ΔΝΤ, οι αισιόδοξοι Ευρωπαίοι με βάση τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας για το 2016 και τα πλεονάσματα
- 26 Φεβρουαρίου 2017 18:17
Στο ελληνικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα “El Pais”, ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ.
Ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας και εξέφρασε την πεποίθησή του πως οι όποιες διαφορές μεταξύ των θεσμών θα γεφυρωθούν σύντομα και εξήγησε πως οι διαφωνίες είναι σε δύο βασικά πεδία, που αφορούν την πρόβλεψη της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια καθώς και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο όσον αφορά την ανάπτυξη. Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι επειδή έχουμε στα χέρια μας τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016
“Το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο όσον αφορά την ανάπτυξη. Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι επειδή έχουμε στα χέρια μας τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016, που είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα” υπογράμμισε ενώ στο θέμα του χρέους είπε πως “το ΔΝΤ προτείνει η Ελλάδα να πάρει επιπρόσθετα μέτρα σχετικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα. Στην Ευρώπη πιστεύουμε πως τα επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να συμφωνηθούν αλλά μόνο αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα” εκφράζοντας όμως τελικά την αισιοδοξία του.
Αρκετά εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα
“Οι θέσεις μας όλο και πλησιάζουν και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας θα είμαστε σε θέση να εξομαλύνουμε τις διαφωνίες μας. Εργαζόμαστε σκληρά να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αρκετά εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα” τόνισε.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να πιάσει το στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν η χώρα έχει χάσει σχεδόν το 30% του ΑΕΠ της, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποια διαφωνία για το ύψος του.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι ικανά για να πιάσει η Ελλάδα τον στόχο το 2018
“Το έχουν υπογράψει όλοι οι πρωθυπουργοί, συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι ικανά για να πιάσει η Ελλάδα τον στόχο το 2018”. Συμπληρώνει όμως ότι το ΔΝΤ διαφωνεί με τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών. “Ακόμα και έτσι”, συνεχίζει, “η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τον στόχο του πλεονάσματος.
Αυτό που θέτει η ελληνική πλευρά είναι η χρονική διάρκεια που θα πρέπει να πετυχαίνονται τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο”. Τέλος, ο επικεφαλής του ESM αναφέρει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα της χρονικής διάρκειας των πλεονασμάτων του 3,5% είναι ανοιχτό για διαπραγμάτευση.
(Φωτογραφία SOOC)