Ρέγκλινγκ: Βέβαιη η δημοσιονομική χαλάρωση και για το 2021
Ο επικεφαλής του ESM, μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist, τόνισε ότι η Ελλάδα επηρεάστηκε σοβαρά από τη κρίση κυρίως λόγω της μεγάλης ύφεσης του τομέα των υπηρεσιών και ειδικότερα του τουρισμού.
- 15 Σεπτεμβρίου 2020 12:31
Την επίσημη παραδοχή ότι και το 2021 θα διατηρηθεί η δημοσιονομική ελευθερία που ισχύει και το 2020 έκανε το μεσημέρι της Τρίτης, από το συνέδριο του Economist o εκτελεστικός διευθυντής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Αν και δεν πήραμε κάποια απόφαση στο πρόσφατο Eurogroup είναι βέβαιο ότι ότι θα συμφωνήσουν ότι η άρση όλων των δημοσιονομικών στόχων θα συνεχίσει και το 2021» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι ο χρόνος και οι συνθήκες για την επαναφορά των δημοσιονομικών στόχων θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μέσα στο 2021 ανάλογα με τις συνθήκες στις ευρωπαϊκή οικονομία και την πορεία πλήρωσης του παραγωγικού κενού που δημιούργησε η πανδημία. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα πρέπει να επηρεάσει σημαντικά την ανάκαμψη της οικονομίας. Τόνισε πάντως ότι αυτή η συζήτηση θα συμπληρωθεί και με την συζήτηση για την συνολική αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ήταν ο βασικός δημοσιονομικός οδηγός για πολλά χρόνια.
Ειδικά για την Ελλάδα τόνισε ότι θα πρέπει μέσα από συνετή δημοσιονομική πολιτική να προωθήσει αναπτυξιακές πολιτικές για την προσέλκυση επενδύσεων που είναι για πολλά χρόνια σε επίπεδα κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σημείωσε για την Ελλάδα την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της εν εξελίξει πανδημίας του κροονοϊού τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο με επαρκή όπως είπε μέτρα στήριξης για την πραγματική οικονομία.
Καλωσόρισε επίσης και τις προτάσεις της επιτροπής Πισααρίδη οι οποίες όπως είπε θα βοηθήσει το «άνοιγμα» της οικονομίας και τη προσέγγιση επενδύσεων
Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα επηρεάστηκε σοβαρά από τη κρίση κυρίως λόγω της μεγάλης ύφεσης του τομέα των υπηρεσιών και ειδικότερα του τουρισμού καθώς του μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μιλώντας για το σύνολο της Ευρώπης είπε ότι η πρόσφατη υγειονομική κρίση έφερε την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της τελευταίας 100ετίας και εκτίμησε ότι το έλλειμμα στην Ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει το 10& του ΑΕΠ φέτος για να υποχωρήσει στο 5% το 2021 ανάλαγια βέβαια με την ένταση και την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης το επόμενο διάστημα.
Σημείωσε πάντως ότι η Ευρώπη αντέδρασε γρήγορα στην κρίση και ενέκρινε ένα πρώτο πακέτο στήριξης 540 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο με τρεις πρωτοβουλίες για την στήριξης της απασχόλησης μέσω τ ης πρωτοβουλίες με τις πρωτοβουλίας SURE του προγράμματος του ESM άλλα και το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ.
Παρόλα αυτά η μείωση του δυνητικού ΑΕΠ η κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου η αύξηση των κόκκινων δανείων και του χρέους λόγω της κρίσης θα απαιτήσουν χρόνο για να ξεπεραστούν. Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε πως είναι σημαντική η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και η ενοποίησης του ευρώ.
Σταϊκούρας: Xρειαζόμαστε σταδιακή προσαρμογή το 2022
Την ανάγκη μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής της οικονομίας από το 2022 επεσήμανε στην δική του τοποθέτηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Σχετικά όμως με την επαναφορά στην δημοσιονομική ισορροπία τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί το σωστό μίγμα στο σωστό χρόνο ώστε να συνεχιστούν οι αναπτυξιακές πολιτικές και ταυτόχρονα να προχωρήσει μια δημοσιονομική προσαρμογή μέσα στο 2022 όταν η Ευρώπη αναμένεται να επανέλθει στα η οικονομία της ΕΕ θα επανέλθει στα προ του κροονοϊού επίπεδα. Πρόσθεσε ότι και η Ελλάδα θα ισορροπήσει ανάμεσα στην δημοσιονομική προσαρμογή και την συνέχιση αναπτυξιακών πολιτικών προκειμένου να μην καθυστερήσει η ανάπτυξη της οικονομίας
Ανέφερε ότι ακόμη και τους μήνες της πανδημίας η Ελλάδα επέλεξε να ε επιταχύνει μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει γρηγορότερα την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός.
Παράλληλα στήριξε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο μέτρων ύψους 24 δισ. ευρώ το οποίο κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ειδικά για τις επιχειρήσεις τόνισε το θεσμό της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο θα διοχετεύσει συνολικά 4 δισ. ευρώ ρευστότητα κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μάλιστα με προνομιακούς όρους.
Τέλος θεώρησε ότι και η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη θα καταφέρει να προωθήσει και να υλοποιήσει με επιτυχία τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.