Ρετούς στους νόμους για τα ‘κόκκινα δάνεια’ – δώρο από το ΥΠΟΙΚ
Αλλαγές στους νόμους Κατσέλη και Δένδια σχεδιάζει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να αναχαιτίσει την τάση δημιουργίας νέων "κόκκινων" - μη εξυπηρετούμενων δανείων
- 14 Ιουνίου 2015 12:41
Σε αναθεώρηση με διαδικασίες εξπρές του πτωχευτικού πλαισίου, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να ανακοπεί η τάση δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων, που έχει επανακάμψει τους τελευταίους μήνες. Στο επίκεντρο των αλλαγών είναι η τροποποίηση του νόμου Κατσέλη, αλλά και του νόμου Δένδια, με στόχο αφενός την επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων σε ό,τι αφορά τις προσφυγές φυσικών προσώπων και αφετέρου την ενεργοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ελάχιστες οι περιπτώσεις που εντάχθηκαν στον νόμο Δένδια
Η επίσπευση των διαδικασιών κρίνεται επιτακτική, στον βαθμό που οι αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη έχουν φτάσει τις 120.000 και η ημερομηνία εκδίκασης των υποθέσεων εκτείνεται πλέον ακόμη και πέραν του 2030! Στον αντίποδα είναι η ανταπόκριση στον νόμο Δένδια, ο οποίος παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Οκτώβριο, οι εντάξεις είναι ελάχιστες. Ως αιτία αναγνωρίζεται η αναβλητικότητα που επέδειξαν οι επιχειρήσεις μετά την προκήρυξη των εκλογών, αναμένοντας μια ευνοϊκότερη ρύθμιση, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας που κυριαρχεί στην οικονομία μετά τις εκλογές, με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιχειρήσεις να αδυνατούν να αξιοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.
Μεταξύ των αλλαγών που δρομολογούνται, είναι η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα τα οποία δημιουργεί ο νόμος για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που αποτελεί προϋπόθεση για τη διαγραφή μέρους της οφειλής των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, αλλά και τη χορήγηση πρόσθετης έκπτωσης 20% στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις που δικαιούνται οι επιχειρήσεις.
Και οι μικρές επιχειρήσεις στην ευνοϊκή ρύθμιση
Σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη, μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι η δυνατότητα ένταξης στον νόμο και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς σήμερα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι δεν έχουν εμπορική ιδιότητα. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων εξετάζεται η δημιουργία δικαστηρίων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την εκδίκαση των υποθέσεων του νόμου 3869/2010, δηλαδή του νόμου Κατσέλη, τα οποία θα εκδικάσουν τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις νέες αιτήσεις.
Στις αλλαγές που προτείνονται είναι, επίσης, ο οφειλέτης να υποχρεούται να προσκομίζει τα δικαιολογητικά με την κατάθεση της αίτησης και όχι μετά, ενώ σε περίπτωση ελλιπούς φακέλου, η αίτηση θα απορρίπτεται αυτομάτως. Εξετάζεται επίσης η επανεξέταση των κριτηρίων βάσει των οποίων οι δανειολήπτες που εντάσσονται στον νόμο καταβάλλουν μηνιαίες δόσεις, αλλά και η επανεξέταση των κυρώσεων σε περίπτωση μη καταβολής των μηνιαίων δόσεων.
Τι ζητούν οι ελληνικές τράπεζες
Η ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί με στόχο να υποβάλει προτάσεις έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να εξετάσει επίσης το θέμα του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Κώδικας προέβλεπε την ενημέρωση μέσω επιστολών από την πλευρά των τραπεζών των οφειλετών που δεν έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά το θέμα οδηγείται σε παράταση, με νέα ημερομηνία τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το αίτημα έχει υποβάλει ήδη η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, αξιολογώντας τη σχετική διαδικασία ως εξαιρετικά σφιχτή χρονικά, καθώς αποδέκτες θα είναι περίπου ένα εκατομμύριο δανειολήπτες. Θέμα αξιολόγησης -πιθανότατα σε δεύτερη φάση- θα αποτελέσει επίσης και ο πτωχευτικός κώδικας και συγκεκριμένα το άρθρο 99, που είναι επίσης μια μακρόσυρτη και αναποτελεσματική πλέον διαδικασία για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
Πηγή: Καθημερινή