Reuters: Κάτω από τα 20 δις ευρώ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Reuters: Κάτω από τα 20 δις ευρώ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
According to leaked information some 25 European Banks had failed the health check of the European Central Bank. These banks will have until November 10 to fill in capital shortfalls. The same info states that Greece has two of it's major Banks failing the stress test. The actual report is due on Sunday, October 26. In Athens, on Oct. 25, 2014 / , 25 . . 26 . , 25 , 2014 Nikos Libertas / SOOC

Φουντώνουν τα σενάρια ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των 4 συστημικών ελληνικών τραπεζών. Σε τι ποσοστό αντιστοιχούν τα "κόκκινα" δάνεια από το σύνολο των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών

Σε λιγότερα από 20 δις. ευρώ θα ανέλθουν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters το οποίο επικαλείται πηγές από τραπεζίτες που έχουν γνώση του θέματος.

Τα Capital Control και τα νέα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν για το τρίτο «πακέτο» διάσωσης σε συνδυασμό με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, έχουν οδηγήσει σε αύξηση του πιστωτικού κινδύνου και σε επιδείνωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών  

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, λένε οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου και σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών ελέγχων για τις ελληνικές τράπεζες θα ανακοινωθούν στις 31 Οκτωβρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι τα «κόκκινα» δάνεια αντιστοιχούν σε πάνω από 100 δις. ευρώ ή άνω του 45%  από το σύνολο των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο ενιαίος ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός δέχεται τα κεφάλαια που προκύπτουν από τον αναβαλλόμενο φόρο ως «κύρια βασικά ίδια κεφάλαια», γεγονός που σημαίνει ότι αυτό θα κατεβάσει το ύψος του «λογαριασμού» ανά τράπεζα, αλλά όχι ισόποσα.

Σημειώνει δε, ότι το σύνολο των κεφαλαίων που προκύπτει από τον αναβαλλόμενο φόρο, αντιστοιχούσε σε 12,7 δις. ευρώ σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του α’ τριμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Επισημαίνεται ακόμα, ότι τα 12,7 δις. ευρώ αντιστοιχούν σε 51% των κυρίων εποπτικών  κεφαλαίων τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα