Reuters: Θετικές οι πρώτες τιμολογήσεις των αγορών για τα ελληνικά ομόλογα

Reuters: Θετικές οι πρώτες τιμολογήσεις των αγορών για τα ελληνικά ομόλογα
AP / @Thanassis Stavrakis

Για "επιστροφή της Ελλάδας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας" κάνει λόγο δημοσίευμα του Reuters. Πώς διαμοφώθηκαν οι αποδόσεις μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Θετικές είναι οι προβλέψεις για την οικονομία της Ελλάδας, με ανάλυση του πρακτορείου Reuters να κάνει λόγο για “επιστροφή της Ελλάδας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας”.

“Η επιστροφή της Ελλάδας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, κάτι που είχε χάσει πριν από περισσότερο από μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του ευρώ, είναι μια τελειωμένη υπόθεση όσον αφορά τους επενδυτές ομολόγων”, αναφέρει η ανάλυση του πρακτορείου.

Όπως υπογραμμίζει “αναλυτές στις τράπεζες που διαπραγματεύονται το ελληνικό δημόσιο χρέος δήλωσαν ότι μετά την απότομη πτώση του κόστους δανεισμού αυτής της εβδομάδας, τα ομόλογα διαπραγματεύονταν ήδη σαν χρεόγραφα επενδυτικής βαθμίδας”.

Παρόλο που η Ιταλία έχει αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων γύρω στο 3,9% διαπραγματεύονται σήμερα περίπου 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα ιταλικά, στη μεγαλύτερη πτώση τουλάχιστον από το 1999 σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

“Θα έλεγα ότι η αναβάθμιση (της αξιολόγησης) έχει τιμολογηθεί. Δεν περιμένουμε κάποια σημαντική κίνηση μετά την αναβάθμιση”, δήλωσε ο Jean-Christophe Machado, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της BNP Paribas, αναφερόμενος στο spread ομολόγων Ελλάδας-Γερμανίας.

Οι αποδόσεις μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν σχεδόν 15 μονάδες βάσης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Το πρόσθετο spread που πληρώνουν τα ελληνικά ομόλογα έναντι της ασφαλούς Γερμανίας -που αντανακλά το ασφάλιστρο κινδύνου τους- βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021

Η Ελλάδα έχει αξιολογήσεις BB+ από τις S&P Global και Fitch και βαθμολογία Ba3 από τη Moody’s.

“Από τότε που ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα έχει ανακτήσει πρόσβαση στην αγορά, έχει μειώσει το δημόσιο χρέος της, που ήταν σε ρεκόρ και η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος και τον επόμενο χρόνο. Η επιστροφή στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα θα ήταν κάτι παραπάνω από συμβολική για τη χώρα. Θα καθιστούσε το ελληνικό χρέος επιλέξιμο για δείκτες κρατικών ομολόγων, προσελκύοντας σταθερή ζήτηση από μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή παγκόσμιων επενδυτών”, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

“Μια πρώτη αναβάθμιση θα μπορούσε να γίνει ήδη από τον Οκτώβριο, όταν η S&P Global Ratings πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας. Όταν έδωσε θετικές προοπτικές τον Απρίλιο, είπε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα εντός του επόμενου έτους, εάν μια νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ”, αναφέρει η ανάλυση του Reuters.

Η JPMorgan, η οποία βλέπει “μεγάλη πιθανότητα” η Ελλάδα να επιτύχει μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024, αναμένει ότι το spread στην απόδοση έναντι των γερμανικών ομολόγων θα είναι στις 165 μ.β. έως τον Μάρτιο του 2024, περίπου 20 μ.β. υψηλότερη από σήμερα.

O Machado της BNP Paribas αναμένει ότι το spread της Ελλάδας θα είναι μεταξύ 125 και 180 μ.β. με τη Γερμανία, αφότου λάβει επενδυτική βαθμίδα και συμπεριληφθεί στους δείκτες, σε σύγκριση με περίπου 140 μ.β. αυτή τη στιγμή, πράγμα που δείχνει ότι περαιτέρω σύσφιξη θα είναι περιορισμένη.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Sean Kou, αναμένει επίσης μικρό αντίκτυπο από μια αναβάθμιση της S&P Global τον Οκτώβριο, υπενθυμίζοντας το τι συνέβη με την Πορτογαλία το 2017. Οι αποδόσεις στα ομόλογα της Πορτογαλίας μειώθηκαν απότομα μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P Global Ratings το 2017, αλλά η εν λόγω απόφαση είχε αιφνιδιάσει τις αγορές καθώς ο οίκος αξιολόγησης πέρασε απευθείας από την αξιολόγηση BB+ και τη σταθερή προοπτική, αντί να ορίσει πρώτα μια θετική προοπτική – όπως ισχύει επί του παρόντος με την Ελλάδα.

Μια μεταγενέστερη αναβάθμιση από τη Fitch Ratings είχε πολύ μικρότερο αντίκτυπο.

“Ένας λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι έχει ήδη τιμολογηθεί είναι επειδή τώρα σχεδόν όλοι το περιμένουν (την αναβάθμιση)”, είπε ο Kou.

Ο επικεφαλής της έρευνας επιτοκίων και πιστοληπτικής ικανότητας της Commerzbank, Christoph Rieger, δήλωσε ότι βλέπει επίσης αναβαθμίσεις αξιολογήσεων από άλλους οίκους που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος επιλέξιμο για δείκτες κρατικών ομολόγων, όπως έχει ήδη τιμολογηθεί.

Σύμφωνα με τον Rieger, η επίσημη συμπερίληψη στους δείκτες θα μπορούσε να προσελκύσει αγοραστές, αλλά μπορεί επίσης να υπάρξουν πωλήσεις από επενδυτές γρήγορου χρήματος, όπως hedge fund που είχαν ήδη αγοράσει ελληνικό χρέος εν αναμονή μιας κίνησης.

“Μόλις συμβεί αυτό, μπορεί να σπεύσουν να εξαργυρώσουν. Γι’ αυτό πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο ράλι στον απόηχο της αναβάθμισης”, πρόσθεσε ο Rieger.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα