Reuters: Το αδιέξοδο στις συνομιλίες Τρόικα – ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε τις εκλογές

Reuters: Το αδιέξοδο στις συνομιλίες Τρόικα – ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε τις εκλογές
Last meeting of Minister for Finance Gikas Hardouvelis with the representatives of the country`s lenders, at the Greek Ministry for Finance, before their departure. In Athens, on Oct. 7, 2014 / , , 7 , 2014 Sooc

Τι μεταδίδει το Reuters για την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Η ανυποχώρητη στάση των απεσταλμένων της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) στις συνομιλίες τους με την ελληνική κυβέρνηση ήταν το γεγονός, το οποίο πυροδότησε τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και την καταιγίδα στην ευρωζώνη, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του από την Αθήνα, επικαλούμενο ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Η κατάρρευση των συνομιλιών στο Παρίσι την 26η Νοεμβρίου οδήγησε σε μια αλληλουχία γεγονότων που διήρκεσε έναν μήνα, και στην προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής, κατά τις οποίες μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «ανησυχεί τους επενδυτές και τους πιστωτές εξίσου», όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Στην τεταμένη συνάντηση των αντιπροσώπων της τρόικας με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης για να συζητηθεί η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το τετραετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 240 δισεκ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, έναν χρόνο πριν από την καθορισμένη προθεσμία, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Κομισιόν επέμειναν να γίνουν επιπλέον περικοπές των δημοσίων δαπανών ή να εξασφαλιστούν επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό του 2015, σύμφωνα με πρόσωπα τα οποία ήταν παρόντα.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν την επιβολή περαιτέρω μέτρων, προσθέτει το Ρόιτερς καθώς, όπως σχολιάζει το πρακτορείο, η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας «θα ήταν πολιτική αυτοκτονία».

«Μας έδωσαν την εντύπωση πως ό,τι κι αν κάναμε, δεν θα ολοκλήρωναν την αξιολόγηση», ανέφερε στο Ρόιτερς Έλληνας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο. «Έπειτα από αυτήν τη συνάντηση στο Παρίσι, ξέραμε πως τελείωσε» πρόσθεσε ο ίδιος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ απέφυγαν να προβούν σε σχόλια για το ρεπορτάζ του πρακτορείου.

Οι τεταμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της δεν είναι ασυνήθιστες, αλλά Έλληνες αξιωματούχοι είπαν ότι η άκαμπτη στάση του κλιμακίου της διεθνούς τρόικας των πιστωτών οφειλόταν σε κάτι που καμιά από τις δύο πλευρές δεν ήταν διατεθειμένη να παραδεχθεί ανοικτά: στην αβεβαιότητα για το εάν η κυβέρνηση Σαμαρά θα κατάφερνε να επιτύχει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για τους δανειστές, σημειώνει το τηλεγράφημα, δεν θα είχε νόημα να ανακηρύξουν επιτυχημένη την αξιολόγηση του προγράμματος και να εκταμιεύσουν τα 7 δισεκ. ευρώ της δόσης του δανείου εάν μια κυβέρνηση που τάσσεται εναντίον του μνημονίου επρόκειτο να αναλάβει την εξουσία σε μικρό χρονικό διάστημα και να αθετήσει τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει.

Αλλά για τον Σαμαρά, προσθέτει το Ρόιτερς, η αποτυχία να ολοκληρωθεί πρόωρα το πρόγραμμα, όπως υποσχόταν, σήμανε ότι δεν θα είχε στη διάθεσή του ένα σημαντικό όπλο για να πείσει τους βουλευτές και να κερδίσει τις προεδρικές εκλογέ,ς που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Φεβρουάριο. Εξάλλου η εξέλιξη αυτή τον έπληξε στα μάτια των ψηφοφόρων και οδήγησε τους ψηφοφόρους στις αγκάλες του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το τηλεγράφημα του Ρόιτερς. Στην προσπάθειά του να εξισορροπήσει την κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς επέσπευσε τις προεδρικές εκλογές, αλλά έχασε με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές την 25η Ιανουαρίου.

Τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης οργίστηκαν ιδιαίτερα όταν η τρόικα ζήτησε να αυξηθούν τα ποσά που προορίζονταν για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε 1,2 δισεκ. ευρώ από 1 δισεκ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε ότι αυτό ήταν «αντίθετο στους κανόνες». Ουσιαστικά αυτό υπονοούσε πως οι δανειστές ήθελαν να μείνουν περισσότερα χρήματα στην άκρη για το ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας και πρόωρων εκλογών που θα καθυστερούσαν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την εκπλήρωση των στόχων, αναφέρει το Ρόιτερς.

Το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μνημόνιο συνέπεσαν με τις προεδρικές εκλογές «μας έφερε σε μια πολύ δύσκολη θέση», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα