Ρεύμα: Κατατέθηκε η τροπολογία του ΥΠΕΝ για το νέο τύπο τιμολογίου

Διαβάζεται σε 3'
Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος
Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος EUROKINISSI

Προβλέπεται η υποχρέωση των προμηθευτών να δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους και να κοινοποιούν στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), στοιχεία αναφορικά με το Ειδικό Τιμολόγιο

Κατατέθηκε η ρύθμιση με την οποία καθορίζεται το περιεχόμενο του Ειδικού Τιμολογίου και ο τρόπος διαμόρφωσης της τελικής τιμής προμήθειας ανά μήνα τιμολόγησης, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης.

Το ειδικό τιμολόγιο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως το τέλος του έτους και θα αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα με βάση μηχανισμό διακύμανσης που θα θεσπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δηλαδή, θα προβλέπει προαναγγελία τιμών αλλά και διαδικασία διόρθωσης,

Συγκεκριμένα με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2013/34 όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα – Επικαιροποίηση εθνικής νομοθεσίας για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των εταιρειών, και άλλες επείγουσες διατάξεις» αναφέρονται τα εξής:

Συμπληρώνεται o ν.4951/2022 και εισάγονται ρυθμίσεις σχετικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα:

α. Θεσπίζεται η υποχρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφέρουν, για το οριζόμενο χρονικό διάστημα, τους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είχαν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του άρθρου 138 (μη εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής σε κυμαινόμενα τιμολόγια), στο Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο δημιουργούν για κάθε κατηγορία πελατών χαμηλής τάσης, με τις οριζόμενες εξαιρέσεις.

β. Καθορίζεται το περιεχόμενο του προαναφερόμενου Ειδικού Τιμολογίου και ο τρόπος διαμόρφωσης της τελικής τιμής προμήθειας ανά μήνα τιμολόγησης.

γ. Προβλέπεται η υποχρέωση των προμηθευτών να δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους και να κοινοποιούν στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), στοιχεία αναφορικά με το Ειδικό Τιμολόγιο καθώς και με τους συμβατικούς και τιμολογιακούς όρους των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

δ. Παρέχεται η δυνατότητα στους προμηθευτές να διαμορφώνουν και να προσφέρουν στους πελάτες και άλλα προϊόντα, σταθερά ή κυμαινόμενα, κατόπιν έγγραφης αντίρρησης των πελατών σχετικά με τη μετάπτωσή τους στο Ειδικό Τιμολόγιο, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας οποτεδήποτε και χωρίς την καταβολή αποζημίωσης στον προμηθευτή λόγω της πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός της οριζόμενης περίπτωσης.

ε. Η παρακολούθηση εφαρμογής των προτεινόμενων διατάξεων γίνεται από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., η οποία σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων εκ μέρους του προμηθευτή επιβάλλει σε βάρος του το οριζόμενο πρόστιμο, πλέον λοιπών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

στ. Με υπουργική απόφαση, δύναται να ρυθμίζονται όλα τα ζητήματα εφαρμογής του Ειδικού Τιμολογίου (ο τρόπος υπολογισμού των βασικών 43 3 παραμέτρων/συντελεστών που διαμορφώνουν την τελική τιμή προμήθειας, η περίοδος ισχύος αυτού κ.λπ.). (άρθρο 17)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα