Ρεύμα: Πώς μπήκε “μπλόκο” στο πασχαλινό μπλακ άουτ

Διαβάζεται σε 4'
Ρεύμα: Πώς μπήκε “μπλόκο” στο πασχαλινό μπλακ άουτ
iStock

Μείωση των εισαγωγών ενέργειας, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, αλλά και περικοπές ΑΠΕ έφεραν την απαιτούμενη ευστάθεια στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, τις μέρες του Πάσχα.

Ανέφελη, όπως και ήταν για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας η Πασχαλιά, κατ’ αναλογία με τον καιρό. Βέβαια υπήρξε η σχετική προετοιμασία, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η χαμηλή ζήτηση που αποτελούν, συνδυαστικά, τη βασική απειλή για ένα μπλακ άουτ.

Όπως, χαρακτηριστικά, σημείωσε, χθες, το ΥΠΕΝ, η φετινή πρόκληση ευστάθειας του συστήματος ήταν πολλαπλή, λόγω καιρικών συνθηκών και θερμοκρασιών, αλλά και σύμπτωσης Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ, έλαβε τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα και μερίμνησε για την ετοιμότητα και τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων μερών του μηχανισμού.

Να σημειωθεί ότι με βάση  τον ΑΔΜΗΕ κατά την Κυριακή του Πάσχα οι αναγκαίες περικοπές σε επίπεδο 24ώρου ήταν περίπου στις 11,5 GWh (γιγαβατώρες) ενώ χθες Δευτέρα υπολογίστηκαν περίπου στις 11,1 GWh συνολικά για την κάθε ημέρα (κυρίως τις μεσημεριανές ώρες 12.00 – 16.00, ώρες που καταγράφηκαν και αρνητικές τιμές). Για την Κυριακή του Πάσχα τις μεσημεριανές ώρες οι περικοπές ήταν 2.264 MWh (μεγαβατώρες), ενώ τη Δευτέρα η κορύφωση καταγράφηκε στις 12.00 με 2.400 MWh.

Όπως ανέφερε, επίσης, χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου σε σημερινή συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος”, υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια για να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στους διαχειριστές δικτύου ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ καθώς κατάφεραν να κρατήσουν ισορροπία στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.

“Χθες επισκεφτήκαμε με τον υφυπουργό, Ν. Τσάφο, το κέντρο του ΑΔΜΗΕ. Οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν να κρατήσουν την ισορροπία στο δίκτυο, ώστε να κάνουμε Πάσχα όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Είδαμε τον εντυπωσιακό πίνακα, στον οποίο φαίνεται σε πραγματικό χρόνο όλη η Ελλάδα. Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’. Να επισημάνω ότι οι αντίστοιχοι διαχειριστές στη Γαλλία για να αποφορτίσουν το σύστημα χρειάστηκε να δώσουν 12.000 ευρώ για την κάθε μεγαβατώρα. Την Κυριακή η συμμόρφωση των παραγωγών με φωτοβολταϊκά ξεπέρασε το 90%. Όταν συνεργαζόμαστε, το αποτέλεσμα είναι καλό για όλους”.

Να σημειωθεί ότι μετά την επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στον Άγιο Στέφανο, ο κ. Παπασταύρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, ήλθαμε με τον υφυπουργό κ. Τσάφο στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στον Άγιο Στέφανο, για να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους που κατέστησαν δυνατό να απολαύσουμε απρόσκοπτα όλοι μας, τις ημέρες του Πάσχα. Τόσο χθες όσο και σήμερα, το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη χάρη στο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων και στις προσπάθειες των εργαζόμενων σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ. Τόσο οι εργαζόμενοι στην ενέργεια όσο και τα στελέχη στα σώματα ασφαλείας, το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μεταφορές, εργάζονται με αίσθημα καθήκοντος, κάθε μέρα, ακόμα και το Πάσχα, μακριά από τις οικογένειές τους για να μπορούμε όλοι μας να απολαμβάνουμε τις άγιες ημέρες. Τους ευχαριστούμε! Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!”.

Οι μικροί παραγωγοί

Σημαντικό ρόλο στην αποφυγή μπλακ άουτ, όπως προαναφέρθηκε, έπαιξε η συμμόρφωση των μικρών παραγωγών ΑΠΕ, που δεν έχουν στις εγκαταστάσεις τους σύστημα τηλεχειρισμού. Αυτοί ανταποκρίθηκαν θετικά στα αιτήματα των διαχειριστών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, για περιορισμό της παραγωγής τους τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 12:00 έως τις 17:00. Έτσι αποφεύχθηκε μια περαιτέρω διαδικασία περικοπών σε άλλες εγκαταστάσεις.

Πάντως, ήδη από σήμερα, Τρίτη (22/04) καταγράφεται σημαντική αύξηση τόσο στους όγκους όσο και στις τιμές. Μάλιστα, η μέση τιμή εκτοξεύτηκε στα 107,58 ευρώ/MWh, από 70,28 ευρώ/MWh.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα