Ρυθμίσεις οφειλών και εισοδηματικές ενισχύσεις στο “προεκλογικό μενού” της κυβέρνησης

Ρυθμίσεις οφειλών και εισοδηματικές ενισχύσεις στο “προεκλογικό μενού” της κυβέρνησης
Eurokinissi

Στην... παραδοσιακή συνταγή του “ανοίγματος της κάνουλας” πριν τις εκλογές καταφεύγει η κυβέρνηση. Πατώντας στις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας που έχει δεινοπαθήσει από το κύμα ακρίβειας κι από τις κεντρικές πολιτικές της επιλογές, φιλοδοξεί να επουλώσει τραύματα στο παρά πέντε.

Στο δρόμο προς τις εκλογές φαίνεται πως οι συνεχείς εξαγγελίες μικρών και μεγάλων μέτρων θα αποτελέσουν για την κυβέρνηση ένα από τα “βασικά” όπλα “προσεταιρισμού”, κρίσιμων πολιτικά κοινωνικών ομάδων.

Ουσιαστικά, στο φόντο και των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, γίνονται κινήσεις “αντιστάθμισης” κινδύνων – ενός είδος πολιτικού “hedging” – ώστε να καλυφθούν οι φθορές από τα “κύματα” της ακρίβειας, που πέρα από τη συγκυρία τροφοδοτούνται κι από το ύψος των έμμεσων φόρων, των πλέον άδικων από άποψη κοινωνική, αλλά κι από τις “επιδόσεις” στα θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου (βλ. παρακολουθήσεις).

Ήδη, δε, το μενού των ημερών, στην τελική ευθεία προς την κάλπη, προαναγγέλθηκε χθες από την Κοζάνη από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και “σερβίρεται” σήμερα, με την εξειδίκευση που γίνεται από το οικονομικό επιτελείο.

Περιλαμβάνει, δε, μέτρα, για ευάλωτα νοικοκυριά, επιτηδευματίες με χρέη, χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και αγρότες και προστίθεται στο άνοιγμα του market pass, που γίνεται εντός των ημερών. Κάποια από αυτά τα μέτρα, βέβαια, έχουν ένα σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, που θα καλυφθεί, όπως αναφέρεται, από την υπεραπόδοση των εσόδων και κάποια άλλα, όπως οι ρυθμίσεις, έχουν μειωμένη επιβάρυνση στο κρατικό ταμείο. “Λεφτά υπάρχουν” λοιπόν, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στα μέτρα, έτσι, με δημοσιονομικό αποτύπωμα περιλαμβάνονται οι ενισχύσεις στους συνταξιούχους, αλλά και οι αυξήσεις στο επίδομα επικίνδυνης-/ανθυγιεινής εργασίας, αλλά και οι δράσεις για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε σχέση με τα άλλα μέτρα προωθούνται ρυθμίσεις και αλλαγές στον εξωδικαστικό ώστε να “περάσουν” πολλοί πολίτες από τη “διακεκαυμένη’ ζώνη των κόκκινων χρεών σε δρόμο αποκατάστασης της ροής πληρωμών.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις 5% από τα 113 δισ. των χρεών στην εφορία βρίσκονται σε ρύθμιση, ενώ συνολικά οι οφειλές προς Ταμεία και ΔΟΥ “ακουμπούν” τα 150 δισεκ.. Οι ρυθμίσεις, βέβαια, θα συνδυαστούν και με τις σημαντικές αλλαγές που προβλέπει για τον Εξωδικαστικό μηχανισμό, νομοσχέδιο που καταθέτει τις επόμενες ώρες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Στο μέτωπο των χρεών προς το δημόσιο, όπου η κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση 36 – 72 δόσεων για τα οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, από τα τέλη του 2021 και το 2022. Αφορά, όπως ανέφερε και χθες ο Πρωθυπουργός, τους συνεπείς οφειλέτες, που τηρούσαν τις τρέχουσες υποχρεώσεις ή τις ρυθμίσεις τους ακόμα και μέσα στην πανδημία, αλλά την τελευταία διετία αντιμετώπισαν δυσκολίες και βρέθηκαν “εκτός”.

  • Δίνεται νέα ευκαιρία για αναβίωση των ρυθμίσεων με τις 100 -120 δόσεις, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις και με προαπαιτούμενο ένταξης την πληρωμή τουλάχιστον δύο δόσεων προκειμένου οι οφειλέτες να “ξαναμπούν” στο “τραίνο” των πληρωμών. Όπως είπε, άλλωστε, χθες ο πρωθυπουργός θα δοθούν νέες διευκολύνσεις για όσους χρωστούν με έμφαση στους συνεπείς φορολογούμενους. Η νέα ευκαιρία αφορά μισό εκατομμύριο οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στα σχήματα των 100 – 120 δόσεων από το 2014 και μετά, αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν. Μάλιστα στο τραπέζι είναι και ένταξη στη νέα ρύθμιση και του φόρου εισοδήματος ή και του ΕΝΦΙΑ που έμεινα απλήρωτοι αυτό το διάστημα. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα αφού στο τέλος Δεκεμβρίου σημειώθηκε αύξηση χρεών 5,6 δισ. ευρώ.

Επιπλέον προβλέπεται:

  • κλιμακωτή έκτακτη ενίσχυση 200 ή 250 ή 300 ευρώ για 900.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Έμφαση αναμένεται να δοθεί σε 140.000 συνταξιούχους (κυρίως χήρες και άτομα με αναπηρία συνταξιούχοι) που παίρνουν συντάξεις των 800-1000 ευρώ και έμειναν εκτός των τελευταίων ενισχύσεων.
  • Επιστροφή Ειδικού Φόρου Καυσίμων στους αγρότες και το 2023.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για το “πακέτο” μέτρων το ποσό των 400 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα