Ρουμελιώτης: Το συντομότερο η εθελουσία στην Τράπεζα Αττικής

Ρουμελιώτης: Το συντομότερο η εθελουσία στην Τράπεζα Αττικής
23-10-2010-ΑΘΗΝΑ-ΚΑΒΟΥΡΙ-Ομιλία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στο Φόρουμ Πράσινων Επενδύσεων,το οποίο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και το Ινστιτούτο για την Κλιματική και Ενεργειακή Ασφάλεια.ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ..(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Τι δήλωσε ο εκτελεστικός Πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής, για τα περιθώρια επιστροφής της σε τροχιά βιωσιμότητας και ανάπτυξης

“Στόχος μας να επανέλθει-το ταχύτερο δυνατόν- η Τράπεζα Αττικής σε τροχιά βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Πρέπει όμως να μείνει εκτός πολιτικών παιγνίων και να αφεθεί απερίσπαστη στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της”, δήλωσε ο εκτελεστικός Πρόεδρος της ATTICA BANK, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στον Αθήνα 9.84 και τους Νεκτάριο Νώτη, Σταμάτη Ζαχαρό και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Αναλυτικά ο κ Ρουμελιώτης είπε :

Για την συμβολή του στην Τράπεζα Αττικής και τη δήλωσή του ότι δεν βρίσκεται στη θέση αυτή για να παίξει πολιτικά παιχνίδια.

«Στόχος είναι να επανέλθει, το ταχύτερο δυνατόν, η Τράπεζα σε μία τροχιά βιωσιμότητας και ανάπτυξης . Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να μείνει εκτός πολιτικών παιχνιδιών και να αφεθεί απερίσπαστα να υλοποιήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της. Πρέπει να την αφήσουν να πλεύσει σε ήρεμα νερά πρός την πλήρη προσαρμογή της με τις προτάσεις και παρατηρήσεις των αρμοδίων εποπτικών αρχών, δηλαδή της ΤτΕ και του SSM και επίσης θα πρέπει να μας αφήσουν ήσυχους να κάνουμε τη νέα ανακεφαλαιοποίηση ώστε να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε πρωτίστως στους πελάτες της Τράπεζας και στο καταθετικό κοινό, εμπιστοσύνη έναντι της Τράπεζας Αττικής.»

Σε ερώτημα αν αναγνωρίζει , μέχρι τώρα, πολιτικές παρεμβάσεις,απήντησε:

«Δεν είπα αυτό. Είπα ότι βάσει των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών και τις εξελίξεις που γνωρίζουμε όλοι , δεν είναι αυτό το καλύτερο κλίμα για να μπορέσει απερίσπαστα η Τράπεζα να φέρει σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο.»

Δημοσιογράφος: Περιγράφετε την κατεύθυνση που θέλετε και είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει ηρεμία, αλλά λείπουν τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ αυτή τη στιγμή. Υπήρχε μια πρόταση που έλεγε να πάμε σε μια λύση και με ομόλογο και με επενδυτή που θα έπαιρνε ένα χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων, εκεί όμως οι προμήθειες είναι πολύ υψηλές, αυτό μαθαίναμε, το ΤΣΜΕΔΕ δεν δείχνει πρόθυμο να συνεισφέρει , προς τα που θα μπορούσε να πάει αυτό ώστε να έχουμε το ταχύτερο δυνατόν τη σωστότερη λύση για ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας;

Π. Ρουμελιώτης: «Η Τράπεζα Αττικής έχει αναθέσει στην συμβουλευτική εταιρία Κλέητον να κάνει μια πρόταση. Αναβάλαμε για μερικές ημέρες την κατάθεση προσφορών και πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία, στα πλαίσια της πρότασης Κλέητον, για το λόγο ότι μετέχουν σοβαροί, ξένοι οίκοι για τη διαδικασία συμπλήρωσης του κεφαλαίου της τράπεζας με αντάλλαγμα την διαχείρηση και όχι την πώληση ενός πακέτου καταγγελμένων δανείων, είναι η πρόταση βασικά των στελεχών της Τράπεζας Αττικής, η οποία εξετάζεται αυτή τη στιγμή και ελπίζω σύντομα να έχουμε κάποιες ενδείξεις για την πορεία υλοποίησής της.»

Δημοσιογράφος: Συντάσσεστε με τις διαρροές, αναφορικά με την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδας , πού έχει γίνει κοινά αποδεκτή από μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, ότι υπάρχουν ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν, έως τώρα, η χορήγηση δανείων και η λειτουργία της Τράπεζας. Εχετε την πρόθεση να κάνετε κάτι γι αυτό;

Π. Ρουμελιώτης: «Πρόθεσή μου είναι να συνεργαστώ πλήρως με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ηδη έχω μιλήσει με τον Διοικητή της τον κ. Στουρνάρα και θα συγκροτήσουμε από κοινού έναν μηχανισμό παρακολούθησης για τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην Τράπεζα Αττικής, βάσει των υποδείξεων της ΤτΕ και του SSM. Αυτό μπορώ να πώ αυτή τη στιγμή. Βούλησή μου είναι να πάμε γρήγορα στη διευθέτηση αυτών των εκκρεμοτήτων.Υπάρχουν θέματα απλά που μπορούν γρήγορα να διορθωθούν και έχουν ήδη διορθωθεί με τη χθεσινή γενική συνέλευση και τη σύσταση του νέου ΔΣ, πχ θέματα που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση.

Υπάρχουν θέματα για τα οποία όμως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος , όπως η νέα οργανωτική δομή , κυρίως του πληροφοριακού συστήματος της Τράπεζας. Υπάρχουν ακόμα άλλες παρατηρήσεις για τις οποίες θα χρειστεί περισσότερη δουλειά όπως πχ της τιμολόγησης των δανείων σε σχέση με το κόστος της Τράπεζας, αυτά όλα έχουν δρομολογηθεί , το προσωπικό και τα στελέχη της Τράπεζας έχουν ενεργοποιηθεί και καθημερινά ασχολούμαστε με το πώς θα κλείσει, το συντομότερο δυνατόν , αυτό το μέτωπο, ώστε να μπορέσει από εκί και πέρα απερίσπαστη η Τράπεζα να λειτουργήσει ως πιστωτικό ίδρυμα.»

Δημοσιογράφος: Ολες αυτές οι σκιές , τα γκρίζα υφιστάμενα σημεία , εκτιμάτε ότι μπορούν να τακτοποιηθούν η υπάρχει ένα κομμάτι που θα δυσκολευτείτε να αντιμετωπίσετε και άρα μπορεί να δούμε στο τέλος της ημέρας , τον λογαριασμό να ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια;

Π. Ρουμελιώτης: «Με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις φαίνεται ότι το ποσό θα κυμανθεί περίπου εκεί.

Ελπίζω να μην ξεπεραστεί και σε κάθε περίπτωση , η προτεινόμενη λύση, αφήνει και ένα μπάφερ, (σ.σ ένα περιθώριο, ένα μαξιλάρι) ώστε άν χρειστούν περισσότερα λεφτά, να είναι βιώσιμη η λύση που προτείνεται στο πλαίσιο δραστηριοποίησης της Κλέητον και των προσφορών τις οποίες θα έχουμε σύντομα.»

Δημοσιογράφος: Αν δεν απατώμαι, χωρίς να είμαι βέβαια τραπεζικός, πέρα από τα 70 υπολειπόμενα εκατομμύρια στα πλαίσια της αποτυχημένης αύξησης την προηγούμενη χρονιά, υπάρχει και σειρά εργαλείων όπως τα υβριδικά ομόλογα που χρειάζονται αντικατάσταση,γιατί και αυτά είναι φρέσκο χρήμα, περίπου 300 εκατομμύρια , ίσως και περισσότερα ενδεχομένως , που πρέπει να εισρεύσει στην Τράπεζα…

Π. Ρουμελιώτης: Μην μπούμε τώρα σε τέτοιες λεπτομέρειες, αυτό δεν το γνωρίζω, είμαστε σε συνεργασία με τον κ Πανταλάκη , στη φάση της πλήρους ενημέρωσης για τις ανάγκες της τράπεζας και αυτό που μπορώ να πώ τώρα είναι ότι έχουμε την πλήρη στήριξη της ΤτΕ και αυτό είναι ένα εξαιρετικά θετικό σημείο, επομένως η Τράπεζα της Ελλάδος μας στηρίζει , συνεργάζεται μαζί μας και έχουμε κάθε λόγο να επιζητούμε και να προσαρμοζόμαστε στις υποδείξεις της, έτσι ώστε η Τράπεζα Αττικής να ξαναμπεί σε τροχιά βιωσιμότητας.».

Δημοσιογράφος: Σας ενόχλησε το ότι γίνατε εκτελεστικός πρόεδρος της Τράπεζας, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, προαλειφόσασταν για διευθύνων σύμβουλος;

Π. Ρουμελιώτης: «Καθόλου, καθόλου. Με τον κ.Πανταλάκη γνωριζόμαστε πάνω απο 30 χρόνια, συνεργαζόμασταν και στο παρελθόν, του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί, όπως και στο παρελθόν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Δημοσιογράφος: Κινδυνεύουν κ. Ρουμελιώτη θέσεις εργασίας;

Π. Ρουμελιώτης: «Η Τράπεζα είχε προγραμματιστεί να προχωρήσει σε διαδικασία εθελουσίας εξόδου ορισμένων υπαλλήλων και η διαδικασία θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν.»

Δημοσιογράφος:Σε περίπτωση που δεν στεφθεί με επιτυχία, υπάρχει θέμα περιορισμού των εργαζομένων με άλλο τρόπο;

Π. Ρουμελιώτης: « Δεν νομίζω, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε το νέο οργανόγραμμα, που θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν και αναλόγως αυτού θα προκύψουν οι ανάγκες της Τράπεζας. Αυτό που μπορώ να πώ είναι ότι θα γίνει προσπάθεια να επιλεγούν πεπειραμένα,διευθυντικά στελέχη από την αγορά, έτσι ώστε να καλυφθούν κάποια κενά που υπάρχουν.»

Δημοσιογράφος: Κύριε Ρουμελιώτη είπατε στην αρχή της τοποθέτησής σας ότι η Τράπεζα θα πρέπει να μείνει μακριά από πολιτικά και άλλα παιχνίδια. Χωρίς να θέλω να σας προσβάλλω, ειλικρινά, δεν θεωρείε ότι είστε μέρος ενός πολιτικού συστήματος, το οποίο σας πρότεινε για τη θέση αυτή;

Π.Ρουμελιώτης: «Από που προκύπτει αυτό; Δεν ξέρω τι γράφουν οι εφημερίδες ούτε και δίνω μεγάλη σημασία σε αυτά. Ξέρω ότι είμαι ένας τεχνοκράτης , ένας επαγγελματίας, επί πάρα πολλά χρόνια, δεν ανήκω σε κόμματα, είχα διατελέσει υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου, αυτό με τιμά ιδιαίτερα και η καταγραφή στην ιστορία, δεν έχω τίποτα να κρύψω, αλλά δεν είμαι ενταγμένος σε κανένα κόμμα. Από εκεί και πέρα, αν ορισμένοι θέλουν να με χρησιμοποιήσουν για να φέρω σε πέρας ένα δύσκολο έργο, αυτό σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει ταύτιση ή ότι εγώ , όπως ξεκαθάρισα και χθές, θα παίρνω εντολές από τον οποιονδήποτε για πράξεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες, οι οποίες ξεφεύγουν από την αυστηρή τραπεζική λειτουργία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα