Σάλλας: Έτοιμες οι τράπεζες για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια. Καμία συζήτηση για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς μετά την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου
- 11 Νοεμβρίου 2014 19:43
Οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, μετά την διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Σάλλα:
“Ουσιαστικά συζητήσαμε για την πορεία μετά τα stress tests που, όπως γνωρίζετε όλοι, είχαν μια πολύ επιτυχή εξέλιξη. Η ουσία του θέματος είναι μετά τα stress tests η χρηματοδότηση της οικονομίας. Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες, επειδή το θέμα συζητείται αρκετά, είναι αυτή τη στιγμή έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο προετοιμασμένες, ούτως ώστε πολύ γρήγορα να γίνει εφαρμογή, για να ξεπεραστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Αυτό θα βοηθήσει πολύ και αναπτυξιακά την οικονομία”.
“Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε είναι με το δεδομένο ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ισχυρή η ανάπτυξη, θα ξεπεράσει το 2% -εκτιμούν πολλοί στο διεθνές περιβάλλον ότι μπορεί να πλησιάσει και το 3%- εξηγήσαμε στη συνάντηση με την κυβέρνηση ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να υποστηρίξουν αυτό το πλάνο, της ανάπτυξης του 2,5-3%. Αυτό, λοιπόν, περιληπτικά, ήταν το πλαίσιο της συζήτησης σήμερα”.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν συζητήθηκε η άρση της προστασίας των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, ο κ. Σάλλας ήταν κατηγορηματικός. “Όχι, δεν έγινε τέτοια συζήτηση”, είπε.
Απαντώντας στο εάν είναι κάτι που θέλουν οι τράπεζες, είπε:
‘Κοιτάξτε, οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλανε να φορτωθούν χαρτοφυλάκιο των 100, των 50, των 70 χιλιάδων και κατά συνέπεια νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ούτε αντιμετωπίζεται από τη δική μας πλευρά, θέμα πλειστηριασμών, σε αυτή τη φάση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος, δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνει και κατά την άποψή μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκπροσωπώ όλους, διότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα, δεν βλέπω να γίνεται. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμών”.
Όσον αφορά στην εφαρμογή του νόμου σύντομα, μέσα στο 2014 ή στο νέο έτος, είπε “Όχι, η εφαρμογή του νόμου θα ξεκινήσει αμέσως με την ψήφιση του νόμου. Οι τράπεζες όλες, όπως διαπιστώθηκαν από αυτά που είπαν και οι τέσσερις εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών, είμαστε απόλυτα έτοιμοι για την άμεση εφαρμογή του νόμου”, προσθέτοντας πως συμφωνεί με όλες τις ρυθμίσεις του νόμου για τα “κόκκινα” δάνεια.
Βενιζέλος: Κάνουμε διπλή δουλειά για το μέλλον
Αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
O κ. Βενιζέλος είπε ότι «συνεχίσαμε την συζήτηση ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, γιατί όπως ξέρετε αναμένουμε την επιστροφή της τρόικας, το κλείσιμο αυτής της συζήτησης και το άνοιγμα της νέας σελίδας. ‘Αρα, κάνουμε, όπως είπαμε και χθες, διπλή δουλειά επί της ουσίας για το μέλλον. Όχι μόνο για το παρόν, για τα τρέχοντα θέματα». Σημείωσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει «το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε να προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα. Ο στόχος είναι όλα να έχουν λήξει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου».
Σε ερώτηση «αν θα προλάβουμε» απάντησε θετικά σημειώνοντας ότι «εν πάση περιπτώσει θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες. Γιατί έχουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία- όπως σας είπα- σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Σε άλλη ερώτηση για το αν οι δανειστές συνεχίζουν να διατυπώνουν ενστάσεις απάντησε: «Όχι ενστάσεις. Έχουν ορισμένες απόψεις κι εμείς έχουμε τις δικές μας με βάση τις προτεραιότητες της χώρας, γιατί η χώρα έχει ανάγκη από κάποια πράγματα. Η δική τους εντύπωση μπορεί να είναι διαφορετική για κάποια άλλα πράγματα, αλλά εμείς προτάσσουμε πάντα το δικό μας συμφέρον, τη δική μας οπτική γωνία, την εθνική, την αναπτυξιακή, την κοινωνική».
Ερωτηθείς για το «αν υπάρχει πιθανότητα να μην έχει βρεθεί λύση με την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους» είπε: «Όχι. Θα έχει βρεθεί λύση σε όλα, αλλά βεβαίως αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο να έχουμε μια λύση με την τρόικα αλλά να έχουμε κι ένα κλίμα εσωτερικό συναίνεσης και σταθερότητας, που στηρίζει την οικονομία και προστατεύει τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα επιτεύγματά μας, τα δημοσιονομικά».
Αναφέρθηκε και στην συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών: «Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που είχαμε με τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες που πέρασαν με επιτυχία τα stress tests. Κάναμε συνάντηση με τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας, όχι με τους τραπεζίτες. Και κάναμε συνάντηση με στόχο τα οφέλη από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος να περάσουν στην οικονομία και την κοινωνία, στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία, στα νοικοκυριά. ‘Αρα, τώρα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο βέβαιοι ότι θα λυθούν προβλήματα. Προβλήματα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, προβλήματα επενδύσεων, προβλήματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και προβλήματα κοινωνικά που αφορούν την κάθε απλή οικογένεια, η οποία έχει άγχος και αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα.
Τέλος αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας λέγοντας «είναι προφανές και δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε αυτό, ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται να κάνει πλειστηριασμούς των μικρών και μεσαίων ακινήτων πρώτης κατοικίας, για τα νοικοκυριά τα οποία είναι φτωχά ή μεσαία. Λοιπόν, αυτά είναι θέματα που τα λύνουμε με ευκολία τώρα, επειδή κρατήσαμε όρθια την ελληνική οικονομία».
Σε ερώτηση τέλος για το αν το ασφαλιστικό είναι στην συζήτηση απάντησε ότι είναι μόνο για διοικητικού χαρακτήρα θέματα, όχι για την ουσία που αφορά τον συνταξιούχο και πρόσθεσε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.
Στη σύσκεψη μετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Δημήτρης Ματζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική) και Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).