Σαρακοστιανό τραπέζι: Σε άνοδο ο “δείκτης” της λαγάνας και του ταραμά

Σαρακοστιανό τραπέζι: Σε άνοδο ο “δείκτης” της λαγάνας και του ταραμά
SOOC

Στο 15.4% είναι η ετήσια αύξηση των τιμών στον σχετικό δείκτη της ΕΛΑΤΑΤ για τον Ιανουάριο.

“Αλμυρό” αναμένεται να είναι και φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει τη φρενήρη πορεία της.

Να σημειωθεί ότι στο 15.4% είναι η ετήσια αύξηση των τιμών στον σχετικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο δείγμα της πίεσης που δέχονται τα νοικοκυριά.

Στο φόντο αυτό με βάση εκτιμήσεις η παραδοσιακή λαγάνα αναμένεται, ανάλογα το είδος του αλευριού, να κυμανθεί από 3,50 έως 5 ευρώ, ενώ πέρυσι πωλούνταν στα αρτοποιία από 3 έως 3,5 ευρώ και το 2021 κόστιζε μόνο 2,30 έως 3 ευρώ.

«Αν υπολογίσουμε ότι είχε 10 με 12 ευρώ το σακί το αλεύρι πέρσι κι έχει τώρα, φέτος, 22 με 24, κι όλες οι πρώτες ύλες, τα σουσάμια, η ενέργεια, έχουν ανέβει, έχουν ακριβύνει όλα. Τί να κάνω εγώ τώρα;», δήλωσε χαρακτηριστικά στο MEGA νωριτετα ο Παναγιώτης Σαχινίδης, πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών

Επίσης ο χαλβάς από ταχίνι θα κοστίσει φέτος από 6 έως 15 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και τις γεύσεις, ο λευκός ταραμάς ειναι στα 17 ευρώ το κιλό, ενώ η ταραμοσαλάτα αγγίζει τα 6,5 ευρώ το κιλό.

Στα θαλασσινά οι τιμές κινούνται πάνω από τα περυσινά επίπεδα. Πχ τα φρέσκα καλαμάρια μπορεί να τα βρει κανείς, ανάλογα πάντα την ώρα και το κατάστημα που ψωνίζει από 18-28 ευρώ το κιλό, ενώ οι γαρίδες ανάλογα το μέγεθος ξεκινούν από τα 5 και φτάνουν και τα 30 ευρώ οι «βασιλικές».

Περσινές τιμές

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι τιμες λιανικής ήταν πέρυσι στις 4/3/2022 στα δημοφιλή θαλασσινά οι εξής: στο φρέσκο χταπόδι (ελληνικό) 16,9 – 18,9 ευρώ, στις καραβίδες στα 9,9 ευρώ οι μικρές ενώ οι μεγάλες αγγίζουν μέχρι και τα 42 ευρώ.

Το καλαμάρι (ελληνικό) ήταν μεταξύ 17 έως και 22,5 ευρώ, ενώ οι γυαλιστερές στα 19,5 ευρώ και τα κυδώνια στα 18,9 ευρώ.

Τα ελληνικά μύδια πωλιόνταν 4,9 ευρώ, ενώ οι σουπιές κυμαίνονται από 9,80 έως 13,80.

Τα τουρσιά στα 4,3 ευρώ το κιλό, ενώ το εύρος τιμής στον λευκό ταραμά κυμαίνεται από 5,9 ευρώ μέχρι και 20 ευρώ.

Την Τετάρτη το “καλάθι” της Σαρακοστής

Την ερχόμενη Τετάρτη, πάντως, θα ανοίξει στα σούπερ μάρκετ το καλάθι της σαρακοστής με προϊόντα νηστίσιμα, και θα διατηρηθεί μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Όπως έχει ανακοινωθεί, θα περιλαμβάνει χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες σε μορφή αλοιφής, όπως ταραμοσαλάτα και μελιτζανοσαλάτα, και κατεψυγμένα θαλασσινά, με το κάθε σούπερ μάρκετ να πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο είδη όσο διαρκεί η Σαρακοστή.

Πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ανακοινωθούν και τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο πασχαλινό καλάθι, το οποίο θα βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα