Scope: Επιβεβαίωσε το ΒΒΒ- για την Ελλάδα – Αναβάθμισε το outlook

Διαβάζεται σε 2'
Χρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- και αναβάθμισε τις προοπτικές του σε θετικές από σταθερές, ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings. Το μήνυμα Χατζηδάκη.

H γερμανική Scope Ratings GmbH επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής (12/7) την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία σε BBB- και αναθεώρησε τις προοπτικές (outlook) σε θετικές, από σταθερές προηγουμένως.

«Το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και οι διατηρούμενες διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας εξακολουθούν να περιορίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση», αναφέρει ο οίκος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου του 2023 η Scope Ratings είχε δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας τότε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ-, και αλλάζοντας το outlook σε σταθερό από θετικό. Η νέα ψήφος εμπιστοσύνης για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της έρχεται σε μια χρονική περίοδο που η προσοχή του ΥΠΕΘΟ και των επενδυτών στρέφεται στην κρίσιμη αξιολόγηση από τη Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου. Μία εβδομάδα νωρίτερα (6/9) προηγείται η DBRS. Παράλληλα, ανοίγει από έναν ακόμη οίκο αξιολόγησης, μετά από αυτόν της Standard & Poor’s, ο δρόμος για μια αναβάθμιση στο BBB εντός των επόμενων 12 μηνών.

Χατζηδάκης : Η αναβάθμιση της Scope απόδειξη των θετικών προοπτικών της οικονομίας μας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την εξέλιξη:

«Η σημερινή αναβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου από σταθερή σε θετική, από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s τον περασμένο Απρίλιο, επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο την επιτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. 

Η σημερινή αξιολόγηση συνιστά συνεπώς μήνυμα συνέχισης και επιτάχυνσης της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Προχωρούμε λοιπόν με δημοσιονομική σοβαρότητα, έχοντας ως στόχους την περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων, τη σύγκλιση με την ΕΕ και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα