Σε δυο δόσεις τα μέτρα ελάφρυνσης από το ΥΠΟΙΚ για το 2020
Σε δύο δόσεις θα ξεδιπλωθούν οι ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θα υλοποιηθούν το 2020. Η πρώτη θα αναγγελθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ και η δεύτερη μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.
- 03 Σεπτεμβρίου 2019 07:43
Χωρίς αιφνιδιασμούς εντός και εκτός Ελλάδας και με γνώμονα την δεσμεύσεις της χώρας οριστικοποιείται μέρα με τη μέρα το φορολογικό πακέτο της επόμενης χρονιάς.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ένα πλαίσιο για την εφαρμογή όλου του φορολογικού πακέτου που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της ΝΔ σε ορίζοντα τετραετίας.
Ειδικά για το 2020 θα ανακοινώσει μόνο τα μέτρα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, που θα αφορούν κυρίως στο κομμάτι των επιχειιρήσεων.
Ειδικότερα, μέτρα όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, για τα έσοδα του 2019 και του συντελεστή για τα μερίσματα από το 10% στο 5%, είχαν ενθουσιώδη υποδοχή από τους θεσμούς.
Για την ακρίβεια ήταν τα μόνα μέτρα, στα οποία θεώρησαν ότι το δημοσιονομικό κόστος θα είναι κάτω από το μετρήσιμο κόστος των 500 εκατ. ευρώ, καθώς θα έχουν άμεσο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε ανάπτυξη και απασχόληση.
Μάλιστα υπήρξε και κάποια ενόχληση γιατί τα μέτρα αυτά που θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα δεν ψηφίστηκαν μαζί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων τον περασμένο Ιούλιο.
Το ίδιο ενθουσιώδεις ήταν οι θεσμοί και για τα μέτρα για την οικοδομή – δηλαδή την αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στις νέες οικοδομές καθώς επίσης και την έκπτωση σε ποσοστό 40-50% από τον φόρο της δαπάνης που θα γίνεται για κάθε αισθητική λειτουργική ή ενεργειακή σε νέα και παλιά ακίνητα.
Η δεύτερη δόση των μέτρων
Τα δεύτερο πακέτο των μέτρων θα έχει πιο επώδυνο “τοκετό” καθώς θα περάσει από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές
Ένα μέτρο-ορόσημο για μετά τα μέσα του μήνα που θα έχουν έρθει τα τεχνικά κλιμάκια στην Ελλάδα αφορά στη μη μείωση του αφορολόγητου
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και στελέχη του ΥΠΟΙΚ σε δηλώσεις τους έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο αφορολόγητο. Ωστόσο το μέτρο της μη περικοπής του αφορολόγητου θεωρείται μεν κλεισμένο από την ελληνική πλευρά, είναι δε θέμα προς διαπραγμάτευση για τους θεσμούς σε συνάρτηση και με τον δημοσιονομικό χώρο του επόμενου χρόνου.
Το δημοσιονομικό περιθώριο θα κρίνει και όποιο άλλο μέτρο ελάφρυνσης θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση για το 2020, αφού θα πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Μέσα σε αυτά είναι και η επιβολή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% σήμερα σε όλο το τουριστικό πακέτο, για το οποίο πιέζει το σχετικό υπουργείο αλλά αντιδρά το ΥΠΟΙΚ λόγω της αμφιβολίας για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο .
Αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι εξαγγελίες μέτρων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχουν αποκλειστεί. Τούτο με δεδομένο ότι εξαγγελίες και μέτρα όπως αυτά του περασμένου Μαΐου από την προηγούμενη κυβέρνηση θα κλόνιζαν την αξιοπιστία που θέλει να χτίσει η σημερινή κυβέρνηση απέναντι στους εταίρους και δανειστές με απώτερο στόχο τη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους.