Σε δύο φάσεις το φορολογικό – Στενή παρακολούθηση από τους θεσμούς
Σε ενδιάμεση λύση προσανατολίζεται πλέον η κυβέρνηση για το φορολογικό, θέλοντας να κάνει τις αλλαγές χωρίς να υπάρχουν εμπλοκές με τους θεσμούς. Το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και του ΕΝΦΙΑ. Αναλυτικά τα μέτρα.
- 18 Ιουλίου 2019 07:49
Σε δύο δόσεις σπάει το φορολογικό με το μισό να έρχεται μέχρι και το τέλος του Ιουλίου στον Βουλή και το άλλο μισό τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνοντας και άλλα μέτρα οικονομικής πολιτικής.
Στην πρώτη δόση θα περάσουν:
– Η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε δύο χρόνια. Η πρώτη θα είναι το 2020 όταν ο συντελεστής θα μειωθεί από το 28% στο 24% και η δεύτερη το 2021 όταν ο συντελεστής θα μειωθεί από το 24% στο 20%.
– Η δεύτερη αλλαγή που θα περάσει άμεσα θα είναι η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και πάλι σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα είναι 20% και θα γίνει το 2020 και η δεύτερη 10% και θα γίνει το 2021.
Μαζί με τη φετινή μείωση (μεσοσταθμικά 10%) που έχει θεσμοθετηθεί από το 2018 την τριετία 2019-2021, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα έχει μειωθεί από τα 3,018 δισ. που βεβαιώθηκε το 2018, στα 2 δισ. ευρώ το 2021. Για την πραγματική μείωση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα πρέπει να προσεγγίσουν την εμπορικές.
Η δεύτερη δόση προσαρμογής είχε προγραμματιστεί για εφέτος αλλά δεν θα γίνει και πλέον η προσαρμογή θα συνεχιστεί καλώς εχόντων των πραγμάτων από το 2020.
– Στο νομοσχέδιο αυτού του μήνα θα ενταχθούν επίσης η επιβολή του συντελεστή ΦΠΑ 13 σε όλα τα προϊόντα και της υπηρεσίες της εστίασης και οι βελτιώσεις στην ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία για φυσικά πρόσωπα με οφειλές ως 3.000 ευρώ (μείωση της κατώτερης δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ) αλλά και τις επιχειρήσεις με την κύρωση της ΠΝΠ με την οποία επεκτείνονταν οι 120 δόσεις και σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι και 2 εκατ. ευρώ.
Η άμεση ενεργοποίηση των μέτρων αυτών κρίνεται απαραίτητη καθώς η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση λήγει με βάση τον νόμο στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Το άλλο μισό νομοσχέδιο – που θα περιλαμβάνει και τα υπόλοιπα μέτρα που θα υλοποιηθούν σταδιακά το 2020 και το 2021- θα πρέπει να πάρει πρώτα την τελική έγκριση των θεσμών. Στην κατεύθυνση αυτή έχει αρχίσει από την Τρίτη ακόμη η αποστολή στοιχείων για ένα προς ένα τα επιμέρους μέτρα που αφορούν στη μείωση φόρων ώστε να κοστολογηθούν και να συνδεθούν και με τον δημοσιονομικό στόχο των δύο επόμενων ετών.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:
– Την κατάργηση για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας για όλα τα ακίνητα για επίσης τρία χρόνια.
– Την μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 5%.
– Την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί από 01/01 του 2020.
-Την επιβολή συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από το οποίο θα ωφεληθούν κυρίως όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογούνται σήμερα με 22% από το πρώτο ευρώ. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες θα έχουν μικρότερο κέρδος αφού το αφορολόγητο με βάση τις εξαγγελίες θα παραμείνει ίδιο (8.636 για άγαμους συνταξιούχους ως 9.540 για οικογένειες με παιδιά) και το 9% θα είναι μέχρι και τα 10.000.
– Τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα μέχρι και 2020 αρχής γενομένης από το 2020.
– Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Άτυπη αξιολόγηση στην Γραμματεία της Κυβέρνησης
Στο μεταξύ σήμερα το πρωί θα γίνουν συναντήσεις γνωριμίας των εκπροσώπων των Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και της κυβέρνησης στην νέα Γραμματεία της Κυβέρνησης που στεγάζεται ως γνωστό στο κτίριο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι συναντήσεις θα γίνουν μετά από την επιθυμία των εκπροσώπων των τεσσάρων να γνωρίσουν τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης επ’ αφορμή της παρουσίας τους στην Αθήνα λόγω του διεθνούς Συνεδρίου του Economist.
Μεταξύ άλλων τα στελέχη των θεσμών θα συναντηθούν με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης (πρώην Διοικητικής Μεταρρύθμισης).