Σε ελεύθερη πτώση

Σε ελεύθερη πτώση

Εικόνα καταστροφής παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με μαζικές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών, ο δείκτης των οποίων έφτασε στο -10,3% παρασύροντας την πτώση

Ελεύθερη πτώση σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το δραματικό σκηνικό να συμπληρώνουν η κυβερνητική εξαγγελία για Εξεταστική για την Οικονομία αλλά και η έντονη φημολογία για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 μηνών ενώ ο Τραπεζικός δείκτης με -10,3% σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες της τελευταίας εικοσαετίας και πλέον, καθώς η αμέσως μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις 6/11/1989 όταν ο Τραπεζικός δείκτης είχε κλείσει στις 314,23 μονάδες με απώλειες 10,68%.

Στον αντίποδα σημειώνεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη, καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 20 ετών για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 13,08%, και για την Εθνική, με άνοδο 17,65%.

Στη σημερινή συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 215,093 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 7,35%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 6,49 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 4,46%.

Με πτώση έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών -11,10% και των Τραπεζών -10,30%.

20 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 168 πτωτικά και 33 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Compucon +12,50%, FHL Mermeren +9,24%, Τεξαπρέτ +8,33%, Fashion Box +7,35% και Πετζετάκις (κο) +7,32%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ντρουκφάρμπεν -19,57%, Sprider-17,74%, Epsilon Net -16,99%, Σιδενόρ -16,50% και ΑΧΟΝ Συμμετοχών -14,89%.

Εξεταστική “επί θύραις” για την οικονομία

Παράλληλα, εξεταστική για την οικονομία ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, και προσπαθώντας να θέσει έκαστον προ των ευθυνών του  αιτιολόγησε  την απόφαση αυτή λέγοντας «για να φανεί και να καταδειχτεί ποιοι ήταν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτό το επίπεδο και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την αναγκαιότητα επιβολής τέτοιων μέτρων, όπως είναι τα σημερινά», ενώ ως αφετηρία της έθεσε τη στιγμή της ολοκλήρωσης των εργασιών των Επιτροπών για Βατοπαίδι και Siemens.

Ωστόσο, δεν προσωποποίησε τις ευθύνες για την απελθούσα Κυβέρνηση τονίζοντας ότι, “αν επιμείνουμε αυτή τη στιγμή σε πρόσωπα, θα δημιουργήσουμε στόχους και θα χάσουμε την ουσία, ενώ θα πρέπει να απαξιώνουμε τις πολιτικές και όχι τους πολιτικούς”

Παρατήρησε  πάντως ότι «δεν θα αφήσουμε να παραγραφούν και δικονομικά και ουσιαστικά ευθύνες πολιτικών προσώπων».

Για την επικείμενη αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, απάντησε ότι στόχος είναι οι υπουργοί και οι πολιτικοί να έχουν την ίδια συμπεριφορά με τον Έλληνα πολίτη, αλλά εστίασε στην προαπαιτούμενη αναθεώρηση του Συντάγματός για αυτό, “ώστε να μην γίνουμε απέραντο δικαστήριο πολιτικών, όπως είπε.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από μια εξεταστική για την οικονομία, αλλά μόνο όσοι ενέχονται ή ευθύνονται για παραλείψεις ή πράξεις, που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον.

Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους

Νωρίτερα είχαν φουντώσει τα σενάρια για ενδεχόμενη αναδιάθρωση του χρέους εκ μέρους της Ελλάδας με αφορμή δηλώσεις εκπροσώπου της Lazard  ότι έχει προσληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την παροχή γενικών συμβουλευτικών υπηρεσιών.

H Ελλάδα δεν έχει προσλάβει κανέναν σύμβουλο για αναδιάρθρωση του χρέους της και διατηρεί την δέσμευσή της για τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της, διαβεβαίωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους. Δεν έχει προσληφθεί κανένας για να μας συμβουλεύσει για αυτό», δήλωσε στο Reuters ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Η επενδυτική τράπεζα διευκρίνισε πάντως ότι συμβουλεύει μεν την ελληνική κυβέρνηση, αλλά η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας δεν είναι υπό εξέταση.

«Η Lazard επιβεβαιώνει ότι προσελήφθη για να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν υπήρξε ποτέ επιλογή υπό εξέταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Lazard στο Reuters.

Την Κυριακή η έγκριση από το ΔΝΤ

Την Κυριακή θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την έγκριση της συνεισφοράς του στο πακέτο στήριξης «μαμούθ» για την Ελλάδα. Το ελληνικό αίτημα αφορά την αποδέσμευση κεφαλαίων ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ από το Ταμείο.

Πτώση σε ευρωπαϊκές αγορές και Νέα Υόρκη

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων τριών μηνών σημείωσαν την Τρίτη οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.

Η συνεδρίαση στη Γουόλ Στριτ ξεκίνησε αμέσως με σημαντική πτώση και το αρνητικό κλίμα διατηρήθηκε μέχρι το κλείσιμο, καθώς οργίαζαν τα σενάρια ότι μετά την Ελλάδα σύντομα τα προβλήματα θα εμφανιστούν και σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 2,02% σταματώντας στις 10.926,77 μονάδες, και ο Nasdaq έκλεισε στις 2.424,25 μονάδες, με πτώση 2,98%. Ο S&P υποχώρησε κατά 2,38% στις 1.173,60 μονάδες.

Η κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία δεν μπορεί να συγκριθεί με τα προβλήματα της Ελλάδας επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες στις αγορές για «διάχυση» της ελληνικής κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο και διαδίδονται σενάρια για Μαδρίτη και Λισαβόνα. «Δεν αντανακλούν την πραγματικότητα οι συγκρίσεις» μεταξύ των τριών χωρών τονίζει ο γγ του Οργανισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα