Σε επανεκκίνηση της αξιολόγησης την ερχόμενη Δευτέρα προσβλέπει η Αθήνα
Τι αποκαλύπτουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές για την επιστροφή του κουαρτέτου. Σιγήν ιχθύος τηρεί η πλευρά των δανειστών. Σε νέα αγκάθια σκοντάφτει η διαπραγμάτευση
- 15 Φεβρουαρίου 2016 21:11
Σε «επανεκκίνηση» της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος την ερχόμενη εβδομάδα «ποντάρει» η ελληνική πλευρά, την ώρα που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν πως το κουαρτέτο είναι έτοιμο να βγάλει «εισιτήριο» επιστροφής για την Αθήνα, εντός του σαββατοκύριακου, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και να ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Αν και μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και διαψεύσει, την εν λόγω πληροφορία που έρχεται από το κυβερνητικό επιτελείο, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για συνέχιση της διαδικασίας, με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.
Ωστόσο κι αυτή η αισιοδοξία, πριν καν κατορθώσει να εκφραστεί, προσκρούει πάνω σε νέα «αγκάθια» στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως πέραν των μεγάλων καυτών ζητημάτων της αξιολόγησης – ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, φορολογικό – εμφανίζονται και νέα, μικρότερα «αγκάθια», ικανά όμως να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο μια ήδη δύσκολη κατάσταση.
Πρόκειται για «αγκάθια» που ξεπετάγονται σαν τη Λερναία Ύδρα, το ένα μετά το άλλο, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο.
Από αυτά ξεχωρίζουν μνημονιακές υποχρεώσεις που εκκρεμούν, όπως η κυβερνητική δέσμευση για περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ, αλλά και ο στόχος για πρόσθετα έσοδα ύψους 120 εκατ. ευρώ από τα παιγνιομηχανήματα (VLTs).
Ειδικά, σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, οι πληροφορίες θέλουν την Αθήνα να βρίσκεται σε τροχιά αναζήτησης ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να αποφύγει την περικοπή τους κατά 350 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή οι δανειστές εκφράζουν επιφυλάξεις και για την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων μέτρων, όπως το ειδικό τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και ο φόρος στο κρασί.