Σε εξέλιξη διυπουργική σύσκεψη υπό Στουρνάρα για την έλευση της Τρόικας

Σε εξέλιξη διυπουργική σύσκεψη υπό Στουρνάρα για την έλευση της Τρόικας
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΚΟ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Στη σύσκεψη συμμετέχουν, ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείαςκαι οι υφυπουργοί Υγείας

Σε εξέλιξη είναι η ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εν όψει της επανέναρξης του ελέγχου της τρόικας, από το απόγευμα.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν, ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Υγείας, Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή.

Για τις 5 το απόγευμα είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, ενώ στις 7:30 μ.μ. οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένα από τα κορυφαία θέματα του νέου γύρου συζητήσεων με την τρόικα είναι η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει από την τρόικα παράταση χρόνου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που η τρόικα δεν αναμένεται να δει με καλό μάτι, αφού από τα προηγούμενα ραντεβού με τον κ. Μανιτάκη ζητούσαν ήδη λίστες με ονοματεπώνυμα.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η διαδικασία της κινητικότητας δεν έχει ποσοτικούς στόχους και θέτει το προσεχές εξάμηνο ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου, με δεδομένο ότι έχει ληφθεί η απόφαση για τις απολύσεις στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, απορρίπτει την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» μιας μεγάλης εταιρίας του Δημοσίου και αναφέρει ότι το «επόμενο βήμα» θα γίνει μέσα από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για περίπου 4.000 – 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου.

Το άλλο μεγάλο αγκάθι αυτής της αξιολόγησης είναι η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, και ειδικά στον ΕΟΠΥΥ, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 – 2014.

Στο υπουργείο Υγείας είχε εγκατασταθεί πριν από τον ανασχηματισμό ειδικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο εξέταζε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονταν από την ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της τρύπας.

Στο επίκεντρο και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν αντλήσει από τον προϋπολογισμό μεγαλύτερο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης από αυτό που τους αναλογεί.

Στη σύσταση ελεγκτικών κλιμακίων για τον έλεγχο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και των προκατόχων φορέων κοινωνικής ασφάλισης προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε μια προσπάθεια να αποκρυσταλλωθεί το συνολικό ύψος των χρεών του Οργανισμού και να επιταχυνθεί η αποπληρωμή τους.

Στόχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι η επαλήθευση του ύψους των ανεξόφλητων λογαριασμών και υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και των προκατόχων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και η επαλήθευση της εκκαθάρισης των ανεξόφλητων λογαριασμών, προκειμένου να ακολουθήσει έλεγχος από εξωτερικό ελεγκτή.

Συγκεκριμένα, με την σημερινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών συγκροτούνται κλιμάκια ελέγχου για τη διενέργεια ελέγχου στις οικονομικές υπηρεσίες των ΕΟΠΥΥ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΑΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΤΑΥΤΕΚΩ. Τα κλιμάκια αυτά θα συγκροτούνται τουλάχιστον από δύο υπαλλήλους και ο έλεγχος θα διεξάγεται στην έδρα του κάθε φορέα. Μετά το πέρας του ελέγχου και ως τις 30 Αυγούστου 2013 θα συνταχθεί Έκθεση Αποτελεσμάτων Ελέγχου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα