Σε κλοιό αβεβαιότητας οικονομία κι επιχειρήσεις: Επιτόκια, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα
Σε ένα περιβάλλον υψηλού ρίσκου καλούνται να κινηθούν οι επιχειρήσεις και συνολικά η οικονομία με τις όποιες δυνατότητες προβλέψεων να είναι περιορισμένες.
- 18 Μαΐου 2022 06:58
Η γεωπολιτική αστάθεια, η άνοδος επιτοκίων αλλά και η πορεία του πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας διαμορφώνουν ένα “ναρκοπέδιο” για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που καλούνται μετά από μια παρατεταμένη προβληματική κατάσταση λόγω της κρίσης χρέους και πανδημίας να βρουν βηματισμό.
Χαρακτηριστική η αναφορά της ο της Υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνας Παπακωνσταντίνου στο 4th NPL Summit με τίτλο “The Future of the Greek NPL Market”.
“Είναι γεγονός ότι διανύουμε μία οικονομική συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντική αβεβαιότητα και προκλήσεις. Μετά την μακρά περίοδο της πανδημίας και καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας είχαν ξεκινήσει να ανακάμπτουν, ήρθε να προστεθεί μία νέα εξωγενής διαταραχή, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι στασιμοπληθωριστικές πιέσεις και οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες συνθέτουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι τράπεζες, αυξάνοντας την πολυπλοκότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν”.
Ουσιαστικά με δεδομένη την πίεση του πληθωρισμού οι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής προσπαθούν αφενός να συγκρατήσουν τις τιμές κι από την άλλη να μην “φρενάρουν” την ανάκαμψη της οικονομίας οδηγώντας την στο επικίνδυνο μονοπάτι του στασιμοπληθωρισμού, που με βάση την ιστορική εμπειρία οδηγεί σε άκρως προβληματικές καταστάσεις.
Οι προκλήσεις
Επιπλέον, όμως, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η έκρηξη τιμών στην ενέργεια, αλλά και η γενικότερη ανασφάλεια λόγω των μεγάλων γεωπολιτικών τεκτονικών αλλαγών θέτουν πολλαπλές μεταβλητές ρίσκου. Σε αυτές έρχεται να προστεθεί και η συναλλαγματική παράμετρος με την άνοδο του δολαρίου, που παρά τον θετικό αντίκτυπο στις εξαγωγικές επιχειρήσεις πιέζει περαιτέρω τις τιμές των καυσίμων.
Ανησυχία των επιχειρήσεων
Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, στο περιβάλλον αυτό αναφορές κορυφαίων επιχειρηματικών παραγόντων που προσπαθούν μέσα σε αυτό το κλίμα να “διαβάσουν” τις εξελίξεις και να υλοποιήσουν το σχεδιασμό τους.
“Οι εποχές των παχιών αγελάδων έχουν τελειώσει και πλέον οι επενδύσεις απαιτούν περισσότερες βαλβίδες ασφάλειας”, τόνισε ο Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος του ομίλου Fourlis, σε εκδήλωση χθες όπου παρουσίασε μια νέα επένδυση σε υποδομές εφοδιαστικής αλυσίδας στα Οινόφυτα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, στη σημερινή συγκυρία, το επιχειρηματικό ρίσκο και ο προγραμματισμός, οι ασφαλείς προβλέψεις και τα πενταετή επενδυτικά πλάνα είναι έννοιες που δεν καθορίζονται τόσο από την οικονομική επιστήμη όσο από την τεχνολογία, την γεωπολιτική ή ακόμα και από τη φιλοσοφία. Επιπλέον, σημείωσε, ότι η πανδημία έχει φέρει τριγμούς στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ο άνοδος του εθνικισμού αλλάζει το “παράδειγμα’ που επί χρόνια οδηγούσε σε ανοιχτά σύνορα. καταλήγοντας ότι πλέον απαιτείται η υιοθέτηση νέων κριτηρίων για τη στρατηγική και τις επενδύσεις, πολυπλοκότερα και με πολύ περισσότερες βαλβίδες ασφάλειας.
Πρώτες ύλες
Ανάλογες ήταν χθες και οι τοποθετήσεις του επικεφαλής του μεγάλου και ιστορικού Κυπριακού Ομίλου Φώτου Φωτιάδη (με δραστηριότητα σε κατασκευές, ακίνητα, ποτά, καφές και ασφάλειες), Παύλος Φωτιάδης. Με αφορμή την εξαγορά της σερραϊκής μικροζυθοποιίας Siris (που διακινεί την μπύρα με το σήμα «Βόρεια») απ’ την ελληνική θυγατρική Beverage World της ο Φώτος Φωτιάδης σημείωσε η Ελλάδα θα συνεχίσει, μεν, την αναπτυξιακή της πορεία αλλά μέσα σε ένα περιβάλλον δυσκολιών, Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι στην τρέχουσα εποχή των μεγάλων προκλήσεων και του υψηλού πληθωρισμού “το διαθέσιμο εισόδημα θα μειωθεί, οπότε με τη σειρά της και η ζήτηση θα μειωθεί και ως εκ τούτου θα επηρεαστεί και η οικονομική ανάπτυξη” είπε ο κ. Φωτιάδης, που ωστόσο τόνισε ότι ο Όμιλός του θα συνεχίσει με επιμονή το επενδυτικό του πλάνο στη χώρα.
Ο κ. Φωτιάδης, βέβαια, περιέγραψε ένα δύσκολο περιβάλλον. “Το σοκ απ’ την σημερινή διεθνή κατάσταση επιδρά άμεσα με πρακτικά προβλήματα. Πρώτα απ’ όλα γίνεται αγώνας για την εξασφάλιση πρώτων υλών με τιμές υψηλότερες” σημείωσε αναφέροντας μάλιστα τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν φέτος σε προϊόντα που σχετίζονται με την παραγωγή στην Ουκρανία όπως τα δημητριακά και ειδικά η βύνη, βασικό συστατικό της παραγωγής μπύρας. “Κάθε τι που εισάγεται περνά από πρόσθετες διαδικασίες και δυσκολίες και στο τέλος ο υψηλός πληθωρισμός θολώνει τη λαμπρή εικόνα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
“Γίνεται ένας αγώνας για να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες πρώτες ύλες σε τιμές πολύ πιο υψηλές απ’ ότι πριν έναν χρόνο” τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Beverage World, Γιώργος Μακρυγιαννάκης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, κι έκανε λόγο για μια δύσκολη προσπάθεια όλων των επιχειρήσεων αφενός να βρουν μια ισορροπία σε σχέση με τις τιμές λιανικής και τα κοστολόγια ώστε να μη χάσουν μερίδια αγοράς.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις