Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών. Κλιμακώνουν τις πιέσεις για μέτρα Γερμανία και ΔΝΤ

Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών. Κλιμακώνουν τις πιέσεις για μέτρα Γερμανία και ΔΝΤ
Στιγμιότυπο από την οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, στις Βρυξέλλες πριν τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) eurokinissi

Μάχη με το χρόνο για την κατάρτιση κοστολογημένης πρότασης με ποσοτικοποιημένα μέτρα δίνει το οικονομικό επιτελείο. Ημερομηνίες σταθμοί για την Αθήνα η 16η, 24η και πιθανότατα η 29η Απριλίου

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στερεύουν επικίνδυνα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της, προκειμένου να καταθέσει ποσοτικοποιημένη, κοστολογημένη και ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων προς τους δανειστές, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Ημερομηνίες – σταθμοί στην πορεία των διαπραγματεύσεων κρίνονται η 16η Απριλίου, η 24η και ενδεχομένως η 29η Απριλίου.

Την ερχόμενη Πέμπτη 16 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του, B. Σόιμπλε.

Παρά την προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της – δεν πρόκειται για προγραμματισμένη συνάντηση αλλά για κοινή παρουσία στο συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings – η συνάντηση αυτή αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιείται λίγα μόλις 24ωρα πριν τη διεξαγωγή του Eurogroup της 24ης Απριλίου, ημερομηνία – ορόσημο κατά πολλούς για την επίτευξη ή μη συμφωνίας.

Η συνάντηση αυτή καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη μετά τα σχόλια εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, την Παρασκευή, πως δεν υπάρχει ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων.

Η δήλωση αυτή μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού επί της ουσίας το Βερολίνο δείχνει να έχει ήδη απορρίψει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Και παρά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά σε συμφωνία με τους εταίρους έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου, το τελευταίο 24ωρο διαρροές θέλουν να διεξάγεται πιθανό, έκτακτο Eurogroup στις 29 Απριλίου, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Τα σχόλια της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών πως δεν υπάρχει ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες πως οι εταίροι αξιώνουν πλέον ανοιχτά η νέα ελληνική πρόταση να περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.

Τα εμπόδια για την ελληνική κυβέρνηση αυξάνονται, καθώς πλέον δεν έχει να διαχειριστεί μόνο αξιώσεις για αυξήσεις στον ΦΠΑ και αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, αλλά και απαιτήσεις για δημοσιονομικά μέτρα μόνιμου – και όχι έκτακτου – χαρακτήρα, τα οποία ανεβάζουν τον λογαριασμό των παρεμβάσεων στα 10 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές αξιώνουν πλέον πλήρως στοχευμένα και κοστολογημένα μέτρα, διαφορετικά δεν εμφανίζονται πρόθυμοι για συμφωνία.

Οι πιέσεις στην Ελλάδα δεν έρχονται μόνο από τη Γερμανία, αλλά και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Με δηλώσεις της την Παρασκευή, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kρ. Λαγκάρντ αφήνει έκθετο τον Γ. Βαρουφάκη, διαμηνύοντας πως δεν είναι σίγουρη εάν ο υπουργός Οικονομικών θα τηρήσει όλα όσα συμφώνησαν στην Ουάσιγκτον, κατά τη συνάντησή τους, πριν από μια εβδομάδα, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.

Ταυτόχρονα η Λαγκάρντ εγείρει ξεκάθαρα θέμα συνταξιοδοτικού, ζητώντας αναμόρφωσή του, αφού, όπως χαρακτηριστικά, ανέφερε «το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο, επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και πρέπει άμεσα να αναμορφωθεί».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα