Σε ρυθμούς αξιολόγησης και επισήμως η Αθήνα. Τα ‘αγκάθια’ της διαπραγμάτευσης
Σε εξέλιξη η πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου – δανειστών. Παρόντες επίσης Σταθάκης, Χουλιαράκης, Αλεξιάδης, Πιτσιλής. Ξεδιπλώνεται η ατζέντα της διαπραγμάτευσης
- 01 Φεβρουαρίου 2016 17:05
Σε ρυθμούς αξιολόγησης εισήλθε και επισήμως η Αθήνα. Από τις 17:00 το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ στη συνάντηση το «παρών» δίνουν επίσης ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης, καθώς και ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.
Η Αθήνα προσδοκά στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας, ει δυνατόν εντός του Φεβρουαρίου ή το αργότερο τον Μάρτιο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ και την πολυπόθητη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει λίγες ημέρες, αφού στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει διάλειμμα. Οι επικεφαλής των δανειστών θα αποχωρήσουν από την Αθήνα και θα επιστρέψουν λίγες ημέρες αργότερα για τη δεύτερη – και δη καταληκτική – φάση της διαπραγμάτευσης.
Όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η σημερινή συνάντηση του υπουργού με τους επικεφαλής των δανειστών θα περιοριστεί σε μια εισαγωγική συζήτηση, προκειμένου το κουαρτέτο να αντιληφθεί ιδίοις όμμασι που βρίσκεται η ελληνική πλευρά, προτού ανοίξει επισήμως τα χαρτιά του για νέες αξιώσεις και ακόμη περισσότερες επιφυλάξεις.
Μπορεί η σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς να είναι διερευνητική και εισαγωγική, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως όλη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα κινηθεί σε ήπιους ρυθμούς. Τα δύσκολα είναι μπροστά και σίγουρα η ελληνική πλευρά θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει. Εντός των ερχόμενων 24ώρων στο τραπέζι των διαβουλεύσεων αναμένεται να “πέσουν” όλες οι βαριές μνημονιακές υποχρεώσεις που μπορεί να ξεκινούν από το ασφαλιστικό, εκτείνονται όμως έως το δημοσιονομικό κενό του 2016, το νέο Μεσοπρόθεσμο, τα κόκκινα δάνεια, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν και ορισμένες εκκρεμότητες που “τρέχουν” από τους προηγούμενους μήνες, όπως τα νομοσχέδια για τη χρήση πλαστικού και “μαύρου” χρήματος, αλλά και ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα δύο ισοδύναμα μέτρα που ελήφθησαν για την απαλλαγή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτά είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί – παράγοντες της αγοράς έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας – και το τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη παιχνιδιού του ΟΠΑΠ – με τη διοίκηση της εταιρείας να έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Ιδιαίτερα σκληρή προμηνύεται η μάχη στο δημοσιονομικό μέτωπο, καθώς οι δανειστές επιμένουν να ζητούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ακόμη κι αν τα φορολογικά έσοδα του 2015 έκαναν την έκπληξη, ξεπερνώντας τους στόχους που είχαν τεθεί.
Τον τόνο της διαπραγμάτευσης έχουν ήδη δώσει από την προηγούμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να προετοιμάζει την ελληνική πλευρά για την ανάγκη λήψης “δύσκολων αποφάσεων” και τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, να προαναγγέλλει μια σκληρή διαπραγμάτευση για θέματα εξαιρετικά δύσκολα…