Σε τροχιά υλοποίησης αρδευτικό έργο στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης
Διαβάζεται σε 4'Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε 11,8εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου και στις 28 του μήνα θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές.
- 15 Οκτωβρίου 2024 07:12
Ξανά σε δημοπράτηση είναι το έργο κατασκευής αρδευτικού δίκτυο στη Νέα Μεσημβρία του Δήμου Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος διαγωνισμός που αρχικά είχε δημοπρατηθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 από το υπουργείο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν καρποφόρησε με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο του 2023 να αποφασιστεί η ματαίωση του.
Το έργο πέρασε πέρσι το καλοκαίρι στην ομπρέλα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μαζί με μια ομάδα παρόμοιων έργων και τέθηκε εκ νέου σε διαδικασία υλοποίησης. Με απόφαση του υπουργείου, εγκρίθηκαν τα επικαιροποιημένα τεύχη δημοπράτησης του έργου τον Ιούλιο και με νέα απόφαση τα τεύχη διακήρυξης.
Αυτό πλέον μας οδηγεί και στο επόμενο βήμα το επόμενο διάστημα που είναι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για να βρεθεί ο ανάδοχος που θα το εκτελέσει.
Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε 11,8εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου και στις 28 του μήνα θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές.
Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως αν δεν έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις κατά την εκτέλεση της σύμβασης τότε το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί το 2023.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Αντικείμενο του έργου με την πρώτη διακήρυξη ήταν η υδραυλική μελέτη άρδευσης του αγροκτήματος της Ν. Μεσημβρίας του Δήμου Χαλκηδόνος. Στόχος του έργου είναι εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου (με τη μέθοδο της στάγδην άρδευσης), σε τμήμα του αγροκτήματος της Νέας Μεσημβρίας του Δήμου Χαλκηδόνος, όπου σήμερα καλλιεργούνται αμπέλια.
Εξαιτίας της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς της περιοχής, κρίθηκε απαραίτητος ο διαχωρισμός του δικτύου σε 2 επιμέρους ανεξάρτητα δίκτυα, βάσει της τοπογραφίας της περιοχής. Έτσι, έχουμε τη χαμηλή ζώνη (χαμηλό δίκτυο), με χαμηλότερο υψόμετρο στα 21,70 μ. και την υψηλή ζώνη (υψηλό δίκτυο), με χαμηλότερο υψόμετρο στα 100 μ..
Η προμήθεια των δικτύων με την απαραίτητη ποσότητα ύδατος θα πραγματοποιηθεί από την ανατολική προσαγωγό διώρυγας του Αξιού, στο αγρόκτημα της Σίνδου.
Για την άρδευση του δικτύου μας, είναι απαραίτητη η κατασκευή 1 αντλιοστασίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε κατάλληλη έκταση (δίπλα από την εν λόγω διώρυγα και στο υφιστάμενο αντλιοστάσιο της Μαγνησίας).
Για την προμήθεια νερού των 2 δικτύων, είναι απαραίτητη η κατασκευή δεξαμενής αναρρύθμισης, η οποία θα κατασκευαστεί σε υψόμετρο 162 μ., σε κατάλληλη δημοτική έκταση (χερσολιβαδική έκταση).
Από το κεντρικό αντλιοστάσιο θα ξεκινάει ο αγωγός μεταφοράς νερού, ο οποίος θα τροφοδοτεί τη δεξαμενή αναρρύθμισης.
Από τη δεξαμενή αναρρύθμισης διαμέσου 2 κεντρικών αγωγών (1 για κάθε δίκτυο), θα προμηθεύονται τα δίκτυα την κατάλληλη παροχή νερού που χρειάζονται.
Για τη λειτουργία του υψηλού δικτύου, είναι απαραίτητη η κατασκευή αντλιοστασίου, αμέσως μετά την έξοδο του αγωγού από τη δεξαμενή, για την άρδευση και των πιο ψηλών σημείων της περιοχής.
Η προς άρδευση περιοχή του υψηλού δικτύου είναι 1.730,819 στρέμματα. Το δίκτυο αποτελείται από 1 πρωτεύοντα αγωγό, ο οποίος ξεκινάει από τo αντλιοστάσιο της δεξαμενής με υψόμετρο ΗA1= 160m και καταλήγει στο σημείο που παρουσιάζεται η δυσμενέστερη κλίση, το οποίο είναι με υψόμετρο Η= 100m. Τα εγκατεστημένα υδροστόμια είναι =56.
Η προς άρδευση περιοχή του χαμηλού δικτύου είναι 2.634,968 στρέμματα. Το δίκτυο αποτελείται από 1 πρωτεύοντα αγωγό, ο οποίος ξεκινάει από τη δεξαμενή· αντλιοστάσιο με υψόμετρο 162m και καταλήγει στο σημείο που παρουσιάζεται η δυσμενέστερη κλίση, το οποίο είναι με υψόμετρο Η= 27m Τα εγκατεστημένα υδροστόμια είναι =135.