Σε τροχιά υλοποίησης το Φράγμα Τσικνιά που υπόσχεται να ξεδιψάσει τη Λέσβο

Διαβάζεται σε 3'
Λέσβος
Λέσβος ISTOCK

Το κόστος και η διάρκεια υλοποίησης του έργου που αφορά στο Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο. Τι περιλαμβάνει η κατασκευή του.

Εχθές ήταν η μεγάλη ημέρα για το έργο που αφορά στο Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο καθώς υπεγράφη η σύμβαση που βάζει μπρος την υλοποίηση του μεγάλου έργου.

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, μέλος του Ομίλου INTRAKAT. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η δημοπράτηση ξεκίνησε με την υποβολή των φακέλων στις 26 Ιανουαρίου 2023 και μια ημέρα αργότερα, στις 27, έγινε η αποσφράγιση των προσφορών και “αποκαλύφθηκε” ο ανάδοχος του έργου.

Το έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 103,95 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 83,83 εκατ. ευρώ). Η διάρκεια κατασκευής του έργου έχει καθοριστεί σε 60 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Είναι το μεγαλύτερο νέο έργο ύδρευσης για την περιοχή του Βορείου Αιγαίου και ένα από τα μεγαλύτερα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πρόκειται για έργο μεγάλης αξίας για το νησί της Λέσβου καθώς θα δώσει διέξοδο στο υδροδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και την υψηλή τουριστική περίοδο. Με τη λειτουργία του θα μπορεί να παρέχει μέχρι και 24.000 κυβικά νερά ημερησίως που θα καλύψει τη Μυτιλήνη, την Καλλονή και την Αγία Παρασκευή. Συνολικά θα εξυπηρετεί ετησίως τις ανάγκες 270.000 ατόμων ενώ το 2053 ο αριθμός αυτός θα έχει εκτοξευθεί σε 360.000 άτομα.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Είναι ακόμα μια σύμβαση που υπογράφεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθώς είχε προηγηθεί αυτή της ύδρευσης Άρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας και για τα εγγειοβελτιωτικά έργα Αιτωλοακαρνανίας. Για την ΑΚΤΩΡ είναι ακόμα ένα έργο που προσθέτει ανεκτέλεστο στον Όμιλο της INTRAKAT.

Τι θα κατασκευαστεί

Το αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας αφορά στην κατασκευή:

  • του φράγματος Τσικνιά μαζί με τον Η/Μ εξοπλισμό και της παρακολούθησης της 1ης πλήρωσης με προσωπικό κατάλληλης σχετικής εμπειρίας,
  • της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού (ΕΕΝ) του ταμιευτήρα του φράγματος Τσικνιά, έργα ΠΜ και ΗΜ & της δοκιμαστικής λειτουργίας και θέσης σε αποδοτική λειτουργία της ΕΕΝ,
  • του κτιρίου του κεντρικού αντλιοστασίου με τον Η/Μ εξοπλισμό άντλησης έως τις δεξαμενές Αγ. Παρασκευής (νέα υφιστάμενη), Καλλονής (νέα) και δεξαμενή φόρτισης ΔΦ1 προς τη δεξαμενή Γυαλί (νέα),
  • των δεξαμενών Καλλονής (500m3) και νέας δεξαμενής 3000 m3 στη θέση Γυαλί,
  • της δεξαμενής φόρτισης ΔΦ1 (300 m3) Και ΦΔΕ1 (100 m3) ανάντη σήραγγας υδραγωγείου.
  • των αγωγών υδραγωγείου:

– κεντρικού αντλιοστασίου – νέας υφιστάμενης δεξαμενής Αγ. Παρασκευής

– κεντρικού αντλιοστασίου – νέας δεξαμενής Καλλονής

– κεντρικού αντλιοστασίου – νέας δεξαμενής στη θέση Γυαλί

– Νέας δεξαμενής Γυαλί – Πόλη της Μυτιλήνης

περιλαμβανομένης της σήραγγας μήκους 3.875 m και του Φρεατίου Διακοπής και Ελέγχου (ΦΔΕ1).

  • του Κέντρου Παρακολούθησης και Ελέγχου της λειτουργίας της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού και τηλεχειρισμού του Η/Μ εξοπλισμού του συνόλου των έργων.

Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνεται επίσης και η λειτουργία & συντήρηση του έργου για 24 μήνες μετά τη βεβαίωση περαίωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα