Σε βαρύ κλίμα η δεύτερη αξιολόγηση
Ολοκλήρωση πριν τα τέλη του χρόνου θέλει η Αθήνα. Πολλά τα δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης
- 17 Οκτωβρίου 2016 06:30
Μέσα σε ένα βαρύ κλίμα που συντηρεί η κόντρα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, ξεκινά από σήμερα η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με την Αθήνα να θέλει να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ ολοκληρώνοντας της, πριν από το τέλος του χρόνου.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν με την «προκαταρκτική» φάση, που περιλαμβάνει την συλλογή στοιχείων και προτάσεων από τα ελληνικά υπουργεία για τα 33 προαπαιτούμενα του προγράμματος, από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που θα βρεθούν από σήμερα στην Ελλάδα.
Το αρχικό πρόγραμμα ήταν αύριο, Τρίτη, να έρθουν στην Ελλάδα και οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών, ώστε να αρχίσουν και οι επίσημες συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο,η εκπρόσωπος του ΔΝΤ με ένα e-mail που έστειλε την Παρασκευή, ενημέρωνε την Αθήνα ,ότι θα καθυστερήσει 2-3 ημέρες επικαλούμενη «προσωπικούς λόγους» . Κυβερνητικοί κύκλοι, διευκρίνιζαν ότι η επίσημη δικαιολογία ήταν πως ήθελε να παραστεί σε κηδεία πρώην στελέχους του ΔΝΤ . Ανεπίσημα, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν προβληματισμό για την καθυστέρηση λόγω της συγκυρίας , χωρίς όμως να μπορούν να αποδώσουν την καθυστέρηση σε κάποιο άλλο λόγο όπως πχ κάποια εσωτερική διεργασία του Ταμείου.
Παρόλα αυτά , η «εισαγωγική» συνάντηση της εκπροσώπου του Ταμείου και μαζί του κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ ) Μάσσιμο Ντρούντι ( ΕΚΤ ) και Νικολό Τζιαμαριόλι ( ΕΜΣ) με το οικονομικό επιτελείο έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός είναι η πρώτη φάση της αξιολόγησης είναι να διαρκέσει από μια εβδομάδα έως και 10 ημέρες. Στο διάστημα θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ένας αριθμός από τα 33 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην εφαρμογή τους.
Η επόμενη φάση θα ξεκινήσει μετά το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου οπότε θα γίνει και μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της αξιολόγησης ώστε να οριστεί και η επόμενη φάση της.
Τόσο ο Πρωθυπουργός κ Αλέξης Τσίπρας όσο και ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένουν να μιλούν για μια διαπραγμάτευση εξπρές η διάρκεια της οποίας δεν θα ξεπεράσει τις αρχές Δεκεμβρίου .
Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις (ο οποίος ως γνωστό βρίσκεται στην γραμμή Σόϊμπλε) ,εξέφρασε την ανησυχία του για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγηση ,δικαιολογώντας την δυσπιστία του, με την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης που έπρεπε να είχε κλείσει από τα τέλη του προηγούμενου Νοεμβρίου .
Τι μπορεί να καθυστερήσει την αξιολόγηση
Η αλήθεια είναι ότι παρότι τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα αλλά αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές υπάρχουν κάποια «κομβικά» θέματα στα οποία οι απόψεις Κυβέρνησης και θεσμών δεν ταυτίζονται . Συγκεκριμένα:
1. Στα εργασιακά, το θέμα SOS της δεύτερης αξιολόγησης , η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με βάση και το πόρισμα της επιτροπής σοφών που έχει στα χέρια του το υπουργείο εργασίας εγκυμονεί κινδύνους για επανεξέταση του κατώτερου μισθού Επίσης στην ατζέντα των δανειστών υπάρχουν θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και η επαναφορά της ανταπεργίας (lock out )
2. Στο ασφαλιστικό θα πρέπει να γίνει γρήγορα η προετοιμασία από ασφαλιστικά ταμεία για την είσπραξη των επιπλέον εισφορών που θα επιβληθούν από 1/1/ 2017 σε ελευθέρους επαγγελματίες. Το μεγάλο στοίχημα (ανάλογο αυτό του εργασιακού) για το υπουργείο εργασίας είναι να θέσει ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πλάνο , για την σύσταση και λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ ) που πρέπει να είναι σε λειτουργία ως το επόμενο Μάρτιο.
3. Θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την εξοικονόμηση πόρων ύψους 700 εκ ευρώ από κοινωνικά επιδόματα , με στόχο την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ,όπως μετονομάστηκε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από την 1/1/2017.
4. Θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών που αφορά τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και το χρονοδιάγραμμα για την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη. Κύκλοι της αγοράς τονίζουν, ότι παρά τις γενικές αρχές του νομοσχέδιο έχει πολλά νομικά προβλήματα, που θα πρέπει να επιλυθούν.
5. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και την Τετάρτη 18 του μήνα η σύσταση νέων διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών και του ΤΧΣ ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.
6. Διαφορές αναμένονται και στο πακέτο των αλλαγών στο δημόσιο. Οι προτάσεις του ΥΠΕΣ για την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων, την οριστικοποίηση του τρόπου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και το σύστημα μόνιμης κινητικότητας, που απαιτεί το μνημόνιο, είναι αρκετά μακριά από όσα ζητούν οι δανειστές.
7. Η σύσταση και την λειτουργία του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και το χρονοδιάγραμμα του ορισμού διοίκησης , δημιουργίας της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ) και το πλάνο μέχρι το νέο ταμείο που θα περιλαμβάνει επίσης το ,ΤΑΙΠΕΔ το ΤΧΣ και την ΕΤΑΔ και την ΕΔΗΣ θα καταστεί πλήρως λειτουργικό .Επίσης μένουν να λυθεί και το νομικό πλαίσιο διαχείρισης των τεσσάρων υπο εταιριών του ταμείου.
8. Η πορεία του μετασχηματισμού της ΓΓΔΕ σε ανεξάρτητη αρχή εσόδων αφού θα πρέπει εκτός από το νομοθετικό πλαίσιο να οριστικοποιηθεί το διοικητικό πλάνο και ο προϋπολογισμός της νέας ανεξάρτητης υπηρεσίας
9.Η προεργασία που έχει γίνει από το ΥΠΑΝ για την επόμενη φάση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος η οποία δείχνει να έχει καθυστερήσει .
10. Η οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2101-2020 το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι λόγω κυρίως του αιτήματος του οικονομικού επιτελείου για μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 και το 2020 κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα.
Αν όλα αυτά τελειώσουν πριν το τέλος του χρόνου τότε η Αθήνα μπορεί να ελπίζει και σε μια έναρξη συζήτησης για το χρέος.