ΣΕΚ: Καμπανάκι για νοθεία στη φέτα – Πυρά για εκβιασμούς κτηνοτρόφων

Διαβάζεται σε 2'
ΣΕΚ: Καμπανάκι για νοθεία στη φέτα – Πυρά για εκβιασμούς κτηνοτρόφων
EUROKINISSI

Ο ΣΕΚ προτείνει άμεση ενεργοποίηση του «Άρτεμις 2» για όλη τη χώρα και καλεί το ΥΠΑΑΤ να αναθεωρήσει την ΚΑΠ, ξεκινώντας διαβουλεύσεις με κτηνοτρόφους και αγρότες άμεσα.

Πυρά εξαπολύει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κάνοντας λόγο για εκβιασμό των Ελλήνων κτηνοτρόφων από τις βιομηχανίες.

«Απαιτούμε να σταματήσουν τον εκβιασμό μέσω των τιμών και να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη στις συναλλαγές τους με τους κτηνοτρόφους», σημειώνει η ανακοίνωση που προσθέτει:

«Η τεράστια μείωση των επιδοτήσεων, η ολέθρια πτώση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα μεταλλάσσει την επιβίωσή μας σε ανυπέρβλητη πρόκληση. Ταυτόχρονα, η πλημμυρίδα νοθειών με αγελαδινό γάλα στο εθνικό μας προϊόν, καταδεικνύει την αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους».

«Καταγγέλλουμε την εμφανή αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, που αφήνει το πεδίο ελεύθερο για ανεξέλεγκτες νοθείες, σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες κυρώσεις των εγκληματιών που νοθεύουν το εθνικό μας προϊόν, τη φέτα, οδηγούν το καλύτερο τυρί στον κόσμο σε υποβάθμιση ποιότητας και τιμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΕΚ προτείνει άμεση ενεργοποίηση του «Άρτεμις 2» για όλη τη χώρα και καλεί το ΥΠΑΑΤ να αναθεωρήσει την ΚΑΠ, ξεκινώντας διαβουλεύσεις με κτηνοτρόφους και αγρότες άμεσα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συγκεκριμένες βιομηχανίες έχουν βρεθεί με νοθείες. Οι ανύπαρκτες κυρώσεις, τους δίνουν περιθώριο να συνεχίζουν τις ίδιες πρακτικές εις βάρος των άλλων επιχειρήσεων, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό», συμπληρώνεται.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα «Άρτεμις 2», που ήταν πρωτοβουλία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, αφορά την ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, ώστε να αποφευχθεί η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις, μέσα από ιχνηλσασιμότητα, παρακολούθηση διακίνησης με βυτιοφόρα, καταγραφή ισοζυγίων κτλ. Είχχε, δε, εφαρμοστεί πιλοτικά στη Θεσσαλία,

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα